Grant Thornton Φοροδοξίες, 06.07.2025
Γνωρίζετε ότι...
Καθιερώνονται περαιτέρω διευκολύνσεις για όσους φορολογούμενους εντάσσονται στο καθεστώς εναλλακτικής φορολόγησης λόγω επενδυτικής δραστηριότητας (non-dom).
Στο πλαίσιο προσέλκυσης επενδυτών που επιθυμούν να μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα επέλθουν περαιτέρω βελτιώσεις επί του καθεστώτος non-dom, το οποίο προβλέπει την ετήσια καταβολή κατ’ αποκοπή ποσού φόρου 100.000 ευρώ για το εισόδημα αλλοδαπής όσων φορολογούμενων μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, υπό τον όρο πραγματοποίησης επένδυσης ύψους τουλάχιστον 500.000 ευρώ εντός τριετίας. Προβλέπεται δυνατότητα επέκτασης σε συγγενικά του επενδυτή πρόσωπα, υπό τον όρο καταβολής ετήσιου φόρου 20.000 ευρώ κατά άτομο χωρίς νέα επένδυση. Ωστόσο, εμπόδιο αποτελεί η στενή προθεσμία ένταξης του συγγενή, η οποία ολοκληρώνεται το ίδιο έτος που ο επενδυτής υποβάλει το αίτημα υπαγωγής του ιδίου. Το ανωτέρω είχε γεννήσει προβληματισμό, ωστόσο αναμένεται να λυθεί με τροποποίηση που θα επιτρέπει την επέκταση σε συγγενικά πρόσωπα σε οποιοδήποτε μεταγενέστερο έτος. Ακόμα, σημαντική διευκόλυνση αναμένεται να παρασχεθεί ως προς την φορολογία δωρεών και κληρονομιών για τους λήπτες των περιουσιακών στοιχείων, όπου αναμένεται να έχουν απαλλαγή από φόρο δωρεάς και κληρονομιάς, εφόσον τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στο εξωτερικό.
Σημαντικές βελτιώσεις προτείνονται και στο φορολογικό καθεστώς των εταιριών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας στην Ελλάδα («Family Offices») με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.
Τα Family Offices που εγκαθίστανται στην Ελλάδα υπό το φορολογικό καθεστώς που έχει θεσπιστεί στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μπορούν να διαχειρίζονται την περιουσία και φυσικών προσώπων φορολογικών κατοίκων εξωτερικού και όχι αποκλειστικά φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, όπως συμβαίνει σήμερα. Αξιοσημείωτη είναι η προτεινόμενη ρύθμιση με την οποία διασφαλίζεται ότι η παροχή υπηρεσιών από το εγκατεστημένο στην Ελλάδα Family Office προς εταιρίες της ίδιας οικογένειας στο εξωτερικό δεν καθιστά τις εταιρίες αυτές φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, εξ αυτού του λόγου. Στις επιτρεπόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνεται πλέον και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς διαχειριστές καταπιστευμάτων (Trusts), τα οποία έχουν συστήσει ή στα οποία είναι δικαιούχοι μέλη της οικογένειας. Παράλληλα, μειώνεται το ελάχιστο ετήσιο υποχρεωτικό ποσό δαπανών λειτουργίας των Family Offices από 1 εκ. ευρώ σε 250 χιλ. ευρώ ενώ διευρύνεται ο κύκλος των προσώπων που θεωρούνται ως μέλη της οικογένειας για την υπαγωγή στο καθεστώς.
Η ακύρωση φορολογικού προστίμου για τυπικούς λόγους παρατείνει την προθεσμία παραγραφής μόνο κατά ένα έτος από την κοινοποίηση της δικαστικής απόφασης.
Η υπόθεση αφορά την επιβολή προστίμου ΦΠΑ προς εταιρία λόγω λήψης εικονικών τιμολογίων. Το αρχικό πρόστιμο είχε ακυρωθεί δικαστικώς για τυπικούς λόγους, επειδή δεν τηρήθηκε ο ουσιώδης τύπος της προηγούμενης ακρόασης. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την τότε κείμενη φορολογική νομοθεσία, η προθεσμία παραγραφής για την επιβολή προστίμου παρατείνεται έως ένα έτος από την κοινοποίηση της δικαστικής απόφασης που ακυρώνει τον αρχικό τίτλο στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την αίτηση της ΑΑΔΕ για την ακύρωση της απόφασης του Εφετείου, επισημαίνοντας ότι η προθεσμία παραγραφής είχε εκπνεύσει (ΣτΕ 253/2025).
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!