Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Προστατευόμενο μέλος

Στη ΔΟΥ εξήγησαν, ότι για να υπάρχουν ελαφρύνσεις φορολογικές οι ανιόντες πρέπει να έχουν 67% αναπηρίας και να συμπληρώνεται στον πίνακα 3 υπ' αριθμ. 3 ανάλογο κουτάκι.
Δηλαδή, η καταχώρηση γονέα στον πίνακα 9 είναι απλώς ενδεικτική; Δεν φέρνει π.χ. αύξηση αφορολόγητου;  Για ποιο λόγο τότε χρειάζεται αυτή η ένδειξη, ότι ο γονέας επιβαρύνει τον φορολογούμενο;

  • 2 Απαντήσεις

Στο άρθρο 7 και στις παραγράφους 1,2 του ν 2238/1994 ορίζεται ότι : " Θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο:
α) Ο ή η σύζυγος που δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα.
β) Τα ανήλικα άγαμα τέκνα.
γ) Τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό. Eιδικά, για τα τέκνα του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και για τα τέκνα που δεν σπουδάζουν, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θεωρούνται προστατευόμενα μέλη παρατείνεται μέχρι και δύο έτη, εφόσον κατά τα έτη αυτά είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.
δ) Τα άγαμα τέκνα τα οποία δεν υπάγονται στην προηγούμενη περίπτωση, εφόσον υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. 
ε) Τα τέκνα που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.
στ) Οι ανιόντες και των δύο συζύγων.
ζ) Οι αδελφοί και οι αδελφές και των δύο συζύγων που είναι άγαμοι ή διαζευγμένοι ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή
φυσική αναπηρία.
η) Οι ανήλικοι ορφανοί από πατέρα και μητέρα, συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό οποιουδήποτε από τους συζύγους. 
2. Τα πρόσωπα, που αναφέρονται στις περιπτώσεις β' έως η' της προηγούμενης  παραγράφου, θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων εννιακοσίων (2.900,00) Ευρώ ή το ποσό των έξι χιλιάδων  (6.000,00) Ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.
Για την εφαρμογή των διατάξεων του πρώτου εδαφίου αυτής της παραγράφου στο όριο του εισοδήματος δεν λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που αποκτώνται από το δικαιούχο:
α) το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά ή από την παραχώρηση της χρήσης ακινήτου χωρίς αντάλλαγμα σε πρόσωπα που είναι συγγενείς με αυτόν μέχρι το
δεύτερο βαθμό εξ αίματος,
β) τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων, που κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 προστίθενται στο συνολικό εισόδημα του γονέα, 
γ) έσοδα από διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο με δικαστική απόφαση ή ύστερα από συμφωνία που καταρτίστηκε με συμβολαιογραφικό έγγραφο και
δ) το εξωιδρυματικό επίδομα της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Ε. και τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται σε άτομα με διάφορες αναπηρίες.
Από τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι οι ανιόντες του φορολογούμενου θεωρείται ότι βαρύνουν αυτόν:
α) εφόσον συνοικούν με το φορολογούμενο και
β) το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει από 1/1/2006 το ποσόν των 2900,00 ευρώ ή το ποσόν των 600,00 ευρώ αν αυτοί παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση. ( βλέπε θέμα 8 άρθρου 7 του βιβλίου φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων - έκδοση 2009 των Δημ.Σταματόπουλου-Αντ.Καραβοκύρη ).
Επομένως στη δική σας περίπτωση δεν απαιτείται οι ανιόντες να έχουν αναπηρία 67% και πάνω αλλά το εισόδημά τους (φορολογούμενο και απαλλασσόμενο ) να μην υπερβαίνει τα 2900,00 ευρώ ή τα 6000,00 ευρώ ( αν παρουσιάζουν αναπηρία πάνω από 67%) και φυσικά να συνοικούν με το φορολογούμενο.

Έχω φέρει γραπτό απόκομμα του ΦΚ περί αυτού στη ΔΟΥ η οποία, όμως, επιμένει ότι δεν υπάρχει καμιά ελάφρινση αν δεν έχει δηλωθεί 67% αναπηρία στον πίνακα 3 κωδ. 005 ή 006.
Η καταχώρησή στον πίνακα 9 το ανιόντα, λένε, είναι καθαρά ενδεικτική, το αυτόματο σύστημα Ε1 gsis δεν το υπολογίζει. Δεν μπορώ να τους αποδείξω τίποτα.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση