Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Φορολογία ναυτικού σε πλοίο με ξένη σημαία

Εργαζομαι ως ναυτικος σε πλοιο με ξενη σημαια με εδρα εκτος Ελλαδας και ΕΕ. α) Απαιτειται η δηλωση των εισοδηματων που αποκτω απο την εταιρεια ως κατοκος ελλαδας?
β) Τι δικαιολογητικα απαιτουνται για την καταθεση της δηλωσης στην Ελλαδα.
Ευχαριστω πολυ,
Με εκτιμηση,
Δημητρης

  • 2 Απαντήσεις

Στο άρθρο 2 § 1 του ν 2238/1994 ορίζεται ότι : " Σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά του υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα."
   Εφόσον είσθε κάτοικος Ελλάδας, υποχρεούσθε σε υποβολή φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα επισυνάπτοντας τη βεβαίωση αποδοχών  την οποία θα σας χορηγήσει ο εργοδότης σας.

ναι... ομως συμφωνα με το ΠΟΛ 1072/2015 εχει αποσταλλει συμπληρωματικη εγκυκλιος απο την ΓΓΔΕ οπου στην παραγραφο 11 αναφερει:
-11. Οι αποδοχές που αποκτούν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας (αξιωματικοί και κατώτερο πλήρωμα) οι οποίοι εργάζονται σε πλοία με ξένη σημαία που εκτελούν διεθνείς μεταφορές, αποτελούν εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης στο οποίο δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου. Κατόπιν της αποσαφήνισης αυτής, τα αναφερόμενα περί παρακράτησης στην περίπτωση ii της παραγράφου 2 του Κεφαλαίου V της εγκυκλίου ΠΟΛ.1072/31.3.2015 παύουν να ισχύουν και συνεπώς η περίπτωση αυτή διαγράφεται από την προαναφερόμενη εγκύκλιο

Ποσο μαλλον για ελληνα φορολογικο κατοικο σε πλοιο ξενης σημαιας και εταιρειας αλλοδαπης και μη εκπροσωπουμενης στην Ελλαδα απο οποιονδηποτε αντιπροσωπο, το εισοδημα δεν υποκειται φορου

Προσθέστε τη δική σας απάντηση