Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Δ15Β 1019996 ΕΞ 2013 Έκδοση θεωρημένης απόδειξης παροχής υπηρεσιών αντί αθεώρητου τιμολογίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (15η) ΤΜΗΜΑ Β'
Ταχ. Δ/νση Καρ. Σερβίας 10  Ταχ. Κωδ. 101 84 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες Σ. Παππά Τηλέφωνο 210 3610065 FΑΧ 2103615052

Αρ. Πρωτ.: Δ15Β 1019996 ΕΞ 2013


ΘΕΜΑ: Έκδοση θεωρημένης απόδειξης παροχής υπηρεσιών αντί αθεώρητου τιμολογίου

Με την από 31.1.2013 αίτησή σας που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ρωτάτε εάν είναι νόμιμο να δέχεστε θεωρημένες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και θεωρημένα τιμολόγια αντί αθεώρητων τιμολογίων από αντισυμβαλλόμενους σας επιτηδευματίες υπό το πρίσμα των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.-Υποπαρ. Ε1 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012) που αντικατέστησε τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ. 186/1992).

Επί του ανωτέρω ερωτήματος σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Από το συνδυασμό των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 6 και παρ. 1 του άρθρου 9 του Κ.Φ.Α.Σ. προκύπτει ότι για την παροχή υπηρεσιών από υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών σε άλλο υπόχρεο, σε πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 3 (Δημόσιο, νομικά πρόσωπα, επιτροπές ή ενώσεις προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λ.π.) σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. ή σε πρόσωπα εκτός της χώρας, εκδίδεται αθεώρητο τιμολόγιο, σε αντίθεση με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. από τις οποίες προέκυπτε ότι ο επιτηδευματίας εξέδιδε σε άλλο επιτηδευματία θεωρημένο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και ο ελεύθερος επιτηδευματίας εξέδιδε θεωρημένη απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

2. Επίσης, όπως έχει διευκρινιστεί με την ερμηνευτική εγκύκλιο ΠΟΛ 1004/2013 (Άρθρο 9, παράγραφος 1), τα τιμολόγια του άρθρου 6 του ΚΦΑΣ, καθώς και τα στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίου, ανεξαρτήτως της χειρόγραφης ή μηχανογραφικής έκδοσής τους, εκδίδονται αθεώρητα και χωρίς σήμανση από μηχανισμό ΕΑΦΔΣΣ του ν. 1809/1988. Σημειώνεται ότι με το προισχύσαν καθεστώς του Κ.Β.Σ. τα τιμολόγια που εκδίδονταν μηχανογραφικά έφεραν σήμανση από μηχανισμό ΕΑΦΔΣΣ του ν. 1809/1988.

3. Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. γ' της παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 2523/1997 (ποινολόγιο) κατ' εξαίρεση δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν για συγκεκριμένη συναλλαγή έχει εκδοθεί το μη προσήκον φορολογικό στοιχείο, εφόσον το εκδοθέν περιλαμβάνει τουλάχιστον τα δεδομένα του προβλεπόμενου, έχει εκδοθεί στον οριζόμενο γΓ αυτόν χρόνο και φέρει θεώρηση στην περίπτωση που απαιτείται.

4. Από τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι η έκδοση θεωρημένης απόδειξης παροχής υπηρεσιών ή θεωρημένου τιμολογίου (ή αντίστοιχων στοιχείων σημασμένων από ΕΑΦΔΣΣ του ν. 1809/1988 επί μηχανογραφικής έκδοσης) αντί αθεώρητου ή χωρίς σήμανση από ΕΑΦΔΣΣ τιμολογίου από υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών προς άλλο υπόχρεο, δεν συνιστά παράβαση ούτε για τον εκδότη ούτε για τον λήπτη, εφόσον βεβαίως εκδίδονται για πραγματικές συναλλαγές και από τους πραγματικά συμβαλλόμενους.

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης

Κων/νος Αγκιναρασταχάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!