Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Τεκμηρια για κατοικο εξωτερικου

Γεια σας! Ειμαι μονιμος κατοικος εξωτερικου,(Σουηδια).Διαθετω διαμερισμα 125 τετρ. μετ. αγροτικο δημο της Αιτωλοακαρνανιας. Δεν εχω εισοδηματα στην Ελλαδα. Στο εκκαθαριστικο που ηρθε αρχες Δεκεμβρη, και παρελαβε ο αδερφος μου,υπαρχει ποσο 450 Ευρω χρεωστικο. Σε ερωτηση προς  το φοροτεχνικο  που συντασσει τη δηλωση μου,αυτος εξηγησε οτι εχει να κανει με τεκμηρια???     Το λεγομενο χαρατσι της ΔΕΗ, το κατανοω, αλλα για ποια τεκμηρια γινεται λογος οταν δεν μανω καν στην Ελλαδα και δεν εχω εισοδηματα??

  • 1 Απάντηση

Τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, καθώς και το ελάχιστο ποσό διαβίωσης (3.000 €), ίσχυσαν για το οικονομικό έτος 2011 (χρήση 2010) και για τους κατοίκους εξωτερικού που κάνουν δήλωση στην Ελλάδα.
Από 1/1/2011 και με βάση το άρθρο 18. παρ 1δ του Ν. 2238/1994 (Φορολογίας Εισοδήματος) όπως αυτό τροποιήθηκε από το άρθρο 21 παρ. 3 του ν. 3943/2011, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη και η δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν εφαρμόζονται προκειμένου για φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στην αλλοδαπή, εφόσον δεν αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα.
Συνεπώς για το φορολογικό έτος 2010 σωστά υπολογίστηκαν τα τεκμήρια στη δήλωση σας. Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν το ποσό είναι σωστό καθώς θα πρέπει να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες και για την κατοικία σας και για την γενικότερη κατάσταση σας (έγγαμος/αγαμος).
Μπορείτε να υπολογίσετε τα τεκμήρια σας στο http://www.forin.gr/tools/tekmhria καθώς και να δείτε σχετικές ερωτήσεις εδω: http://www.forin.gr/questions/tag/katoikos-ekswterikou

Προσθέστε τη δική σας απάντηση