Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Εργατικά - Ασφαλιστικά

Νέο νομοσχέδιο Αναπλήρωση χρόνου απουσίας του εργαζόμενου από την εργασία του, λόγω κατ' οίκον περιορισμού προς αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού

Με το άρθρο 10 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τους εργαζομένους, οι οποίοι τίθενται σε περιορισμό επτά (7) ή δεκατεσσάρων (14) ημερών, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται η αναπλήρωση του χρόνου απουσίας του εργαζόμενου από την εργασία του λόγω περιορισμού, ως εναλλακτική στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας προκειμένου, αφενός να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και αφετέρου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και ol συνάδελφοί τους από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορωνοϊού COVID-19 .

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι, εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, ο εργοδότης δύναται να απασχολεί τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία (1) ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος του συνόλου των εργάσιμων ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες που παρέμεινε κατ' οίκον. Επιπροσθέτως, ορίζεται ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης του ημίσεος του συνόλου των ωρών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα παραμονής κατ' οίκον, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία και αποσαφηνίζεται ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων.

Παρατίθεται ακολούθως οι διατάξεις του άρθρου 10 του νομοσχεδίου.

Άρθρο 10

Αναπλήρωση χρόνου απουσίας του εργαζόμενου από την εργασία του, λόγω περιορισμού του εργαζομένου κατ'οίκον προς τον σκοπό της αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19

1. Εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται σε περιορισμό επτά (7) ή δεκατεσσάρων (14) ημερών, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δύναται:

α) να καθορίσει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο αυτό, στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α'76), ή

β) εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας σύμφωνα με την περ. α), να απασχολεί τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία (1) ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ' οίκον.

Ο χρόνος αναπλήρωσης που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο δεν λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης του ημίσεος των εργάσιμων ωρών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα παραμονής κατ' οίκον, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων.

2. Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ' οίκον του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας δύναται να ρυθμίζεται κάθε σχετική και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

4. Το παρόν τίθεται σε ισχύ από την 1Π Σεπτεμβρίου 2020.

Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!