Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Εισόδημα αλλοδαπής που δε φορολογείται εκεί

Γεια σας,
Είχα το 2011 ένα μικρό εισόδημα στις ΗΠΑ. Είμαι καθηγητής Πανεπιστημίου και το εισόδημα αυτό δε φορολογήθηκε εκεί βάση της διμερούς συνθήκης που λέει ότι το εισόδημα αυτό (για καθηγητές, δασκάλους) δε φορολογείται εκεί:
[quote]ARTICLE XII[/quote]
[quote](Professors and Teachers)[/quote]
[quote]A professor or teacher who is a resident of one of the Contracting States and who is temporarily present within the other Contracting State for the purpose of teaching, for a maximum period of three years, in a university, college or other educational institution within the other Contracting State, shall be exempt from taxation by such other Contracting State[/quote]  on his remuneration for such teaching for such period.
[quote]Το εισόδημα αυτό φορολογείται στην Ελλάδα; Αν ναι προστίθεται στο εισόδημά μου εδώ; Μένω μόνιμα στην Ελλάδα.
[/quote]

  • 4 Απαντήσεις

Στο άρθρο 1 του ν.2238/1994 ορίζεται ότι : " Επιβάλλεται φόρος στο συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει είτε στην ημεδαπή είτε στην αλλοδαπή και αποκτάται από κάθε φυσικό πρόσωπο για το οποίο συντρέχουν οι προυποθέσεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 2 ".
   Στο άρθρο 2 § 1 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι : " Σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά του υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα ".
   Σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου ΧΙ της δια του Ν.Δ. 2548/1953 κυρωθείσας σύμβασης της Ελλάδας και των ΗΠΑ περί αποφυγής της διπλής φορολογίας εισοδήματος, καθώς και τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου ΧΙV της ίδιας σύμβασης, εισοδήματα που προέρχονται από τις ΗΠΑ ( πχ συντάξεις, παροχές ) και καταβάλλονται σε κατοίκους Ελλάδας, Έλληνες ή αλλοδαπούς υπηκόους, περιλαμβάνονται στο φορολογητέο τους εισόδημα στην Ελλάδα και υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος.
   Η διπλή φορολογία που τυχόν θα προκύψει, ρυθμίζεται από τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου XIV της ανωτέρω σύμβασης , με την έκπτωση από τον ελληνικό φόρο που αναλογεί στο εν λόγω εισόδημα, του φόρου που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ στο εισόδημα αυτό, κατά ποσό όμως που δε θα υπερβαίνει το ποσό του ελληνικού φόρου που επιβάλλεται επί του εν λόγω εισοδήματος. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι το εισόδημα στο οποίο αναφέρεστε και το οποίο αποκτήσατε από τις ΗΠΑ, θα υπαχθεί σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα, συναθριζόμενο με τα υπόλοιπα εισοδήματά σας.

Ευχαριστώ πολύ για τη λεπτομερή απάντηση, αν και δεν είναι αυτή που θα ήθελα.
Ήλπιζα ότι το να θεωρείται αυτό το εισόδημα μη φορολογητέο στις ΗΠΑ είναι ένδειξη ότι δε θεωρείται φορολογητέο ούτε κι εδώ. Αλλιώς ποιος ο λόγος να το ξεχωρίσει κανείς στη συνθήκη από τις γενικές διατάξεις αποφυγής διπλής φορολογίας;

Όσον αφορά την απάντηση του κου Δούσκα παραπάνω, η συνθήκη γράφει μεταξύ άλλων:
Άρθρον XI
1) Hμερομίσθια, μισθοί και παρεμφερείς αποζημιώσεις ως και συντάξεις καταβαλλόμεναι υπό ενός
των Συμβαλλομένων Kρατών ή υπό των υποδιαιρέσεων των εις άτομόν τι δι’ υπηρεσίας παρασχεθείσας
εις το Kράτος τούτο ή τας υποδιαιρέσεις του, θα απαλλάσσωνται από της φορολογίας υπό του ετέρου
Συμβαλλομένου Kράτους.

Δε σημαίνει αυτό ότι οι μισθοί που καταβάλλονται σε κάποιον Έλληνα στην Αμερική δε φορολογούνται στην Ελλάδα;

Συγγνώμη, λάθος μου. Προφανώς εννοεί μισθούς καταβαλλόμενους από το κράτος, όχι μισθούς γενικά.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση