Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Απαλλαγές αγρότη

Αγρότης δηλώνει εισόδημα από γεωργική επιχείρηση 13,324,00 ευρώ.Επίσης δηλώνει εισόδημα από Ο.Ε. επιχειρηματική αμοιβή 255,00 ευρώ.Δικαιούται την  απαλλαγή  των 1500,00 ευρώ ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ?(άρθρο 44 παρ.1 Κ.Φ.Σ.) ή επειδή είναι μέλος Ο.Ε. και δηλώνει εισόδημα από εμπορική επιχείρηση (επιχειρηματική αμοιβή) το οποίο είναι πολύ μικρότερο του 50% του συνολικού εισόδήματος δεν θεωρείται εξ αυτού κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και δεν δικαιούται την απαλλαγή των 1500,00 ευρώ ?

  • 3 Απαντήσεις

Αγρότης (γεωργός), κατά κύριο επάγγελμα θεωρείται, το φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι
α) κάτοχος γεωργικής εκμετάλλευσης, (ιδιοκτήτης, μισθωτής ή αγρολήπτης της γεωργικής εκμετάλλευσης, εφόσον η μίσθωση ή η αγροληψία έχει συναφθεί εγγράφως),
β) λαμβάνει τουλάχιστον το 50% του συνολικού του εισοδήματος από την απασχόλησή του στη γεωργική εκμετάλλευση και
γ) απασχολείται αυτοπροσώπως και επαγγελματικά τουλάχιστον κατά το 50% του συνολικού χρόνου απασχόλησής του.
Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε σχετικά το θέμα 1 του άρθρου 44 του βιβλίου "Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων - Πρακτικό Βοήθημα" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη.

Δεν απαντάτε στο ερώτημα .¨Εχω διαβάσει τα σχετικό θέμα που παραπέμπετε καθώς και τα θέματα του άρθρου 44 στο βιβλιο ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ των Δημ Σταματόπουλου-Αντ.Καραβοκύρη.
Το ερώτημα είναι θεωρείτια κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, όταν κάποιος  είναι κάτοχος γερωγικής εκμετάλευσης ,λαμβάνει το 70% του συνολικού εισοδήματοός του από την απασχόληση του στη γεωργική εκμετάλευση και συγχρόνως είναι μέλος Ομόρρυθμης Εταιρίας από την οποία λαμβάνει επιχειρηματική αμοιβή?  

Εφόσον στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεστε συμμετέχει σε Ο.Ε. και ως εκ τούτου αποκτά εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις (Δ' Πηγής) για την εφαρμογή της διάταξης αυτής δε θεωρείται κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και ως εκ τούτου δε δικαιούται την  απαλλαγή των 1.500 €. Αυτό προκύπτει από την Εγκ. ΠΟΛ. 1110/1995 η οποία παρουσιάζεται στο θέμα που σας παρέπεμψα παραπάνω. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: "Δεν θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έστω κι αν αποκτούν εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις: .... β) Τα πρόσωπα που ασχολούνται σε εξωγεωργικά επαγγέλματα όπως π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, υπάλληλοι ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, μισθωτοί ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, συνταξιούχοι στο ΙΚΑ, συνταξιούχοι των παραπάνω κατηγοριών και λοιποί επιτηδευματίες."

Προσθέστε τη δική σας απάντηση