Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1272/30-11-2001 H δαπάνη για την προμήθεια του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας έτους 2002, βαρύνει τα αποτελέσματα της χρήσης αυτής

YΠOIK 1111138/10960/B0012/ΠOΛ. 1272/30.11.2001 H δαπάνη για την προμήθεια του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας έτους 2002, βαρύνει τα αποτελέσματα της χρήσης αυτής

Μετά από προφορικά ερωτήματα που έχουν τεθεί στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις της περ. ε της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 2238/1994 ορίζεται, ότι για τον προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος των επιχειρήσεων εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα αυτών, τα ποσά των κάθε είδους φόρων, τελών και δικαιωμάτων, που βαρύνουν την επιχείρηση.

Ως χρόνος έκπτωσης λογίζεται ο χρόνος της καταβολής αυτών υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων.

2. Περαιτέρω με τις διατάξεις της περίπτωσης α του άρθρου 102 του ίδιου νόμου ορίζεται, ότι για τα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 101 (ανώνυμες εταιρείες, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, συνεταιρισμοί κ.λπ.), ο φόρος επιβάλλεται κάθε οικονομικό έτος στο συνολικό καθαρό εισόδημα από κάθε πηγή, που αποκτάται κατά τη διαχειριστική περίοδο η οποία λήγει μέσα στο χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου του προηγούμενου ημερολογιακού έτους μέχρι την 31η Αυγούστου του οικείου οικονομικού έτους.

Oι πιο πάνω διατάξεις καθιερώνουν την αρχή της αυτοτέλειας των χρήσεων. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, κάθε χρήση είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από τις άλλες χρήσεις και δεν επιτρέπεται ο συμψηφισμός των αποτελεσμάτων αυτής με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ή των επόμενων χρήσεων.

κατά συνέπεια, τα μεν ακαθάριστα έσοδα και κέρδη κατατάσσονται και φορολογούνται στη χρήση κατά την οποία προέκυψαν και αποκτήθηκαν ανεξάρτητα του χρόνου κατά τον οποίο εισπράχθηκαν, οι δε δαπάνες κατατάσσονται στη χρήση την οποία βαρύνουν.

3. Εξάλλου με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 20 του ν. 2948/2001 ορίζεται, ότι η προμήθεια του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας έτους 2002 θα είναι εμπρόθεσμη εφόσον γίνει για τα οχήματα που περιγράφονται στην περίπτ. Aα της παραγράφου 1 του ίδιου νόμου (επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα τύπου Jeep) από 1 Νοεμβρίου μέχρι 14 Δεκεμβρίου 2001.

4. κατόπιν όλων όσων αναφέρθηκαν πιο πάνω και δεδομένου ότι τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2002 που θα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις εντός του έτους 2001 θα συμβάλλουν -ως παραγωγικές δαπάνες- στη δημιουργία εισοδήματος, της διαχειριστικής περιόδου 2002 και περαιτέρω, η πιο πάνω νομοθετική ρύθμιση έγινε για να αποφευχθεί η έκδοση νέων σημάτων τελών κυκλοφορίας σε ευρώ, συνάγεται ότι η δαπάνη αγοράς του υπόψη σήματος συνιστά έξοδο επόμενης χρήσης και επομένως πρέπει να βαρύνει τα αποτελέσματα της διαχειριστικής περιόδου 2002 (οικον. έτους 2003).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!