Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΤΔ Γ 1161768 ΕΞ 2019 Έξαρση κρουσμάτων λύσσας στην Τουρκία - Εντατικοποίηση των ελέγχων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή 
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ 
ΤΜΗΜΑ Γ'
Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες: Αθ. Ασημακόπουλος
Τηλέφωνο: 210-6987445
Fax: 210-6987459
E-Mail: dtd@2001.syzefxis.gov.gr
Url: www.aade.gr

 

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: ΩΥΨΔ46ΜΠ3Ζ-ΩΝΓ

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2019

Αριθ. Πρωτ.:ΔΤΔ Γ 1161768 ΕΞ 2019

ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας Διανομής

Θέμα: «ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΛΥΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ»

Σχετ: α) Το με αριθμό πρωτ. 3071-297826/19-11-2019 έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ).

β) Η με αριθμό πρωτ. ΔΤΔ Γ 1174060 ΕΞ2018/22-11-2018 εγκύκλιός μας.

γ) Η με αριθμό πρωτ. 3382/100752/17-09-2015 εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ.

Σας κοινοποιούμε για ενημέρωση το ανωτέρω α) σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την έξαρση των κρουσμάτων λύσσας στην Τουρκία και την ανάγκη εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων. Τα κρούσματα λύσσας αφορούν βοοειδή, μικρά μηρυκαστικά, σκύλους και γάτες. Σημαντικό μέρος τους εντοπίζεται γεωγραφικά πλησίον των δυτικών παραλίων της Τουρκίας, σε περιοχές που εμφανίζουν γειτνίαση αλλά κι έντονη κινητικότητα από και προς τις περιφέρειες Ν. Αιγαίου, Β. Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της νόσου στη χώρα μας, παρακαλούμε όπως εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι τόσο στις εμπορικές αποστολές που εισέρχονται στην χώρα μας από Τουρκία, αποκλειστικά από τα σημεία διέλευσης που διαθέτουν συνοριακούς Σταθμούς Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Ελέγχου (Σ.Υ.Κ.Ε) της Απόφασης 2009/821/ΕΚ της Επιτροπής (ως ισχύει), όσο και στις μη εμπορικές αποστολές ζώων συντροφιάς που εισέρχονται από τη χώρα μας στην Ένωση ή επιστρέφουν στην Ένωση μετά από ταξίδι στην Τουρκία (επανείσοδος) από τα σημεία διέλευσης με Σ.Υ.Κ.Ε ή τα σημεία εισόδου των ελληνικών νησιών της Απόφασης 94/641/ΕΚ της Επιτροπής.

Οι υγειονομικές απαιτήσεις και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα περιγράφονται στην γ) αναφερόμενη σχετική εγκύκλιο του ΥΠ.Α.Α.Τ, ενώ οδηγίες για τους τελωνειακούς υπαλλήλους έχουν δοθεί με τη β) ανωτέρω σχετική εγκύκλιό μας.

Συγκεκριμένα, για τις μη εμπορικές μετακινήσεις σκύλων και γατών συντροφιάς από την Τουρκία, αναφέρουμε συνοπτικά την υποχρέωση για σήμανσή τους, την απαίτηση να έχουν υποστεί αντιλυσσικό εμβολιασμό ή επανεμβολιασμό ο οποίος να είναι σε ισχύ, να έχουν υποστεί δοκιμή τιτλοδότησης αντισωμάτων λύσσας που να έχει διενεργηθεί σε εγκεκριμένα εργαστήρια, σε συγκεκριμένο διάστημα μετά τον εμβολιασμό και σίγουρα πριν τη μετακίνηση του ζώου αλλά και την απαίτηση να διαθέτουν κτηνιατρικό υγειονομικό πιστοποιητικό ή ενωσιακό διαβατήριο (εφόσον πρόκειται για επανείσοδο), σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) με αριθμό 577/2013 (ως ισχύει).

Υπενθυμίζουμε πως οι τελωνειακές Αρχές, παρόλο ότι μπορεί να απαιτείται να προβούν σε πράξη ελέγχου στα σχετικά πεδία των αδειών ή πιστοποιητικών CITES ή αδειών μη CITES ζώων συντροφιάς (κι όπου αυτό προβλέπεται), δεν σφραγίζουν, ούτε επισημαίνουν διαβατήρια ζώων συντροφιάς ή κτηνιατρικά πιστοποιητικά, καθήκον αρμοδιότητας των συνοριακών Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (Σ.Υ.Κ.Ε) και των κτηνιατρικών Αρχών στα σημεία εισόδου των ελληνικών νησιών της Απόφασης 94/641/ΕΚ της Επιτροπής.

Οι τελωνειακές αρχές οφείλουν να απαγορεύουν την είσοδο εμπορικής αποστολής (ζώντων) ζώων και μη εμπορικής αποστολής ζώων συντροφιάς από σημεία εισόδου τα οποία δεν είναι εγκεκριμένα για την είσοδό τους. Είναι καθήκον τους να συνεργάζονται με τις συναρμόδιες κτηνιατρικές αρχές ελέγχου στα σημεία εισόδου και να παραπέμπουν τα ζώντα ζώα που έρχονται στην αντίληψή τους, όταν αυτά είναι να εισέλθουν στην 'Ενωση, για κτηνιατρικό έλεγχο.

Προς διευκόλυνσή σας, επισυνάπτουμε την ανωτέρω β) σχετική εγκύκλιό μας, το α) σχετικό έγγραφο και τη γ) σχετική εγκύκλιο του ΥΠ.Α.Α.Τ, όπως επίσης τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1293 της Επιτροπής που πρόσφατα τροποποίησε των κατάλογο εδαφών και τρίτων χωρών για τα έγγραφα αναγνώρισης και το υπόδειγμα του κτηνιατρικού πιστοποιητικού υγείας, για τα ζώα συντροφιάς που μπορεί να εμφανίσουν λύσσα, του Κανονισμού (ΕΕ) 577/2013.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!