Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δικαιούμαι επιστροφή φόρου?

Είμαι αξιωματικός εμπορικού ναυτικού  έγγαμος και με ένα παιδί. Προσκόμισα αποδείξεις 18.000 ευρώ περίπου με δηλωθέν εισόδημα 38.000 ευρώ. Συμφωνά με αυτά που ίσχυαν όταν κατέθεσα την φορολογική δήλωση θα έπρεπε να έχω επιστροφή φόρου αντίθετα το εκκαθαριστικό μου ήρθε μηδενικό. Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι σωστό αυτό?
Ευχαριστώ.

  • 2 Απαντήσεις

Στο άρθρο 9 § 8 του ν 2238/1994 ορίζεται ότι : "Ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία, υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) για τους αξιωματικούς και τρία τοις εκατό (3%) για το κατώτερο πλήρωμα, στις αμοιβές που αποκτώνται από το ημερολογιακό έτος 2010 και επόμενα.
Αν ο φόρος που εξευρίσκεται με αυτόν τον τρόπο είναι ανώτερος από το φόρο που προκύπτει με βάση τις παραγράφους 1 έως και 4, το επιπλέον ποσό φόρου επιστρέφεται ύστερα από την υποβολή της σχετικής ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στον προϊστάμενο της αρμόδιας οικονομικής υπηρεσίας."
Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι στην ουσία λαμβάνουν χώρα δύο εκκαθαρίσεις της φορολογικλης δήλωσης. Η πρώτη με την εφαρμογή του προβλεπόμενου συντελεστή επί του δηλωθέντος εισοδήματος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα οριζόμενα στις παραγράφους 1 έως 4 του άρθρου 9 (αποδείξεις, ασφάλιστρα,ιατρικά έξοδα κλπ) και η δεύτερη με την εφαρμογή τους και με εξεύρεση του φόρου από την κλίμακα του ίδιου αρθρου. Ελέγξτε κατά τα ανωτέρω το εκκαθαριστικό σημείωμα της ΔΟΥ.

Επιπρόσθετα, να αναφέρω ότι βάσει των ανωτέρω διατάξεων, ο φόρος που προκύπτει βάσει του αναλογικού συντελεστή 6% είναι (38.000 x 6%) 2.280 €.
Για να δικαιούστε επιστροφή, έπρεπε ο φόρος που θα προέκυπτε βάσει των γενικών διατάξεων του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε. να ήταν μικρότερος των 2.280 € που προέκυψε βάσει του αναλογικού συντελεστή.
Από την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος του άρθρου 9, όπως ίσχυε για το οικονομικό έτος 2011, προκύπτει για φορολογούμενο με εισόδημα 38.000 € και 1 τέκνο (επομένως αφορολόγητο όριο 13.500 €) φόρος ίσος με 7.010 €.
Το όφελος από την προσκόμιση επιπλέον αποδείξεων δαπανών έναντι του οφειλόμενου ανέρχεται στο ποσό των 900 €. (Οφείλατε να προσκομίσετε 12.000 x 10% + 26.000 x 30% = 9.000 € και προσκομίσατε 18.000 €, διαφορά 9.000 € x 10% = 900 €).
Βάσει των στοιχείων που δώσατε, ορθώς σας ήρθε μηδενικό εκκαθαριστικό, ωστόσο θα πρέπει να ελέγξετε, όπως σωστά αναφέρει παραπάνω ο κ. Δούσκας, αναλυτικά τα λοιπά στοιχεία της δήλωσης εισοδήματός σας.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση