Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Υποβολή φορολογικής δήλωσης πρώτη φορά

Γεία χαρά, θα μπορούσε κάποιος να με πληροφορήσει στο εξής
είμαι 27 ετών και πριν 3 μηνες παντρεύτηκα. Η συζυγος μου εργάζεται και υποβάλλει ηλεκτρονικα φορολογική δήλωση. Εγώ από την άλλη λόγω σπουδών δεν εχω ξανακάνει δήλωση, ούτε μέχρι τώρα έχω εισόδημα. Τι θα πρέπει να κάνω για να υποβάλλουμε κοινή φορολογική δήλωση; υπάρχουν κυρώσεις που δεν έχω υποβάλλει ξανά δήλωση;
Ευχαριστώ πολύ.

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κ.Φ.Ε. (Ν. 2238/1994), κατά τη διάρκεια του γάμου οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν κοινή δήλωση των εισοδημάτων τους, στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζοντια χωριστά στο εισόδημα κάθε ενός συζύγου.Επομένως, για το οικονομικό έτος 2012, θα υποβάλεται για πρώτη φορά κοινή δήλωση με τη σύζυγό σας.
Όσον αφορά τη μη υποβολή δηλώσεων εισοδήματος μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το άρθρο 61 του Κ.Φ.Ε. (Ν. 2238/1994) ισχύει γενικά ότι εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο εισόδημά σας δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ ή βάσει τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης (άρθρο 16 Κ.Φ.Ε.) το ποσό των 6.000 ευρώ, δεν είχατε υποχρέωση υποβολής δήλωσης.
Ωστόσο, υπάρχουν και ειδικότερες συνθήκες σύμφωνα με την οποία υποχρεούται κάποιο φυσικό πρόσωπο να υποβάλλει δήλωση ανεξαρτήτως των εισοδημάτων του. Τέτοιες περιπτώσεις ενδεικτικά είναι η κατοχή επιβατικού Ι.Χ., η περίπτωση άσκησης ατομικής επιχείρησης ή ελευθερίου επαγγέλματος, η συμμετοχή σε προσωπική ή Ε.Π.Ε., ή κοινοπραξία, ή αστική εταιρεία, η ύπαρξη εισοδήματος από εκμίσθωση ακινήτων πάνω από 600 ευρώ το έτος, η περίπτωση αγοράς ακινήτων ή ανέγερσης οικοδομής, η κατοχή δευτερευουσών κατοικιών με συνολική επιφάνεια πάνω από 150 τ.μ. και άλλα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να δείτε αναλυτικά τις διατάξεις του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε. (ν. 2238/1994).

Προσθέστε τη δική σας απάντηση