Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1086064/561/0015/3.10.2007 Υποχρεώσεις συνεργατών μεσίτη αστικών συμβάσεων.

1086064/561/0015/3.10.2007

ΘΕΜΑ: Υποχρεώσεις συνεργατών μεσίτη αστικών συμβάσεων.

Με σχετική αίτησή σας μας γνωρίζετε ότι κάνατε έναρξη εργασιών με αντικείμενο υπηρεσίες μεσιτικού γραφείου και υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων με αμοιβή και ότι θα απασχολείτε συνεργάτες – μεσίτες, οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών με το ίδιο αντικείμενο, τηρούν το πρόσθετο βιβλίο εντολών και εκδίδουν στους πελάτες τους αθεώρητες Α.Π.Υ. Σαν συνεργάτες του γραφείου σας θα διεκπεραιώνουν εντολές οι οποίες θα είναι καταχωρημένες στο δικό σας πρόσθετο βιβλίο εντολών. Ρωτάτε δε αν για τις υπηρεσίες που θα σας παράσχουν οι συνεργάτες - μεσίτες πρέπει να θεωρήσουν στοιχεία για την είσπραξη της αμοιβής διαμεσολάβησης αγοραπωλησίας ακινήτου (Α.Π.Υ. ή Τ.Π.Υ.) και αν υπάρχει διαφοροποίηση του θεωρημένου στοιχείου (Α.Π.Υ. ή Τ.Π.Υ.), όταν απευθύνεται σε μεσιτικό γραφείο ατομική επιχείρηση (φυσικό πρόσωπο) ή εταιρεία (νομικό πρόσωπο).

Σχετικά με τα προαναφερόμενα σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της περίπτωσης ιθ’ της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992) ορίζεται ότι ο μεσίτης αστικών συμβάσεων αγοράς ή πώλησης και ενοικίασης ακινήτων τηρεί βιβλίο ή διπλότυπο δελτίο εντολών, στο οποίο καταχωρεί το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία και τη διεύθυνση του εντολέα, τη χρονολογία της εντολής, το είδος, τη διεύθυνση και εφόσον δεν υπάρχει την περιοχή, τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου που αφορά η εντολή, καθώς και τη συμφωνούμενη αμοιβή. Επίσης με την ολοκλήρωση της εντολής καταχωρούνται η χρονολογία, το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και η διεύθυνση του αντισυμβαλλόμενου.

2. Από τις παραπάνω διατάξεις προκύπτει ότι οι μεσίτες που λαμβάνουν από πελάτες τους εντολές για την ανεύρεση ακινήτου το οποίο θα μισθωθεί ή εκμισθωθεί ή αγοραστεί από αυτούς ή για την ανεύρεση αγοραστή προς τον οποίο θα πωλήσουν ακίνητό τους υποχρεούνται γι’ αυτές τις εντολές να τηρούν βιβλίο ή διπλότυπο δελτίο εντολών κατά τον τρόπο που ορίζεται από τις εν λόγω διατάξεις. Επομένως εφόσον εσείς, ως μεσίτης, λαμβάνετε τέτοιες εντολές από πελάτες σας, υποχρεούστε γι’ αυτές στην τήρηση του βιβλίου ή διπλότυπου δελτίου εντολών.

Αντίθετα και όπως αναφέρεται στο 1027041/325/0015/21.4.2003 έγγραφό μας, οι μεσίτες με τους οποίους θα συνεργάζεστε τις εντολές τις οποίες θα λαμβάνουν από εσάς δεν θα υποχρεούνται να τις καταχωρούν στο δικό τους βιβλίο ή διπλότυπο δελτίο εντολών, καθόσον τις εντολές αυτές δεν τις λαμβάνουν άμεσα από τους ενδιαφερόμενους πελάτες αλλά από εσάς.

Συνεπώς και σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ. οι μεσίτες με τους οποίους θα συνεργάζεστε, για τις αμοιβές που θα λαμβάνουν από εσάς λόγω της εκτέλεσης των εντολών που θα τους αναθέτετε, θα υποχρεούνται να σας εκδίδουν θεωρημένο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, το ίδιο δε στοιχείο θα πρέπει να εκδίδουν, αν τις εντολές αυτές θα τις λαμβάνουν από μεσιτικό γραφείο που εκμεταλλεύεται νομικό πρόσωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!