Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Περιφέρεια Αττικής 12th Annual capital link sustainability forum - «Μπορεί η Βιωσιμότητα να υπερισχύσει της γεωπολιτικής;»

Την ανάγκη να επιταχύνει η χώρα τη μετάβασή της στην πράσινη οικονομία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης στο διαρκώς μεταβαλλόμενο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης περιβάλλον υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μιλώντας στο «12th ANNUAL CAPITAL LINK SUSTAINABILITY FORUM », με τίτλο «Μπορεί η Βιωσιμότητα να υπερισχύσει της γεωπολιτικής;», το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Capital Link Inc Νικόλας Μπορνόζης ενώ στο πλαίσιο των εργασιών ο περιφερειαρχης απένειμε το βραβείο "2022 Capital Link Sustainability Leadership Award" στην PRODEA Investments, -το οποίο παρέλαβε o διευθύνων σύμβουλος Αριστοτέλης Καρυτινός- για την ευαισθησία της σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη, υπογράμμισε την ανάγκη για την ενίσχυση των πράσινων επενδύσεων. «Η προϋπόθεση είναι να αντιληφθούμε όλοι ότι η βιωσιμότητα του πλανήτη δεν τεμαχίζεται γεωπολιτικά, δεν μοιράζεται σε ζώνες επιρροής και δεν εξαρτάται από τον όποιο συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ στρατοπέδων» τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής και επισήμανε πως σε εθνικό επίπεδο, «η βιωσιμότητα της χώρας είναι πέρα και πάνω από κάθε μικροκομματικό συμφέρον και λαϊκισμό». «Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα δεν κοιτάζει ποσοστά στις εκλογές ούτε και προσδιορίζεται με κομματικά γυαλιά» σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Υπό αυτή την οπτική γωνία, η γεωπολιτική παίρνει τον πραγματικό της χαρακτήρα, ως προσωρινός συσχετισμός δυνάμεων που αργά η γρήγορα θα αλλάξει, ενώ η ανάγκη για ένα βιώσιμο πλανήτη είναι η μόνιμη και αναντικατάστατη συνθήκη για τον κόσμο των ανθρώπων».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περιφερειακή στρατηγική ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων και στην πορεία της Αττικής να μετατραπεί σε πράσινη Περιφέρεια όπως αρχικά είχε δεσμευτεί ο ίδιος. «Δρομολογήσαμε έγκαιρα τον διαγωνισμό για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης με προϋπολογισμό άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, έχουμε σε εξέλιξη διαγωνισμούς που στο σύνολο τους αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ για 3 νέες μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων για να μειώσουμε δραστικά την ταφή, προετοιμάζουμε δίκτυο 10 μονάδων επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων με δυναμικότητα άνω των 130.00 τόνων και προϋπολογισμό της τάξης των 80 εκ. ευρώ» ανέφερε.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, προωθείται η άμεση μείωση της ταφής, μέσω της γενικευμένης ανακύκλωσης βιοαποδομήσιμων αποβλήτων που επιτυγχάνεται και με τη δωρεάν διανομή στους Δήμους από τον ΕΔΣΝΑ 200 υπερσύγχρονων καφέ απορριμματοφόρων για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, καθώς και 35.000 καφέ κάδων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Το νέο, υπό διαμόρφωση σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, θα έχει:

  • 13-15 διακριτές μονάδες επεξεργασίας (σύμμικτων και βιοαποβλήτων) έναντι του ενός και μοναδικού ΕΜΑΚ στη Φυλή που υπάρχει σήμερα (που και αυτό το μετατρέψαμε σε Πράσινο Εργοστάσιο),
  • 4-6 ρεύματα διαχείρισης υλικών, περιλαμβανομένων των βιοαποβλήτων, έναντι των 2, άντε 3, που υπάρχουν σήμερα (σύμμικτα, μπλε κάδος και βιοαπόβλητα),
  • πολλαπλές δυνατότητες ανακύκλωσης για τους πολίτες με νησίδες, οικίσκους και γωνιές ανακύκλωσης έναντι της αποκλειστικότητας των μπλε κάδων,
  • πολύ περισσότερα υλικά έναντι των 4 υλικών συσκευασίας που υπάρχουν σήμερα
  • πολύ μεγαλύτερη και ευρύτερη συμμετοχή από τους πολίτες σε σχέση με σήμερα.»

Τρία κλειδιά για τη βιωσιμότητα των πράσινων επενδύσεων

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των πράσινων επενδύσεων, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «η 4η βιομηχανική επανάσταση πρέπει να είναι πράσινη- και η πράσινη μετάβαση οφείλει να είναι ψηφιοποιημένη» ενώ το δεύτερο «κλειδί» βρίσκεται στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. «Οι αιρετές περιφέρειες κρατούν το τιμόνι για τη στροφή της χώρας στην κυκλική οικονομία- οι περιφέρειες φτιάχνουν τον καμβά της κυκλικής οικονομίας, για να οικοδομήσουν οι δήμοι πάνω σε αυτόν. Χρειάζεται μια νέα συνεργατική και διαδραστική σχέση συνεργασίας μεταξύ περιφέρειας-δήμων και πολιτών για να επιταχυνθεί η στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία» σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Ατικής ανέφερε σειρά, δράσεων που υλοποιεί η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ με στόχο τη στήριξη των δήμων και έκλεισε επισημαίνοντας πώς «ο δρόμος προς τη βιώσιμη ανάκαμψη περνάει αναγκαστικά μέσα από την περαιτέρω αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των αιρετών περιφερειών, όπως σε όλη την Ευρώπη».

Πρόσθεσε δε ως τελευταία θέση-κλειδί, δύο αναγκαίες προϋποθέσεις:

Πρώτον, οι πράσινες επενδύσεις απαιτούν προσεκτικό, αξιόπιστο και κυρίως μακροπρόθεσμο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για να αποδώσουν.

Δεύτερον, με τη διαρκή και ταχύτατη τεχνολογική εξέλιξη, βασικό κριτήριο επιτυχίας είναι το πόσο ανοικτές και προσαρμοστικές στις αλλαγές είναι οι πράσινες επενδύσεις της εποχής μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!