Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Αγορά αγροτεμαχίου με χρήματα που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή (Ε.Ε.)

Καλημέρα σας,
Είμαι κάτοικος εξωτερικού (Ε.Ε.) και σκέφτομαι να εγκατασταθώ μόνιμα στην Ελλάδα. Αν αγοράσω ένα αγροτεμάχιο με χρήματα που αποκτήθηκαν νομίμως στην αλλοδαπή, θα φορολογηθώ σύμφωνα με τα τεκμήρια που ορίζει ο νόμος για δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων; Αν υπάρχει εξαίρεση λόγω του ότι τα χρήματα αυτά έχουν ήδη φορολογηθεί νόμιμα στην αλλοδαπή, τι αποδείξεις χρειάζεται να προσκομίσω στην εφορία;
Ευχαριστώ

  • 3 Απαντήσεις

Σύμφωνα με το άρθρο 18 περ. η΄του ν.2238/1994, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη και η δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν εφαρμόζονται προκειμένου για φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία η τη συνήθη διαμονή του στην αλλοδαπή, εφόσον δεν αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα.
   Περαιτέρω, στην ΠΟΛ 1207/1991 ορίζεται ότι δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων εξωτερικού χωρίς υποχρεωτική δήλωσή τους στην Ελλάδα ή φορολογία τους με ειδικό τρόπο.
   Με βάση τα ανωτέρω, αν αγοράσετε το αγροτεμάχιο ενώ  είσθε κάτοικος αλλοδαπής και δεν αποκτάτε εισόδημα στην Ελλάδα, δε θα κληθείτε να δικαιολογήσετε την αγορά αυτή.
   Αντίθετα, αν αγοράσετε το αγροτεμάχιο ενώ είσθε κάτοικος Ελλάδας, θα πρέπει  τα εισοδήματα τα οποία έχετε αποκτήσει στην αλλοδαπή και τα οποία θα επικαλεσθείτε για την κάλυψη του τεκμηρίου αγοράς, να έχουν περιληφθεί σε δήλωση εισοδήματος που έχει υποβληθεί σε κάποια ΔΟΥ στην Ελλάδα.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Μια διευκρίνιση μόνο θα ήθελα. Αν είμαι κάτοικος Ελλάδας, πως θα δηλώσω τα εισοδήματα που ήδη έχω αποκτήσει στην αλλοδαπή τα περασμένα έτη και δεδομένου ότι δεν χρειαζόταν να κάνω φορολογική δήλωση στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια; Αν δηλώσω εισαγωγή συναλλάγματος κατά την επιστροφή μου στην Ελλάδα, πόσο θα φορολογηθεί αυτή η εισαγωγή; Τέλος, δεν υπάρχει τρόπος να μην φορολογηθούν τα χρήματα αυτά, εφόσον όπως προείπα έχουν φορολογηθεί ήδη στην αλλοδαπή όλα αυτά τα έτη που εργάζομαι εδώ.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Εάν αποκτάται εισόδημα στο εξωτερικό, το οποίο σύμφωνα με τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας φορολογείται μόνο στο εξωτερικό, τότε μπορεί το καθαρό ποσό το οποίο απομένει μετά την αφαίρεση του φόρου που καταβλήθηκε στο εξωτερικό, να αναγραφεί στον κωδικό 659 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος με την προυπόθεση να προσκομίζονται τα επίσημα στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η απόκτηση καθώς και η φορολόγησή του στο εξωτερικό, ώστε να καλύψει τα τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
   Επομένως έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη κατά τα  οποία είχατε εισόδημα για το οποίο φορολογηθήκατε στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα ανωτέρω.
   Τα ποσά που αναγράφονται στον κωδικό 659 δεν υπόκεινται σε φορολογία, αλλά χρησιμοποιούνται για κάλυψη τεκμηρίων.
   Επισημαίνεται ότι για τις εκπρόθεσμες  δηλώσεις που θα υποβάλετε, δεν επιβάλεται πρόστιμο, σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΠΟΛ 1279/31-12-1999.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση