Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1278/18-12-2002 Αποσβέσεις επί του κόστους ανέγερσης παιδικών χαρών, παιδικών σταθμών, παιδικών κατασκηνώσεων, γυμναστηρίων και λοιπών συναφών εγκαταστάσεων, για τις ανάγκες του προσωπικού επιχείρησης και των τέκνων του

ΥΠΟΙΚ 1101240/10965/Β0012/ΠΟΛ. 1278/18.12.2002

Οι αποσβέσεις επί του κόστους ανέγερσης παιδικών χαρών, παιδικών σταθμών, παιδικών κατασκηνώσεων, γυμναστηρίων και λοιπών συναφών εγκαταστάσεων, για τις ανάγκες του προσωπικού επιχείρησης και των τέκνων του, αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα αυτής

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 2238/1994, από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και προκειμένου να προσδιοριστούν τα φορολογητέα κέρδη τους, εκπίπτουν τα γενικά έξοδα διαχείρισης.

2. Κατά την εφαρμογή των πιο πάνω διατάξεων, έχει γίνει πάγια δεκτό από τη Διοικητική και Δικαστηριακή νομολογία, ότι για την έκπτωση των σχετικών δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα δεδομένης διαχειριστικής χρήσης, πρέπει αυτές να αφορούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα της επιχείρησης και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των εργασιών της και στη δημιουργία εισοδήματος.

3. Το ΣτΕ στο σκεπτικό των 64/1997 και 67/1997 αποφάσεων του και αναφορικά με την καταβολή ποσού από επιχείρηση για την αποστολή τέκνων των υπαλλήλων της σε παιδική κατασκήνωση, διατύπωσε την άποψη, ότι αν το ποσό αυτό καταβλήθηκε απευθείας σε παιδική κατασκήνωση, διατύπωσε την άποψη, ότι αν το ποσό αυτό καταβλήθηκε απευθείας σε παιδική κατασκήνωση των υπαλλήλων της επιχείρησης, θα ήταν δυνατό να εκπεστεί ως παραγωγική δαπάνη, αν συνέτρεχαν οι προς τούτο νόμιμες προϋποθέσεις.

4. Περαιτέρω, με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της περ. στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ίδιου πιο πάνω νόμου ορίζεται, ότι από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, εκπίπτουν τα ποσά των αποσβέσεων για την κάλυψη της φθοράς των κάθε είδους εγκαταστάσεων ή μηχανημάτων ή φθαρτών υλικών, συναφών με τη λειτουργία της επιχείρησης και γενικά κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας της επιχείρησης, εφόσον αυτές έγιναν με οριστικές εγγραφές, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που ορίζονται για κάθε επιχείρηση.

5. Από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω προκύπτει, ότι και το κόστος ανέγερσης από την ίδια την επιχείρηση ιδιόκτητων χώρων ψυχαγωγίας - αναψυχής, δηλαδή παιδικών σταθμών, παιδικών χαρών, γυμναστηρίων και λοιπών συναφών κτιριακών εγκαταστάσεων, για τις ανάγκες των τέκνων ή του ίδιου του προσωπικού της εταιρείας θεωρείται παραγωγική δαπάνη και επομένως, οι αποσβέσεις που θα ενεργούνται κάθε χρόνο στο κόστος ανέγερσης θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα προκειμένου για τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!