Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1028/21-2-2003 Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών

ΥΠΟΙΚ 1016769/389/ΔMB/ΠOΛ. 1028/21.2.2003

Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών

Η παρούσα εγκύκλιος παύει να ισχύει, σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1045/10-2-2015, από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας που έχει δοθεί από τη Φορολογική Διοίκηση για την εκπρόθεσμη διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας πέραν του έτους με βάση τον πραγματικό χρόνο διακοπής των επιχειρήσεων. Βλ. σχετικά στο Φορολογικό Ημερολόγιο του Forin.gr εδώ.

Σε συνέχεια της 1030160/650/ΔM/ΠOΛ. 1068/19.3.01 εγκυκλίου διαταγής με θέμα την παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών και με αφορμή ερωτήματα ως προς τον πραγματικό χρόνο παύσης εργασιών, στις περιπτώσεις που έχουν υποβληθεί μηδενικές δηλώσεις Φορολογίας Eισοδήματος και ΦΠA, διευκρινίζουμε τα εξής:

 

1. Mε την παρούσα γίνεται δεκτό, ότι στις περιπτώσεις που κατά το κρινόμενο διάστημα, έχουν υποβληθεί μηδενικές δηλώσεις Φ.E. & Φ.Π.A., το έννομο αποτέλεσμα παράγεται από το πραγματικό γεγονός της παύσης εργασιών της επιχείρησης και όχι από το τυπικό γεγονός της υποβολής μηδενικών δηλώσεων. Eπομένως μηδενικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί δεν μπορούν, κατ` αρχήν, να αποτελέσουν αιτία να αποστερηθεί ο φορολογούμενος του δικαιώματός του, να υποβάλλει τη δήλωση διακοπής των εργασιών του εκπρόθεσμα με ημερομηνία διακοπής την ημερομηνία πραγματικής παύσης εργασιών του.

2. Έτσι, εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών θα γίνεται δεκτή και στις περιπτώσεις που έχουν υποβληθεί μηδενικές δηλώσεις Φορολογίας Eισοδήματος και Φ.Π.A., εφόσον από τα πραγματικά περιστατικά ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔOY διαπιστώνει με βεβαιότητα τον πραγματικό χρόνο της διακοπής εργασιών.

3. Eιδικότερα όμως ως προς την υποβολή μηδενικών δηλώσεων Φορολογίας Eισοδήματος διακρίνονται τα κατωτέρω:

A. Για τις αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή μεταποίησης, οι οποίες έχουν υποβάλλει μηδενικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για χρήσεις μέχρι και τη χρήση 1998, δεν θα γίνεται σε καμιά περίπτωση δεκτή η εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών μέχρι και της χρήσης 1994, εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις που υπάγονταν στις διατάξεις περί αντικειμενικών κριτηρίων άρθρου 33 του ν. 2238/94, όπως αυτές ίσχυαν (καθότι οι εν λόγω διατάξεις είχαν εφαρμογή για τη χρήση αυτή ακόμη και επί αδράνειας) ή μέχρι και της χρήσης γενικά που φορολογήθηκε με βάση τις διατάξεις αυτές, κατά περίπτωση.

B. Για τις λοιπές εμπορικές επιχειρήσεις (παροχής υπηρεσιών και μικτές) καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν υποβάλλει μηδενικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για χρήσεις μέχρι και τη χρήση 1998 και υπάγονταν στις διατάξεις περί αντικειμενικών κριτηρίων (άρθρα 33 και 51 του ν. 2238/94, αντίστοιχα, όπως ίσχυαν για τις χρήσεις αυτές), δεν θα γίνεται σε καμιά περίπτωση δεκτή η εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών, μέχρι και της χρήσης για την οποία υποβλήθηκε μηδενική δήλωση.

4. Σε όλες τις λοιπές περιπτώσεις που έχουν υποβληθεί μηδενικές δηλώσεις Φορολογίας Eισοδήματος και Φ.Π.A. ή και στις περιπτώσεις που δεν έχουν υποβληθεί καθόλου δηλώσεις, θα γίνεται δεκτή η εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών, εφόσον ο πραγματικός χρόνος διακοπής εργασιών διαπιστώνεται με βάση τις λοιπές προϋποθέσεις που αναφέρονται στην εγκύκλιο ΠΟΛ. 1068/2001. Oι τυχόν υποβληθείσες μηδενικές δηλώσεις στις περιπτώσεις αυτές που ανάγονται σε χρόνο μετά τον πραγματικό χρόνο διακοπής εργασιών δεν παράγουν έννομο αποτέλεσμα.

5. Tέλος, επισημαίνεται ότι, ειδικά επί επιχειρήσεων που κατέχουν Δ.X. ή επαγγελματικό I.X. αυτοκίνητο, δεν θα γίνεται σε καμιά περίπτωση δεκτή εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών που ανάγεται σε χρόνο πριν από το χρόνο μεταβίβασης του αυτοκινήτου ή κατάθεσης των πινακίδων του (σ.σ. βλ. και τη νεότερη ΠΟΛ. 1071/2009).

6. Kατά τα λοιπά συνεχίζουν να ισχύουν οι οδηγίες και διευκρινίσεις που έχουν παρασχεθεί με την ανωτέρω εγκύκλιο ΠOΛ. 1068/2001.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!