Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

928/46/2020 Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού

Αριθμ. 928/46

ΦΕΚ B’ 1123/02.04.2020

Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.

Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Το ν. 4070/2012, «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 82/Α΄), όπως ισχύει.

2. Το ν. 4053/2012 «Ρύθμιση λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς, θεμάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις», (ΦΕΚ 44/Α΄), όπως ισχύει.

3. Το ν. 3528/2007 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.» (ΦΕΚ 26/Α΄).

4. Το π.δ. 387/2002 «Εσωτερική Διάρθρωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), προσόντα και τρόπος επιλογής Προϊσταμένων και συναφείς Διατάξεις» (ΦΕΚ 335/Α΄), όπως ισχύει.

5. Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (ΦΕΚ Α΄ 42/25-02-2020).

6. Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (ΦΕΚ Α΄ 55/11-03-2020).

7. Την αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/108/οικ.7874/12-03-2020 εγκύκλιο του Υπουργείο Εσωτερικών με θέμα: «Επείγοντα μέτρα για την πρόληψη και την προστασία από τον κορωνοϊό».

8. Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (ΦΕΚ Α΄64/ 14-03-2020).

9. Την αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/109/οικ.8000/16-03-2020, εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Επιπρόσθετα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού».

10. Τον ν. 2690/1999, «Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας» ιδίως το άρθρο 14 «Σύνθεση - Συνεδριάσεις - Λειτουργία» των συλλογικών οργάνων.

11. Τον ν. 4354/2015 «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων/Δημόσιες συμβάσεις/μισθολογικά», ιδίως το Άρθρο 21 «Αμοιβές Συλλογικών Οργάνων».

12. Την ΑΠ 816/20/29-06-2017, απόφαση της ΕΕΤΤ «Πλαίσιο Λειτουργίας Ομάδων Εργασίας της ΕΕΤΤ».

13. Τις υπηρεσιακές ανάγκες της ΕΕΤΤ όπως ειδικότερα κατωτέρω περιγράφονται.

14. Την αρ. πρ. εισήγηση 34080/Φ600/17-03-2020 της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΕΤΤ και κατόπιν της προφορικής εισήγησης του Προέδρου της ΕΕΤΤ, Καθηγητή Κωνσταντίνου Μασσέλου, Επειδή:

1. Με την υπό στοιχείο 6 ΠΝΠ της 11ης Μαρτίου 2020 και συγκεκριμένα στο άρθρο 5 αυτής, προβλέπονται η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού δημοσίων υπαλλήλων, από την οποία για κάθε τέσσερις (4) ημέρες απουσίας, οι τρεις (3) καταγράφονται ως δικαιολογημένη απουσία λόγω αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων και η μία (1) ημέρα αποτελεί κανονική άδεια, καθώς και λοιπές διευκολύνσεις (π.χ. μειωμένο ωράριο) για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους που χρειάζεται να παραμείνουν στις οικίες τους για τη φύλαξη των μαθητών τέκνων τους. Επίσης προβλέπεται ότι «σε περίπτωση επιτακτικής ανάγκης, δύναται, κατά την κρίση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης, να προσδιορίζεται ο αριθμός των υπαλλήλων που πρέπει να παρίστανται καθημερινά στην υπηρεσία, με δυνατότητα εκ περιτροπής εργασίας ή και με τον ορισμό κατ' εξαίρεση προσωπικού ασφαλείας. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνονται απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίζεται, ανάλογα με τη φύση του αντικειμένου της υπηρεσίας, η δυνατότητα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας με χρήση ηλεκτρονικών μέσων».

2. Με την υπό στοιχείο 7 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών προσδιορίζεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού για τη φροντίδα τέκνων δύναται να χορηγηθεί διακεκομμένα, αλλά για να λογιστεί ως άδεια ειδικού σκοπού, δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των τεσσάρων ημερών. Επίσης προβλέπεται ότι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, διαβήτη ή τελούν σε ανοσοκαταστολή) θα πρέπει να διατίθενται σε υπηρεσίες back office.

3. Με την υπό στοιχείο 8 ΠΝΠ της 14ης Μαρτίου 2020 και συγκεκριμένα στο άρθρο 25 εξειδικεύεται ότι υπάλληλοι οι οποίοι είναι καρκινοπαθείς και υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση δύναται να απουσιάζουν δικαιολογημένα με ειδική άδεια.

4. Με την υπό στοιχείο 9 εγκύκλιο του Υπ. Εσ. προβλέπεται ότι το αρμόδιο όργανο διοίκησης προβαίνει σε πλάνο εργασιών έκτακτης ανάγκης με δυνατότητα εκ περιτροπής με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως εργασίας των υπαλλήλων, εκτός εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή τελούν σε άδεια ειδικού σκοπού. Το αρμόδιο όργανο διοίκησης θα ορίσει τον ελάχιστο αριθμό υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα που καθημερινά θα παρίστανται στην υπηρεσία για παροχή εργασίας εκ περιτροπής. Ο στόχος της ανωτέρω διαδικασίας είναι «να αποφεύγεται ο συγχνωτισμός, συγχρωτισμός και συνωστισμός των υπαλλήλων στην υπηρεσία, αλλά και για την προστασία αυτών», ενώ δίνεται και η δυνατότητα εργασίας σε δύο διακριτές βάρδιες. Επιπλέον, «ο αρμόδιος προϊστάμενος θα καθορίζει τα καθήκοντα που καλούνται να ασκήσουν οι υπάλληλοι κατά την έκτακτη αυτή λειτουργία, θα προτεραιοποιεί τις εργασίες και θα παρέχει σαφείς οδηγίες για το παρεχόμενο έργο». Τέλος, «για την άμεση εφαρμογή του μέτρου της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας οι υπάλληλοι θα πρέπει, όπου αυτό απαιτείται και ανάλογα με τα καθήκοντα κάθε υπαλλήλου, να διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σταθερό ή φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, σταθερό ή κινητό τηλέφωνο για τη δυνατότητα επικοινωνίας, καθώς επίσης και λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ η διακίνηση των εγγράφων θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα». Η εγκύκλιος καταλήγει ότι «σε κάθε περίπτωση και στο πλαίσιο της αρμοδιότητας κάθε προϊστάμενης αρχής για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί σε αυτήν, θα πρέπει οι αρμόδιοι προϊστάμενοι, σταθμίζοντας την υποχρέωση αφενός προστασίας της υγείας των υπαλλήλων και αφετέρου της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, να προβαίνουν κατ' άσκηση διακριτικής ευχέρειας σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για τη διασφάλισή τους».

5. Στην ίδια ανωτέρω εγκύκλιο προβλέπεται ο ορισμός προσωπικού ασφαλείας σε περίπτωση πλήρους αναστολής λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων, με πρόβλεψη του ελάχιστου αριθμού υπαλλήλων που απαιτούνται. Ορίζεται δε, ότι σε αυτή την περίπτωση το προσωπικό ασφαλείας δύναται να είναι αριθμητικά λιγότερο από το προσωπικό που ορίζεται για εκ περιτροπής εργασία - τηλεργασία. Επιπλέον, συνιστάται η καθολική αναστολή μετακινήσεων για υπηρεσιακούς σκοπούς.

6. Η ΕΕΤΤ θα προχωρήσει άμεσα σε αγορά αναλωσίμων που βοηθούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εφόσον εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα στην αγορά, αποφασίζει:

1. Χορηγεί ειδική άδεια στους εργαζόμενους μέλη του προσωπικού της ΕΕΤΤ, συμπεριλαμβανομένων των ασκούμενων δικηγόρων που απασχολούνται από το Νομικό Τμήμα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς, πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα, νοσήματα αναπνευστικού, σακχαρώδη διαβήτη ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. Στο μέτρο εντάσσονται και εργαζόμενοι ΑΜΕΑ που κινούνται με ΜΜΜ και εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο, καθώς και οι εργαζόμενοι (κατά την έννοια του εδαφίου 1 της παρούσας παραγράφου) οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν υπ' ευθύνη τους τη φροντίδα ηλικιωμένων ή άλλων ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

2. Εγκρίνει τις ενέργειες που έγιναν από τις 12 Μαρτίου 2020 και εφεξής με σκοπό την άμεση συμμόρφωση της ΕΕΤΤ προς τα επείγοντα μέτρα της από 11 Μαρτίου ΠΝΠ.

3. Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αλλά δεν έχουν δηλώσει σχετική πάθηση στην ΕΕΤΤ και επιθυμούν να λάβουν ειδική άδεια απουσίας, θα πρέπει να προβούν σε σχετική δήλωση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΕΤΤ.

4. Τα στελέχη της υπηρεσίας που δεν δικαιούνται ή δεν επιθυμούν την άδεια ειδικού σκοπού που περιγράφεται στην ΠΝΠ της 11ης Μαρτίου θα συνεχίσουν να εργάζονται με τηλεργασία και εκ περιτροπής φυσική παρουσία στα χώρους της ΕΕΤΤ. Οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Τμημάτων κατόπιν συνεννόησης με το ΤΑΔ θα εκπονήσουν πρόγραμμα με εκ περιτροπής εργασία αυτών των στελεχών στην ΕΕΤΤ με φυσική παρουσία και με τηλεργασία, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού στους γραφειακούς χώρους των οργανικών τους μονάδων και την ελάχιστη απαραίτητη παρουσία εργαζομένων σε αυτούς.

5. Στο πρόγραμμα κάθε Διεύθυνσης ή αυτοτελούς Τμήματος θα προβλέπεται η τουλάχιστον φυσική παρουσία ενός στελέχους ανά τμήμα, ενώ αν απαιτείται από τη φύση των λειτουργιών του κάθε τμήματος φυσική παρουσία περισσοτέρων ατόμων, θα πρέπει να στεγάζονται σε διαφορετικούς γραφειακούς χώρους προς αποφυγή συγχνωτισμού. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας και τηλεργασίας κάθε Διεύθυνσης ή αυτοτελούς Τμήματος εγκρίνεται από την Διοίκηση.

6. Όσοι υπάλληλοι δικαιούνται Άδεια Ειδικού Σκοπού και θέλουν να την λάβουν τμηματικά, συμμετέχοντας ενδιάμεσα στο πλαίσιο του σημείου 4 παραπάνω, να το δηλώσουν στους προϊσταμένους τους και στο ΤΑΔ, προκειμένου να ενταχθούν ανάλογα στο ανωτέρω πρόγραμμα.

7. Όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν να ενταχθούν σε καθεστώς απογευματινής βάρδιας να το δηλώσουν στους προϊσταμένους τους προκειμένου να ενημερώσουν το ΤΑΔ.

8. Όλες οι συναντήσεις στελεχών της ΕΕΤΤ με στελέχη άλλων φορέων πραγματοποιούνται με τηλεδιάσκεψη είτε με τα μέσα, τους όρους και τις προϋποθέσεις της ΕΕΤΤ είτε με τα μέσα που διαθέτει ο κάθε εργαζόμενος στον προσωπικό του υπολογιστή (όπως Skype). Οι πρόεδροι των επιμέρους Επιτροπών Παρακολούθησης έργων της ΕΕΤΤ ενημερώνουν αμελλητί τους Αναδόχους σχετικά.

9. Ομοίως, οι συναντήσεις μεταξύ στελεχών της ΕΕΤΤ μπορούν να γίνονται αποκλειστικά μέσω τηλεδιάσκεψης.

10. Οι προϊστάμενοι των Δ/νσεων και των αυτοτελών Τμημάτων θα δηλώσουν άμεσα τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού ασφαλείας, σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας της ΕΕΤΤ, το οποίο θα δηλώσουν στο ΤΑΔ και στην Ομάδα ΠΣΕΑ. Το προσωπικό ασφαλείας δύναται να είναι αριθμητικά λιγότερο από το προσωπικό που ορίζεται για εκ περιτροπής εργασία - τηλεργασία.

11. Οι Ομάδες Εργασίας της ΕΕΤΤ εξακολουθούν να λειτουργούν μέσω τηλεδιάσκεψης, εφόσον τα μέλη τους συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας και τηλεργασίας και δεν βρίσκονται σε οποιαδήποτε μορφής άδεια.

12. Αναστέλλονται όλα τα συνεργεία ελέγχου καθώς και η κίνηση των συνεργείων εποπτείας φάσματος που δεν έχουν χαρακτήρα κατεπείγοντος τουλάχιστον για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Δεν αναστέλλονται κινήσεις για την εξέταση παρεμβολών σε ευαίσθητα δίκτυα (ΥΠΑ, Σώματα ασφαλείας, ΕΚΑΒ κ.τ.λ.) τόσο στο πλαίσιο της επιφυλακής όσο και εντός εργασίμου ωραρίου. Επίσης, δεν αναστέλλονται κινήσεις που υποστηρίζουν τη λειτουργία της επιφυλακής (π.χ. επιδιορθώσεις βλαβών στους ΣΣΕ ή στα υπηρεσιακά οχήματα).

13. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τα Περιφερειακά Γραφεία της ΕΕΤΤ με την ευθύνη της διαμόρφωσης των προγραμμάτων εκ περιτροπής εργασίας και τηλεργασίας να ανήκει στους συντονιστές αυτών.

14. Η ΕΕΤΤ θα προχωρήσει άμεσα σε αγορά αναλωσίμων που βοηθούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εφόσον εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα στην αγορά.

15. Η παρούσα απόφαση, η οποία λόγω της επιτακτικής ανάγκης και των έκτακτων συνθηκών που ήδη έχουν διαμορφωθεί, έχει αναδρομική ισχύ από την 12η Μαρτίου 2020, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΤ.

Μαρούσι, 18 Μαρτίου 2020

Ο Πρόεδρος

ΚΩΝ. ΜΑΣΣΕΛΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!