Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΑΔ Β 1017634 ΕΞ 2024 Καθορισμός rotation υπαλλήλων του κλάδου Τελωνειακών της ΑΑΔΕ

Αριθμ. ΔΔΑΔ Β 1017634 ΕΞ 2024

ΦΕΚ B' 1203/20.02.2024

Καθορισμός συστήματος κυκλικής υποχρεωτικής μετακίνησης (rotation) υπαλλήλων του κλάδου Τελωνειακών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Του Κεφαλαίου Α’ του Μέρους Πρώτου του ν. 4389/ 2016 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» (Α’ 94) και ειδικότερα της παρ 6 του άρθρου 25, του άρθρου 7, της υποπαρ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 9, της παρ. 1 του άρθρου 14, και του άρθρου 41 αυτού,

β) του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α’ 26),

γ) της υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ.Α 1125859 ΕΞ2020/23-10-2020 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με θέμα «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)» (Β’ 4738),

2. Τις αποφάσεις του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ):

α) Την υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ.Α 1050717 ΕΞ2023/12-4-2023 «Καθορισμός των οργανικών θέσεων προσωπικού, μεταξύ των Υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)» (Β’ 2708),

β) Την υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ.Α 1003049 ΕΞ 2022/14-1-2022 «Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ. ΟΡΓ. Α 1125859 ΕΞ 2020 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ "Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)", ως προς την ανακατανομή οργανικών θέσεων προσωπικού της ΑΑΔΕ, μεταξύ κλάδων αυτής και καθορισμός των οργανικών θέσεων προσωπικού της ΑΑΔΕ, μεταξύ των Υπηρεσιών αυτής» (Β’ 142).

3. Τις αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών:

α) Την υπ’ αρ. 2/77928/0004/27-9-2016 «Διορισμός μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (Υ.Ο.Δ.Δ. 507),

β) Την υπό στοιχεία 69488 ΕΞ 2022/20-5-2022 «Ανανέωση θητείας ενός μέλους και διορισμός τεσσάρων μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (Υ.Ο.Δ.Δ. 424),

γ) Την υπ’ αρ. 2/77929/0004/27-9-2016 «Ορισμός Εμπειρογνώμονα για την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στο Συμβούλιο Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (Υ.Ο.Δ.Δ. 507).

4. Την από 10.11.2023 συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης (Σ.Δ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κατά την οποία παρείχε τη σύμφωνη γνώμη του, σύμφωνα τις διατάξεις της υποπαρ α’ του άρθρου 9 του ν. 4389/2016 (υπ’ αρ. 73/13.11.2023 έγγραφο του Προέδρου του Σ.Δ.).

5. Την υπ’ αρ. 1 της 20-1-2016 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών» (Υ.Ο.Δ.Δ. 18), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016 και τις αποφάσεις υπ’ αρ. 39/3/ 30-11-2017 (Υ.Ο.Δ.Δ. 689) του Συμβουλίου Διοίκησης της ΑΑΔΕ και υπό στοιχεία 5294 ΕΞ 2020/17-1-2020 (Υ.Ο.Δ.Δ. 27) του Υπουργού Οικονομικών, με θέμα «Ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων».

6. Την ανάγκη θέσπισης συστήματος κυκλικής υποχρεωτικής μετακίνησης (rotation) Τελωνειακών Υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, προκειμένου αφενός να προωθείται η μεταφορά γνώσης και εμπειρίας και αφετέρου να ενθαρρύνεται η καλύτερη γνώση του τελωνειακού αντικειμένου μεταξύ των τελωνειακών υπαλλήλων.

7. Το γεγονός ότι, από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Προϋπολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ),

αποφασίζουμε:

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Άρθρο 1

Ορισμοί

Για τις ανάγκες της παρούσας, νοούνται ως:

1. «Οργανική μονάδα»: Κάθε Υπηρεσία της ΑΑΔΕ, όπως προκύπτει από τον Οργανισμό της ΑΑΔΕ.

2. «Οργανική θέση»: Η θέση που προβλέπεται από τον Οργανισμό της ΑΑΔΕ, ανά κατηγορία και κλάδο.

3. «Θέση εργασίας σε οργανική μονάδα»: Η θέση εργασίας του υπαλλήλου στην Υπηρεσία της ΑΑΔΕ όπου υπηρετεί.

4. «Περίγραμμα Θέσης Εργασίας» (Π.Θ.Ε.): Η περιγραφή της θέσης εργασίας στην οποία αποτυπώνονται τα κύρια καθήκοντα και οι ικανότητες που απαιτούνται για την εκτέλεσή τους.

5. «Θέσεις Εργασίας Ειδικής Βαρύτητας (Θ.Ε.Ε.Β.)»: Οι θέσεις εργασίας υψηλού βαθμού συμβολής στην επίτευξη των στρατηγικών και επιχειρησιακών στόχων της ΑΑΔΕ, οι οποίες, σύμφωνα με το νέο σύστημα εσωτερικής ιεράρχησης όλων των Θέσεων Εργασίας της ΑΑΔΕ (Βαθμολόγιο), κατατάσσονται στις Ανώτατες Επιχειρησιακές/Διαλειτουργικές Θέσεις Α/B (8ου -Η’ Βαθμού και άνω) και, όπου υφίστανται Θέσεις Εργασίας Εισαγωγικού βαθμού αυτών, στις Ανώτερες Επιχειρησιακές (9ου -Θ Βαθμού και άνω), κατά περίπτωση.

6. «Θέσεις ευθύνης»: Οι θέσεις Προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης, Τμήματος, Αυτοτελούς Τμήματος και Αυτοτελούς Γραφείου.

7. «Κυκλική υποχρεωτική μετακίνηση (rotation)»: Η μετακίνηση υπαλλήλων μέσω μεταθέσεων, χωρίς αίτησή τους, προκειμένου να αποφεύγεται η μακροχρόνια άσκηση συγκεκριμένων καθηκόντων από τα ίδια πρόσωπα εντός της ίδιας Υπηρεσίας.

8. «Οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο»: Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο για τον κλάδο στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος. Σε περίπτωση που εξετάζεται αίτηση απόσπασης σε οργανική μονάδα στην οποία δεν προβλέπονται οργανικές θέσεις του κλάδου στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος, ως οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο ορίζεται το αρμόδιο για τον κύριο κλάδο της οργανικής μονάδας υποδοχής.

9. «Χρόνος πραγματικής άσκησης καθηκόντων θέσης εργασίας»: Ο χρόνος που υπηρετεί ένας υπάλληλος στην ΑΑΔΕ, χωρίς να προσμετρώνται τα κάτωθι:

α. Η άδεια άνευ αποδοχών του άρθρου 51 παρ. 1 του ΥΚ.

β. Οι διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις του άρθρου 53 παρ. 1 του ΥΚ.

γ. Οι μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες των άρθρων 54 και 56 του ΥΚ, κατά το μέρος που υπερβαίνουν τις τριάντα μέρες κατ’ έτος, υπολογιζόμενες αθροιστικά επί του από την εκάστοτε διάταξη απαιτούμενου ελαχίστου χρόνου παραμονής.

δ. Ο χρόνος υπηρεσίας σε Φορείς και Υπηρεσίες εκτός ΑΑΔΕ.

Άρθρο 2

Σκοπός

Με την παρούσα θεσπίζεται σύστημα κυκλικής υποχρεωτικής μετακίνησης μέσω μεταθέσεων (rotation) Τελωνειακών Υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, ως δομημένη διοικητική διαδικασία, σύμφωνα με τον κλάδο και το περίγραμμα θέσης εργασίας στο οποίο έχουν καταταχθεί, προκειμένου αφενός να προωθείται η μεταφορά γνώσης και εμπειρίας και αφετέρου να ενθαρρύνεται η καλύτερη γνώση του τελωνειακού αντικειμένου μεταξύ των τελωνειακών υπαλλήλων.

Άρθρο 3

Πεδίο Εφαρμογής

Οι διατάξεις της παρούσας αφορούν στους υπαλλήλους του κλάδου Τελωνειακών της ΑΑΔΕ, μονίμους δημοσίους υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, οι οποίοι διέπονται από τις διατάξεις του ΥΚ, καθώς και από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Άρθρο 4

Κυκλική υποχρεωτική μετακίνηση (rotation) υπαλλήλων του κλάδου Τελωνειακών

1. Καθορίζεται κυκλική υποχρεωτική μετακίνηση (rotation) μέσω μεταθέσεων υπαλλήλων του κλάδου Τελωνειακών που υπηρετούν σε Τελωνεία της Περιφέρειας Αττικής (πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής) και της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και κατέχουν θέσεις εργασίας ειδικής βαρύτητας ασκώντας ελεγκτικά καθήκοντα, σύμφωνα με τον κλάδο στον οποίο ανήκουν και το περίγραμμα θέσης εργασίας στο οποίο έχουν καταταχθεί.

2. Οι ως άνω υπάλληλοι που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα και έχουν συμπληρώσει οκτώ (8) τουλάχιστον έτη πραγματικής άσκησης καθηκόντων στην ίδια Υπηρεσία, μετατίθενται υποχρεωτικά, χωρίς προηγούμενη αίτησή τους, σε οργανικές μονάδες εντός της Περιφέρειας Αττικής (πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής) και της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται η οργανική τους θέση, με σειρά φθίνουσας προτεραιότητας, βάσει του χρόνου υπηρέτησης στην Υπηρεσία που ανήκει η οργανική τους θέση.

3. Οι εν λόγω υποχρεωτικές μεταθέσεις αφορούν ετησίως ποσοστό περίπου 35% επί του συνόλου των υπό μετακίνηση υπαλλήλων και πραγματοποιούνται εντός του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους, μετά από γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Κατ’ εξαίρεση, για τα πρώτα τέσσερα έτη εφαρμογής της παρούσας απόφασης, το ποσοστό του ανωτέρω εδαφίου ορίζεται ως εξής:

1ο έτος: 20 %

2ο έτος: 25 %

3ο έτος: 25 %

4ο έτος: 30 %

4. Δεν επιτρέπεται η κατόπιν αιτήσεως του υπαλλήλου μετάθεση ή απόσπαση σε Υπηρεσία από την οποία μετακινήθηκε στο πλαίσιο κυκλικής υποχρεωτικής μετακίνησης (rotation), πριν την παρέλευση πέντε (5) τουλάχιστον ετών.

5. Για τη μετάθεση υπαλλήλων σύμφωνα με τα ανωτέρω, ενδεικτικά λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:

α) Περιοχή μόνιμης κατοικίας του υπαλλήλου, όπως αυτή έχει δηλωθεί στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.

β) Περιοχή έδρας της Υπηρεσίας, όπου ανήκει η οργανική θέση του υπαλλήλου.

γ) Χρόνος υπηρέτησης στην Υπηρεσία, όπου ανήκει η οργανική θέση του υπαλλήλου από την τελευταία σχετική υπηρεσιακή μεταβολή του και εντεύθεν.

δ) Οικογενειακή κατάσταση του υπαλλήλου.

ε) Δήλωση προτίμησης Υπηρεσίας μετάθεσης, κατόπιν έκδοσης σχετικής ανακοίνωσης από τη ΔΔΑΔ.

6. Υπάλληλοι που εξαιρούνται βάσει νόμου από μεταθέσεις χωρίς αίτησή τους, παραμένουν στην Υπηρεσία που ανήκουν οργανικά και αλλάζουν θέση εργασίας με κατάταξή τους σε άλλη ίδιου βαθμού.

Άρθρο 5

Μεταβατικές διατάξεις

Κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας, οι μεταθέσεις στο πλαίσιο της κυκλικής υποχρεωτικής μετακίνησης (rotation) θα πραγματοποιηθούν εντός του δευτέρου εξαμήνου του έτους.

Άρθρο 6

Τελικές διατάξεις

1. Εξαιρούνται από τις διατάξεις της παρούσας οι Προϊστάμενοι που ασκούν καθήκοντα σε θέσεις ευθύνης δυνάμει σχετικής απόφασης τοποθέτησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, καθώς επίσης και οι υπάλληλοι που συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους εντός του μεθεπόμενου έτους από αυτό στο οποίο πραγματοποιούνται οι υποχρεωτικές μεταθέσεις δυνάμει της παρούσας.

2. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2024

Ο Διοικητής

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!