Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Πωλήσεις σε χωρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς

η εταιρεια μας (θυγατρικη πολυεθνικής) πουλάει επι πολλά  χρόνια  στα Βαλκάνια και στην Κύπρο τα προιόντα της (χρώματα) σε τιμες χαμηλότερες απο την ελληνική αγορα. Οι λογοι ειναι προφανώς εμπορικοί. Πως θα μπορουσαν άλλοστε  να πουλήσουν οι κατα χώρα ανεξαρτητοι αντιπρόσωποι
τα προιόντα στους εμπορους των χωρών τους, αν τα αγοραζαν, οσο εμεις πουλαμε στους συνεργαζόμενους εμπορους στην Ελλαδα? Θα ήταν αδύνατο.
Εχοντας τη βεβαιότητα οτι το ίδιο κανουν ολες οι αντιστοιχες με εμάς εταιρείες
τι γινετε τωρα με την προσθηκη στο αρθρο 30 οτι αυτή η διαφορα στις τιμες θα προστίθεται στο εισοδημα της εταιρείας ? ισχύει ετσι απλά και καθολικά ? εχουμε κατι αλλο να προτάξουμε εκτός των παραπάνω?

  • 1 Απάντηση

Στο άρθρο 51Α § 7 του ν.2238/1994 ορίζεται ότι: " Για την εφαρμογή των διατάξεων του κεφαλαίου αυτού, το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα θεωρείται ότι υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς στο κράτος εκτός της Ελλάδας, ακόμα και αν η κατοικία ή η καταστατική ή η πραγματική έδρα του ή εγκατάσταση ευρίσκεται σε κράτος-μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης, εάν σε αυτό το κράτος:
   α) δεν υπόκειται σε φορολογία ή, εάν υπόκειται, δε φορολογείται εν τοις πράγμασι ή
   β) υπόκειται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου, ο οποίος είναι ίσος ή κατώτερος με τα εξήντα εκατοστά του φορολογικού συντελεστή που θα οφειλόταν σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, εάν ήταν κάτοικος ή είχε την έδρα του ή διατηρούσε μόνιμη εγκατάσταση κατά την έννοια του άρθρου 100 του παρόντος κώδικα στην Ελλάδα." 
   Στην παράγραφο 2 της ΠΟΛ 1225/26-10-2011 - με την οποία κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 13 του ν 3943/2011 - ορίζεται ότι: " ως κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς θεωρείται το κράτος εκείνο που έχει συντελεστή φορολογίας νομικού προσώπου κάτω από 14,4% ( 24%*60% ) για τη χρήση 2010 και 12% ( 20%*60% ) για τη χρήση 2011 και μετά." Με βάση τα ανωτέρω μπορείτε να προβείτε στους σχετικούς υπολογισμούς γνωρίζοντας βέβαια τους φορολογικούς συντελεστές  νομικών προσώπων της άλλης χώρας.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση