Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Τεκμαρτό Ποσό Δόσης Στεγαστικού Ταμείου σε συνιοδικτησία συζύγων όταν ένας από αυτούς είναι άνεργος

Γεια σας,
εχω μια σημαντική ερώτηση που πιστεύω ότι λόγω της κατάστασης και της αλαγής των τεκμηρίων διαβίωσης θα αφορά πολλούς ακόμη φορολογούμενους.
Εδω και 7 έτη έχουμε προβεί με την σύζυγό μου σε αγορά Α Κατοικίας με το συμβόλαιο να είναι στο όνομα και των δύο. Κατ' επέκταση το στεγαστικό δάνειο που έχουμε πάρει είναι στο όνομα και των δύο.
Η γυναίκα μου είναι άνεργη εδώ και 2 χρόνια ωστόσο λόγο του ότι το δάνειο είναι στο όνομα και των δύο, απ' ότι καταλαβαίνω πρέπει να δηλώσουμε ως τεκμήριο διαβίωσης το 50% του ποσού που δαπανήσαμε για τις δόσεις του στεγαστικού δανείου στο όνομα το δικό μου και το 50% στο όνομα της γυναίκας μου (η δόση του στεγαστικού είναι 1100 € οπότε προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα περίπου 6600 € για την γυναίκα μου). Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι αν συμπεριλάβουμε το τεκμήριο διαβίωσης και το τεκμήριο αυτοκινήτου (εχει ένα μικρό 1000 στο όνομά της), προκύπτει χοντρικά ένα τεκμαρτό εισόδημα περίπου 12500 €, οπότε σε συνδυασμό με την μείωση του αφορολογήτου σε στα 5000 €, η γυναίκα μου παρ' ότι άνεργη θα κληθεί ν απληρώσει φόρο 750 €.
Η ερώτηση είναι αν είναι επιτρεπτό με κάποιο τρόπο να δηλώσω ότι το σύνολο της δόσης του στεγαστικού δανείου το εξοφλώ εγώ (δηλαδή το 100% των δόσεων), ώστε να απαλλαγεί η γυναίκα μου από το τεκμαρτό εισόδημα των 6600 € που αντιστοιχεί στο 50% της δόσης του δανείου.
Με εκτίμηση,
Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος

  • 2 Απαντήσεις

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 19 του ν.2238/1994,η  διαφορά που προκύπτει μεταξύ της συνολικής ετήσιας δαπάνης διαβίωσης και του συνολικού εισοδήματος που δηλώθηκε του ενός συζύγου μπορεί να καλυφθεί από το εισόδημα του άλλου συζύγου.
   Επομένως η σύζυγός σας θα δηλώσει το ποσό του στεγαστικού δανείου που της αναλογεί το οποίο θα αθροισθεί με το τεκμήριο του ΕΙΧ αυτοκινήτου της, χωρίς να φορολογηθεί βάσει των τεκμηρίων, με την προυπόθεση ότι τα δικά σας εισοδήματα καλύπτουν τόσο τα δικά σας τεκμήρια, όσο και τα τεκμήρια της συζύγου σας.
   Σχετικό παράδειγμα μπορείτε να δείτε στο θέμα 66 το άρθρου 19 του βιββλίου των Δημ.Σταματόπουλου-Αντ.Καραβοκύρη " Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών & Νομικών Προσώπων ".

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, με βοηθάει πολύ. Το εκτιμώ ιδαίτερα.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση