Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Ν.Σ.Κ. 314/2025 Ορισμός υποθέσεων για τις οποίες οι Τριμελείς Επιτροπές αποφαίνονται με Πράξη, καθώς και υποθέσεων για τις οποίες συντάσσεται Επισημειωματική Πράξη - Συγκρότηση των Τριμελών Επιτροπών και ρύθμιση της διαδικασίας και των ειδικότερων ζητημάτων λειτουργίας τους, καθώς και των θεμάτων που αφορούν στο περιεχόμενο και τον τρόπο έκδοσης των Πρακτικών, Πράξεων και Επισημειωματικών Πράξεων.

Αριθμ. 314

ΦΕΚ B’ 3498/07.07.2025

Ορισμός υποθέσεων για τις οποίες οι Τριμελείς Επιτροπές αποφαίνονται με Πράξη, καθώς και υποθέσεων για τις οποίες συντάσσεται Επισημειωματική Πράξη - Συγκρότηση των Τριμελών Επιτροπών και ρύθμιση της διαδικασίας και των ειδικότερων ζητημάτων λειτουργίας τους, καθώς και των θεμάτων που αφορούν στο περιεχόμενο και τον τρόπο έκδοσης των Πρακτικών, Πράξεων και Επισημειωματικών Πράξεων.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τον ν. 4831/2021 «Οργανισμός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και κατάσταση των λειτουργών και των υπαλλήλων του και άλλες διατάξεις» (Α’ 170) και ιδίως της παρ. 1 του άρθρου 11 καθώς και του τελευταίου εδαφίου και των περ. β’ και γ’ της παρ. 2 του άρθρου 122.

2. Την ανάγκη έκδοσης απόφασης για τον ορισμό των κατηγοριών των υποθέσεων, στις οποίες οι Τριμελείς Επιτροπές αποφαίνονται με Πράξη ή για τις οποίες συντάσσεται Επισημειωματική Πράξη, καθώς και των λεπτομερειών που αφορούν στο περιεχόμενο και στον τρόπο έκδοσης ή σύνταξής τους, με σκοπό την επέκταση έκδοσης ή σύνταξης των πράξεων αυτών, προκειμένου να απλοποιηθεί η λειτουργία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και να επιταχυνθεί τόσο η εκδίκαση των υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων όσο και η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων που χειρίζεται το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, εκπροσωπώντας δικαστικά το Ελληνικό Δημόσιο ή φορείς των οποίων διεξάγει τη νομική υποστήριξη.

3. Την ανάγκη για τον αρτιότερο τρόπο χειρισμού και την ταχύτερη διεκπεραίωση των δικαστικών και εξωδίκων υποθέσεων τοπικής αρμοδιότητας Γραφείων Νομικού Συμβουλίου (ΓΝΣ), στα οποία δεν είναι δυνατή η συγκρότηση Τριμελούς Επιτροπής.

4. Το γεγονός ότι οι διατάξεις της παρούσας δεν αφορούν σε διοικητική διαδικασία για την οποία υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης στο ΕΜΔΔ-ΜΙΤΟΣ.

5. Το γεγονός ότι από την έκδοση της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Πράξεις Τριμελούς Επιτροπής

1. Οι Τριμελείς Επιτροπές αποφαίνονται με σχετική Πράξη, που χρονολογείται και υπογράφεται από τα μέλη που τις συγκροτούν, χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία εισήγησης και πρακτικού, στις εξής περιπτώσεις:

α) Για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων σε υποθέσεις αγωγών των άρθρων 6 και 7 του ν. 2664/1998 (Α’ 275), στις περιπτώσεις αρχικών εγγραφών με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη», στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο ή ο φορέας του οποίου η νομική υποστήριξη ανήκει στο ΝΣΚ, όπως προκύπτει από έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών του, δεν προβάλλει δικαιώματα επί του ακινήτου.

β) Για τη μη άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ή μέσων και την παραίτηση από ένδικα βοηθήματα ή μέσα που έχουν ασκηθεί σε υποθέσεις ακύρωσης πλασματικής αποδοχής κληρονομίας ή αναγνώρισης του κύρους αποποίησης κληρονομίας.

γ) Για τη συμμετοχή στη διαμεσολάβηση του άρθρου 6 παρ. 2 περ. δ’ του ν. 2664/1998 και ειδικότερα για την τηρητέα πορεία επ’ αυτής.

δ) Για την παραίτηση από ασκηθέν μετά από αίτημα υπηρεσίας ένδικο βοήθημα ή μέσο, καθώς και τη μη άσκηση ενδίκου μέσου ή την παραίτηση από αυτό, όταν η αρμόδια υπηρεσία ανακαλεί το σχετικό αρχικό αίτημά της.

ε) Για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων, σε υποθέσεις κτηματολογικών διαφορών, όταν το Ελληνικό Δημόσιο ή η ΑΑΔΕ νομιμοποιείται παθητικά ως δανειστής, λόγω καταχώρισης υποθήκης ή κατάσχεσης σε βάρος οφειλέτη μη κυρίου του ακινήτου.

στ) Για τη μη άσκηση ανακοπής κατά πίνακα κατάταξης δανειστών ή κατά πίνακα διανομής ή την παραίτηση από ασκηθείσα ανακοπή, εφόσον το Ελληνικό Δημόσιο ή ο φορέας του οποίου η νομική υποστήριξη ανήκει στο ΝΣΚ κατατάχθηκε σε ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχεί στο προοριζόμενο για τους δανειστές με γενικό ή ειδικό προνόμιο τμήμα του εκπλειστηριάσματος ή του προϊόντος διανομής.

ζ) Για τη μη άσκηση ανακοπής κατά το άρθρο 933 ΚΠολΔ, όταν έχει ολοκληρωθεί η εκτελεστική διαδικασία για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων και έχει συνταγεί σχετικός πίνακας κατάταξης δανειστών, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι διατυπώσεις του άρθρου 56 ΚΕΔΕ (ν. 4978/2022, Α’ 190).

η) Για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων και την παραίτηση από ένδικα μέσα που έχουν ασκηθεί σε υποθέσεις του άρθρου 939 ΑΚ.

θ) Για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων και την παραίτηση από ένδικα μέσα που έχουν ασκηθεί σε υποθέσεις επί αγωγών που έχουν ως νομική βάση τα άρθρα 1 και 11 του ν. 2322/1995 (Α’ 143) και ήδη 91 του ν. 4549/2018 (Α’ 105) (δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου), εφόσον από έγγραφη βεβαίωση της αρμόδιας αρχής αποδεικνύεται η εξόφληση του κεφαλαίου, σε χρόνο μετά τη δημοσίευση της απόφασης. Ειδικά για τις αγωγές αυτές, το οικονομικό αντικείμενο προσδιορίζεται κατά κεφάλαιο, ανά δανειολήπτη.

ι) Για τη μη άσκηση ενδίκου βοηθήματος στις δίκες, που έχουν ανοιγεί με ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής ή κατά πράξης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, από απαίτηση προερχόμενη από δάνειο, που έχει λάβει ο ανακόπτων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

ια) Για τη μη άσκηση έφεσης σε υποθέσεις επί αιτήσεων πτώχευσης μικρού αντικειμένου ή την παραίτηση από ασκηθείσα έφεση.

ιβ) Για την παραίτηση από ασκηθείσα αίτηση καθορισμού προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης από απαλλοτρίωση, όταν, πριν από τη συζήτηση της αίτησης, η απόφαση κήρυξης της απαλλοτρίωσης είτε έχει ακυρωθεί δικαστικά, είτε από έγγραφη βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής ή της Διοίκησης αποδεικνύεται ότι έχει ανακληθεί, κατά την παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2882/2001 (Α’ 17).

ιγ) Για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων και την παραίτηση από ένδικα μέσα που έχουν ασκηθεί σε διαφορές που αφορούν σε απαιτήσεις αποζημίωσης λόγω υλικής ζημίας ή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης που έχουν προκληθεί από αυτοκίνητο, όταν η αξία του αντικειμένου της διαφοράς δεν υπερβαίνει το ποσό των σαράντα (40.000) ευρώ.

ιδ) Για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων σε διαφορές που απορρέουν από την επιβολή της διοικητικής κύρωσης της σφράγισης καταστήματος, της ανάκλησης άδειας λειτουργίας ή και της αναστολής λειτουργίας του.

ιε) Για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων σε διαφορές που απορρέουν από την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων της αφαίρεσης άδειας ικανότητας οδηγού, των κρατικών πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, καθώς και των διοικητικών κυρώσεων για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, πλην των προστίμων. ιστ) Για τη μη άσκηση αίτησης αναίρεσης κατά αποφάσεων του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου, με τις οποίες ακυρώνεται η παράλειψη ή άρνηση της Διοίκησης να ανακαλέσει ή να άρει μη συντελεσμένες αναγκαστικές (και ρυμοτομικές) απαλλοτριώσεις, κατά το άρθρο 11 (παρ.​ 4) του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (ν. 2882/2001), σε συνδυασμό με το άρθρο 1 (παρ. 2) της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με ημερομηνία 21-12-2001 (Α’ 288) που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2990/2002 (Α’ 30).

ιζ) Για τη μη άσκηση αίτησης αναίρεσης κατά αποφάσεων σε διαφορές από δημόσιες συμβάσεις, στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι κύριος του έργου και οι αποφάσεις αφορούν στις σχέσεις αναδόχου και κυρίου του έργου, χωρίς να συνεπάγονται την επίρριψη σε αυτό των υποχρεώσεων που βαρύνουν τον κύριο του έργου έναντι του αναδόχου.

ιη) Για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων κατά αποφάσεων, με τις οποίες η υπόθεση αναπέμπεται στη Διοίκηση, προκειμένου να τηρηθεί ο τύπος που παραβιάστηκε με την προσβληθείσα πράξη της ή για διατύπωση νέας κρίσης.

ιθ) Για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων κατά αποφάσεων διοικητικών δικαστηρίων, όταν έχει εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση ποινικού δικαστηρίου για τον αντίδικο του Ελληνικού Δημοσίου ή του φορέα του οποίου η νομική υποστήριξη ανήκει στο ΝΣΚ και τα πραγματικά περιστατικά, στα οποία αυτή στηρίχθηκε, ταυτίζονται με αυτά για τα οποία έκρινε το διοικητικό δικαστήριο.

κ) Για τη μη άσκηση ευθείας προσφυγής του άρθρου 263 ΣΛΕΕ κατά εκτελεστικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απευθύνονται στην Ελληνική Δημοκρατία και αφορούν στην άσκηση της κοινής γεωργικής και αλιευτικής πολιτικής, όταν δεν στοιχειοθετείται έννομο συμφέρον για την προσβολή τους.

κα) Για τη μη άσκηση ενδίκου μέσου από το Ελληνικό Δημόσιο ή τον φορέα του οποίου η νομική υποστήριξη ανήκει το ΝΣΚ, στις περιπτώσεις που έχουν τέτοιο δικαίωμα ως διάδικοι σε ποινική υπόθεση, κατά τα άρθρα 495 και 504 παρ. 3 ΚΠΔ, καθώς και το άρθρο 505 παρ. 1 περ. γ’ προϊσχύσαντος ΚΠΔ σε συνδυασμό με το άρθρο 588 παρ. 3 ισχύοντος ΚΠΔ, όταν το οικονομικό αντικείμενο υπερβαίνει τις ογδόντα χιλιάδες (80.000) ευρώ.

2. Στις παραπάνω περιπτώσεις, η Πράξη εκδίδεται ακόμα και όταν το ποσό της διαφοράς υπερβαίνει τις είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ ή και στην περίπτωση μη χρηματικά αποτιμητού αντικειμένου, πλην της περ. ιγ’, ενώ όταν το αντικείμενο της διαφοράς δεν υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ συντάσσεται Επισημειωματική Πράξη, πλην της περ. κα’.

Άρθρο 2

Επισημειωματικές Πράξεις

Επισημειωματική Πράξη συντάσσεται στις εξής περιπτώσεις:

α) Για την παραίτηση από ένδικο βοήθημα ή μέσο που ασκήθηκε αποκλειστικά για διαφύλαξη της σχετικής προθεσμίας, εφόσον, πριν από την άσκηση του, είχε συνταχθεί σχετικό πρακτικό μη άσκησης αυτού, το οποίο εγκρίθηκε εκ των υστέρων, καθώς και όταν αυτό τυγχάνει ή κρίθηκε απαράδεκτο και πρόκειται να επανασκηθεί.

β) Για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων και την παραίτηση από ένδικα μέσα που έχουν ασκηθεί σε υποθέσεις πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής.

γ) Για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων και την παραίτηση από ένδικα βοηθήματα ή μέσα που έχουν ασκηθεί σε υποθέσεις των παρ. 4 και 8 του άρθρου 6, της παρ. 5 του άρθρου 16, της παρ. 3 του άρθρου 17, της παρ. 2 του άρθρου 18 και της παρ. 2 του άρθου 19 του ν. 2664/1998.

δ) Για τη μη άσκηση ανακοπής κατά πίνακα κατάταξης δανειστών ή κατά πίνακα διανομής ή την παραίτηση από ασκηθείσα ανακοπή, εφόσον η διαφορά μεταξύ του ποσού των αναγγελθεισών απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου και των φορέων των οποίων η νομική υποστήριξη ανήκει στο ΝΣΚ ή του συνολικού εκπλειστηριάσματος ή του προϊόντος της διανομής αφενός και του ποσού της κατάταξης του Ελληνικού Δημοσίου ή των φορέων που η νομική τους υποστήριξη ανήκει στο ΝΣΚ αφετέρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ.

ε) Για τη μη άσκηση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων και την παραίτηση από ένδικα βοηθήματα και μέσα που ασκήθηκαν σε υποθέσεις εκτέλεσης (κοινής και διοικητικής), στις περιπτώσεις που η ένδικη οφειλή για την οποία επισπεύδεται η εκτέλεση έχει στο μεταξύ εξοφληθεί ή για οποιονδήποτε λόγο διαγραφεί.

στ) Για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων κατά αποφάσεων σε υποθέσεις εκτέλεσης (κοινής και διοικητικής), στις περιπτώσεις που ακυρώνεται ατομική ειδοποίηση, λόγω πλημμελειών της κοινοποίησης ή τυπικών σφαλμάτων ή ελλείψεων, ή μέτρο εκτέλεσης που ερείδεται σε τέτοια πλημμελή ατομική ειδοποίηση.

ζ) Για τη μη άσκηση ανακοπής κατά πίνακα κατάταξης, όταν το πλειστηρίασμα αναλώθηκε για την κάλυψη των εξόδων της αναγκαστικής εκτέλεσης.

η) Για την παραίτηση από ασκηθείσα ανακοπή κατά το άρθρο 933 ΚΠολΔ, καθώς και για την παραίτηση από ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων, που εκδίδονται επί των ανακοπών αυτών, όταν από έγγραφη βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, αποδεικνύεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ή ο φορέας του οποίου η νομική υποστήριξη ανήκει στο ΝΣΚ, έχει εξοφλήσει ολοσχερώς την απαίτηση για την οποία επισπεύσθηκε σε βάρος του αναγκαστική εκτέλεση ή όταν έχει εκλείψει το αντικείμενο της διαφοράς σε περίπτωση άμεσης εκτέλεσης.

θ) Για τη μη άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ή μέσων και την παραίτηση από ένδικα μέσα που έχουν ασκηθεί σε υποθέσεις του ν. 3869/2010 (Α’ 130), στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπήθηκε από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας προς επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών του αιτούντα Υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης, κατά την παρ. 6 του άρθρου 20 του ν. 3086/2002 (Α’ 324), όπως προστέθηκε με το άρθρο 46 του ν. 4569/2018 (Α’ 179).

ι) Για τη μη εισαγωγή στο ακροατήριο υποθέσεων για τις οποίες έχουν εκδοθεί αποφάσεις σε συμβούλιο, σύμφωνα με τη διαδικασία των άρθρων 34Α και 34Β του π.δ. 18/1989, του άρθρου 126Α του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999) και των άρθρων 91 και 93 του ν. 4700/2020.

ια) Για τη μη άσκηση προσφυγής αναθεώρησης κατά αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκδίδονται επί προσφυγών ανάκλησης πράξεων Κλιμακίου του, σε διαφορές από προσυμβατικό έλεγχο δαπανών, στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο συμμετείχε στη δίκη, χωρίς να είναι η αναθέτουσα αρχή.

ιβ) Για τη μη άσκηση αίτησης αναίρεσης κατά αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκδίδονται επί εφέσεων κατά καταλογιστικών πράξεων, στις περιπτώσεις που το Ελληνικό Δημόσιο συμμετείχε στη δίκη και ο καταλογισμός έγινε σε βάρος υπολόγων των ΟΤΑ ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή/και η καταλογιστική πράξη εκδόθηκε από τα τελευταία.

ιγ) Για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων σε διαφορές που αφορούν σε κάθε είδους διοικητικά πρόστιμα, εφόσον το αμφισβητούμενο με το ένδικο μέσο ποσό δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ και δεν συντρέχουν λόγοι για την κατ’ εξαίρεση άσκησή τους.

ιδ) Για τη μη δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου ή των φορέων, των οποίων η νομική υποστήριξη ανήκει στο ΝΣΚ, στις ποινικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 24 του ν. 4831/2021, παρά την υποβολή αιτήματος από την αρμόδια υπηρεσία, όταν συντρέχουν οι ακόλουθες περιπτώσεις:

i. το Δημόσιο ή ο φορέας δεν νομιμοποιούνται ενεργητικά να παρασταθούν προς υποστήριξη της κατηγορίας.

ii. Το Δημόσιο ή ο φορέας διαδέχθηκαν τον δικαιούμενο σε παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας δυνάμει κληρονομικής ή οιονεί καθολικής διαδοχής, χωρίς να έχει δηλωθεί παράσταση πριν από τη διαδοχή αυτή (άρθρο 64 ΚΠΔ). iii. Το αξιόποινο έχει εξαλειφθεί ή με νεότερο νόμο η πράξη έχει καταστεί μη αξιόποινη.

iv. Η αστική αξίωση του Δημοσίου ή του φορέα έχει αποσβεσθεί πριν από τη δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας (άρθρο 65 εδάφιο α’ ΚΠΔ).

v. Η ποινική δίωξη είναι απαράδεκτη.

vi. Ο κατηγορούμενος έχει δικαιωθεί αμετάκλητα σε πολιτικές ή διοικητικές δίκες και τα πραγματικά περιστατικά, στα οποία αυτές στηρίχθηκαν, ταυτίζονται με αυτά στα οποία στηρίζεται η κατηγορία. vii. Η υπόθεση αφορά σε λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων, ο δε κατηγορούμενος έχει ήδη καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή μέσω της καταχώρισης των ίδιων φορολογικών στοιχείων (άρθρο 79 παρ. 4 ν. 5104/2024, Α’58). viii. Σε υποθέσεις μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

ιε) Για τη μη άσκηση ενδίκου μέσου από το Ελληνικό Δημόσιο ή τον φορέα του οποίου η νομική υποστήριξη ανήκει στο ΝΣΚ, στις περιπτώσεις που έχουν τέτοιο δικαίωμα ως διάδικοι σε ποινική υπόθεση, κατά τα άρθρα 495 και 504 παρ. 3 ΚΠΔ, καθώς και το άρθρο 505 παρ. 1 περ. γ’ προϊσχύσαντος ΚΠΔ σε συνδυασμό με το άρθρο 588 παρ. 3 ισχύοντος ΚΠΔ, όταν το οικονομικό αντικείμενο δεν υπερβαίνει τις ογδόντα χιλιάδες (80.000) ευρώ.

Άρθρο 3

1. Τα Πρακτικά, οι Πράξεις Τριμελούς Επιτροπής και οι Επισημειωματικές Πράξεις που προβλέπονται στην παρούσα και στο άρθρο 6 του ν. 4831/2021 «Οργανισμός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και κατάσταση των λειτουργών και των υπαλλήλων του και άλλες διατάξεις» (Α’ 170) καθώς και τα σχέδια τους και οι εισηγήσεις, συντάσσονται ηλεκτρονικά, υπογράφονται ψηφιακά και διακινούνται από τους Λειτουργούς του ΝΣΚ, μαζί με τα κρίσιμα έγγραφα, αποκλειστικά μέσω του ΟΠΣ του ΝΣΚ.

2. Τα σχέδια Πρακτικών Τριμελούς Επιτροπής σε δικαστικές και εξώδικες υποθέσεις του Δημοσίου και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μετά από την ψηφιακή τους υπογραφή από τα μέλη της Τριμελούς Επιτροπής, προωθούνται με επιμέλεια του εισηγητή - χειριστή της υπόθεσης στην Κεντρική Υπηρεσία (ΚΥ) του ΝΣΚ, για έγκριση ή θεώρηση από τα αρμόδια κατά τα άρθρα 9 παρ. 7 και 11 παρ. 1 περ. θ’ και ι’ ν. 4831/2021 ή άλλες ειδικές διατάξεις όργανα.

Τα Πρακτικά Τριμελούς Επιτροπής, αφού εγκριθούν, επιστρέφονται από την ΚΥ του ΝΣΚ απευθείας στον χειριστή της υπόθεσης, για τις περαιτέρω άμεσες ενέργειές του.

3. Οι Πράξεις Τριμελούς Επιτροπής συντάσσονται ύστερα από προφορική εισήγηση του εισηγητή - χειριστή της υπόθεσης, περιέχουν συνοπτική αιτιολογία που αναφέρεται στα έγγραφα του φακέλου και το περιεχόμενό τους και δεν υπόκεινται σε θεώρηση ή έγκριση. Μετά την έκδοσή τους επιστρέφονται στον εισηγητή - χειριστή της υπόθεσης για τις περαιτέρω άμεσες ενέργειές του.

4. Οι Επισημειωματικές Πράξεις συντάσσονται ύστερα από προφορική εισήγηση του εισηγητή - χειριστή της υπόθεσης. Υπογράφονται από αυτόν και τον Προϊστάμενο της οικείας Υπηρεσιακής Μονάδας, περιέχουν συνοπτική αιτιολογία και δεν υπόκεινται σε θεώρηση ή έγκριση. Μετά την έκδοσή τους επιστρέφονται στον εισηγητή - χειριστή της υπόθεσης για τις περαιτέρω άμεσες ενέργειές του. Σε ΓΝΣ, στο οποίο υπηρετεί μόνο ένας (1) Λειτουργός, ανεξαρτήτως βαθμού, οι Επισημειωματικές Πράξεις υπογράφονται μόνον από αυτόν, ο οποίος προβαίνει και στις παραπάνω ενέργειες.

5. Τα Πρακτικά, οι Πράξεις Τριμελούς Επιτροπής και οι Επισημειωματικές Πράξεις εκδίδονται (λαμβάνουν αριθμό, ημερομηνία και έτος) μέσω του ΟΠΣ του ΝΣΚ, αναρτώνται υποχρεωτικά στον ηλεκτρονικό φάκελο της υπόθεσης στο ΟΠΣ και διαβιβάζονται άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία για τυχόν ενέργειες της αρμοδιότητάς της ή για ενημέρωσή της. Τα ανωτέρω αναρτώνται υποχρεωτικά στο ΟΠΣ του ΝΣΚ, μετά την έκδοσή τους, και στην περίπτωση που ειδικές διατάξεις προβλέπουν διαφορετική διαδικασία έκδοσης.

6. Ο χειρισμός - αποκλειστικά κατά το μέρος που αφορά στη διαδικασία έκδοσης Πρακτικού Γνωμοδότησης ή Πράξης Τριμελούς Επιτροπής - κάθε κατηγορίας και φύσης δικαστικών και εξωδίκων υποθέσεων των εκτός Περιφέρειας Αττικής Γραφείων, στα οποία δεν υπηρετούν τουλάχιστον τρεις (3) Λειτουργοί του ΝΣΚ, από τους οποίους ο ένας (1) είναι Νομικός Σύμβουλος του Κράτους ή Πάρεδρος, ανατίθεται στα καθ’ ύλην αρμόδια Γραφεία Νομικού Συμβουλίου (ΓΝΣ) Υπουργείων, Ανεξάρτητων Αρχών, ΝΠΔΔ, Αυτοτελών Υπηρεσιών, στους Θεματικούς Σχηματισμούς και στα Ειδικά Γραφεία που εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής (πλην του ΓΝΣ του Πειραιά) και έχουν δυνατότητα συγκρότησης Τριμελούς Επιτροπής.

7. Στις περιπτώσεις της παρ. 6 της παρούσας η Τριμελής Επιτροπή συγκροτείται ως εξής: (α) Σε Γραφείο εκτός Περιφέρειας Αττικής, όπου υπηρετούν Λειτουργοί μέχρι του βαθμού του Δικαστικού Πληρεξουσίου Α’, η Τριμελής Επιτροπή συγκροτείται με τη συμμετοχή του εισηγητή - χειριστή της υπόθεσης του Γραφείου αυτού, ενός Λειτουργού με βαθμό τουλάχιστον Παρέδρου, καθώς και ενός Λειτουργού με βαθμό τουλάχιστον Νομικού Συμβούλου του Κράτους, που υπηρετούν στο καθ’ ύλην αρμόδιο ΓΝΣ ή Θεματικό Σχηματισμό ή Ειδικό Γραφείο. (β) Σε Γραφείο εκτός Περιφέρειας Αττικής, όπου υπηρετoύν δύο (2) Λειτουργοί από τους οποίους τουλάχιστον ο ένας (1) είναι Πάρεδρος, η Τριμελής Επιτροπή συγκροτείται με τη συμμετοχή του εισηγητή - χειριστή της υπόθεσης και του άλλου μέλους του Γραφείου αυτού, καθώς και ενός Λειτουργού με τον βαθμό τουλάχιστον του Νομικού Συμβούλου του Κράτους, που υπηρετεί στο καθ’ ύλην αρμόδιο ΓΝΣ ή Θεματικό Σχηματισμό ή Ειδικό Γραφείο. (γ) Σε Γραφείο εκτός Περιφέρειας Αττικής, όπου υπηρετεί μόνο ένας Λειτουργός με βαθμό τουλάχιστον Παρέδρου, η Τριμελής Επιτροπή συγκροτείται με τη συμμετοχή του ίδιου, ως εισηγητή - χειριστή της υπόθεσης, καθώς και δύο Λειτουργών που υπηρετούν στο καθ’ ύλην αρμόδιο ΓΝΣ ή Θεματικό Σχηματισμό ή Ειδικό Γραφείο, από τους οποίους ο ένας θα πρέπει να έχει τον βαθμό τουλάχιστον του Νομικού Συμβούλου του Κράτους.

8. Εφόσον συντρέχει περίπτωση να επιληφθεί η Τριμελής Επιτροπή κατά τα οριζόμενα στις παρ. 6 και 7 της παρούσας, ο Λειτουργός του Γραφείου που εδρεύει εκτός Περιφέρειας Αττικής απευθύνεται στο καθ’ ύλην αρμόδιο ΓΝΣ, Θεματικό Σχηματισμό ή Ειδικό Γραφείο, και προωθεί εισήγηση για την έκδοση Πρακτικού και σχέδιο Πρακτικού ή σχέδιο Πράξης Τριμελούς Επιτροπής, συνοδευόμενο από όλα τα κρίσιμα έγγραφα του φακέλου της υπόθεσης.

9. Στις υποθέσεις Γραφείων που εδρεύουν εντός Περιφέρειας Αττικής, στα οποία δεν είναι δυνατή η συγκρότηση Τριμελούς Επιτροπής, η Επιτροπή συγκροτείται με τη συμμετοχή Λειτουργών της ΚΥ του ΝΣΚ, με ανάλογη εφαρμογή όσων ορίζονται στις παρ. 7 και 8 της παρούσας.

10. Στις υποθέσεις της περιφέρειας, όπου δεν λειτουργούν ΓΝΣ, αρμόδια για την έκδοση Πρακτικών και Πράξεων Τριμελούς Επιτροπής, καθώς και Επισημειωματικών Πράξεων είναι η ΚΥ του ΝΣΚ.

11. Σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος του ΟΠΣ του ΝΣΚ που δεν καθιστά εφικτή την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης Πρακτικού, Πράξης Τριμελούς Επιτροπής ή Επισημειωματικής Πράξης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρ. 1, επιτρέπεται η χρήση οποιουδήποτε πρόσφορου εναλλακτικού μέσου σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Άρθρο 4

Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της και καταργεί τις υπ’ αρ. 272/2020 (Β’ 2862) και 223/2021 (Β’ 2540) αποφάσεις Προέδρου του ΝΣΚ.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2025

Η Πρόεδρος

ΝΙΚΗ ΜΑΡΙΟΛΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!