Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Φορολόγηση ναυτικών

ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΕΙΜΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Β ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ.ΠΑΡΡΑΛΗΛΑ ΕΧΩ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ.ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ?ΠΕΡΥΣΙ ΜΕ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2010 ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΠΛΗΡΩΣΑ 2500 ΦΟΡΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.ΜΗΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΛΑΘΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ?ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟ ΦΟΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 2 Απαντήσεις

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 § 8του ν.2238/1994, ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία, υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) για τους αξιωματικούς και τρία τοις εκατό (3%) για το κατώτερο πλήρωμα, στις αμοιβές που αποκτώνται από το ημερολογιακό έτος 2010 και επόμενα.
   Στο άρθρο 9 § 9 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι σε περίπτωση που τα πρόσωπα αυτά (αξιωματικοί & κατώτερο πλήρωμα) αποκτούν εκτός από τις αμοιβές τους για τις υπηρεσίες τους σε εμπορικά πλοία,αντίστοιχα και εισοδήματα από τις κατηγορίες Α' έως Ζ' του άρθρου 4 του ιδίου νόμου ( εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων, από εμπορικές επιχειρήσεις κλπ ), το ποσό του φόρου που αναλογεί με βάση τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, αθροίζεται με το ποσό του φόρου που αναλογεί επιμεριστικά στα άλλα εισοδήματα του υπόχρεου.
   Για την εξεύρεση του φόρου που αναλογεί επιμεριστικά στα άλλα εισοδήματα του υπόχρεου επιμερίζεται ο φόρος που προκύπτει στο συνολικό εισόδημά του, με βάση τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως και 5 και των εισοδημάτων του από τις κατηγορίες Α' ,εως Ζ' ( ΠΟΛ 1044/14-2-1989 ).
   Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ακόμα και ένα μικρό ποσό εισοδήματος από ενοίκια, αθροιζόμενο με το εισόδημα από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία, ουσιαστικά ανατρέπει σε μεγάλο βαθμό την ευνοική φορολογική μεταχείρηση των αξιωματικών και του κατώτερου πληρώματος του εμπορικού ναυτικού.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΞΑΝΑΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ.ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΤΙ ΕΣΤΙ ΝΑΥΤΙΚΟΣ? ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ

Προσθέστε τη δική σας απάντηση