Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Φόρος κατοίκου εξωτερικού χωρίς εισοδήματα

Είμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, έγγαμος και χωρίς εισοδήματα στην Ελλάδα. Μου ήρθε φέτος να πληρώσω 800 ευρώ!!! Γιατί?

  • 2 Απαντήσεις

Για το οικονομικό έτος 2011, τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης (ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την κύρια/δευτερεούσα κατοικία, για επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ., για σκάφη  κ.λπ.), σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κ.Φ.Ε. (Ν. 2238/1994), ίσχυσαν και για τους κατοίκους του εξωτερικού. Η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου ενδεχομένως οφείλεται σε περιουσιακά στοιχεία που ιδιοχρησιμοποιείτε στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι από 1.1.2011 και μετά, σύμφωνα με την περ. η’ του άρθρου 18 του Κ.Φ.Ε., όπως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 21 § 3 του ν. 3943/2011, τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης (άρθρο 16 Κ.Φ.Ε.) και δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (άρθρο 17 Κ.Φ.Ε.) δεν εφαρμόζονται "προκειμένου για φυσικό πρόσωπο που έχει τη φορολογική του κα­τοικία (κατοικία ή συνήθη διαμονή) στην αλλοδαπή, εφόσον δεν αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα."
Διαβάστε αναλυτικά για τη φορολόγηση των κατοίκων του εξωτερικού άρθρο σχετικό εδώ.

Ευχαριστώ για την απάντηση και το σχετικό άρθρο. Κάπως έτσι το φαντάσθηκα κ'εγώ, μία φοροεισπρακτική κίνηση απόγνωσης απο το κράτος που είναι τελείως άδικη. Ευτυχώς που δεν θα το επαναλάβουν.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση