Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Forin.gr Weekly Review

Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Forin.gr (10.04.2017 - 14.04.2017)

Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Forin.gr (10.04.2017 - 14.04.2017)

Forin Σταματόπουλος

Αρχικά σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση, Χρόνια Πολλά με υγεία και προσωπική αλλά και επαγγελματική επιτυχία. Κατά την εβδομαδιαία συνήθεια μας, συνεχίζουμε και αυτή την εβδομάδα την ανασκόπηση ειδήσεων, νόμων, άρθρων, αποφάσεων, εγκυκλίων και διοικητικών λύσεων. Η στήλη αυτή, η οποία είναι προσβάσιμη αποκλειστικά από τους συνδρομητές του Forin.gr, στοχεύει στην εβδομαδιαία ενημέρωσή σας για τα σημαντικότερα θέματα της εβδομάδος που πέρασε καθώς και για τις σημαντικότερες υποχρεώσεις της εβδομάδος που έρχεται.

Η ανασκόπηση του Forin.gr, αποκλειστικά γι' αυτή την εβδομάδα, διατίθεται δωρεάν σε όλους τους αναγνώστες του Forin.gr. Μάθετε περισσότερα για τις συνδρομητικές υπηρεσίες του Forin.gr εδώ.

Α. Ειδήσεις



Β. Νομοθεσία

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4467/2017 με τίτλο "Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις.". 

Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις διατάξεις σχετικά με το χρόνο υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, την καταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, τις δηλώσεις μετάταξης αγροτών, τα όρια των αγροτικών επιδοτήσεων για τους σκοπούς του ΦΠΑ και την άρση ακινησίας οχημάτων. Περιλαμβάνει επίσης τη διάταξη για την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων έως και την 30ή Ιουνίου 2017.

Αναλυτικότερα, υπενθυμίζεται ότι με τις εν λόγω διατάξεις ρυθμίζεται πλέον γενικά ως καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016 και επόμενων, η 30η Ιουνίου του αμέσως επόμενου κάθε φορά έτους

Επίσης, μεταβολές επέρχονται στον τρόπο καταβολής του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων. Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα στα νομικά πρόσωπα και στις νομικές οντότητες να καταβάλλουν τις δόσεις του φόρου τμηματικά από την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης, προκειμένου να αποσυνδεθεί η υποβολή των δηλώσεων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων από την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Παράλληλα, περιορίζεται ο αριθμός των δόσεων από 8 σε 6, κατ' ανώτατο όριο. 

Παράλληλα, με τις διατάξεις αυτέςρυθμίζεται το ζήτημα της υποβολής των δηλώσεων έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. από 1.1.2017. Οι δηλώσεις αυτές δύναται να υποβάλλονται πλέον έως και 12.5.2017. Τυχόν πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής που επιβλήθηκαν στις δηλώσεις έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη αγροτών από 01.01.2017 στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. διαγράφονται ή επιστρέφονται, κατά περίπτωση,

Επίσης, ορίζεται ότι στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις για την ένταξη των αγροτών στο ειδικό ή στο κανονικό καθεστώς, ειδικά και μόνο για το φορολογικό έτος 2017 θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα ποσά των επιδοτήσεων που έλαβαν οι αγρότες εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους και αφορούν μόνο το έτος 2016 και όχι τυχόν ποσά αναδρομικών επιδοτήσεων που αφορούν παλαιότερα έτη.

Τέλος, με τις διατάξεις αυτές, παρέχεται η δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος, αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας Ι.Χ. εντός του έτους 2017 με την μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους. 

Μπορείτε να διαβάσετε το νόμο 4467/2017 στο σύνολό του, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προστέθηκε στη βάση νομοθεσίας του Forin.gr, πατώντας: [εδώ].

Σας ενημερώνουμε επιπλέον ότι όλες οι μεταβολές που επέφερε ο νόμος αυτός στους κωδικοποιημένους νόμους της βάσης Νομοθεσίας του Forin.gr έχουν καταχωρηθεί στη βάση νομοθεσίας του Forin.gr και με τον τρόπο αυτό, όλοι οι νόμοι της βάσης Νομοθεσίας του Forin.gr είναι ενημερωμένοι, ακριβώς όπως ισχύουν, μετά και τη δημοσίευση του νόμου αυτού. 

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις διατάξεις που μεταβλήθηκαν σε κάθε έναν κωδικοποιημένο νόμο της βάσης νομοθεσίας του Forin.gr πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο: [εδώ]

Γ. Στατιστικά - Μελέτες

Δ. Οι σημαντικότερες αποφάσεις και εγκύκλιοι της προηγούμενης εβδομάδας

1. ΠΟΛ. 1062/2017: Διευκρινίσεις για την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν.4172/2013 καθώς και της ΑΥΟ ΠΟΛ. 1005/2017 σχετικά με τη μείωση του φόρου εισοδήματος

Με την εγκ. ΠΟΛ. 1062/2017, παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της μείωσης του φόρου εισοδήματος σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Η μείωση αυτή δημιουργεί ουσιαστικά το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και έχοντες εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και συνδέεται, από το φορολογικό έτος 2017 και εφεξής, με την πραγματοποίηση δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών. Οι δαπάνες αυτές απαιτείται να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως ενδεικτικά κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid card)), μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010 (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), κ.λπ. ενώ λαμβάνεται υπόψη και η καταβολή με μετρητά σε γκισέ ή σε easy-pay μηχάνημα για τη διατήρηση της μείωσης φόρου.

Για την απόδειξη της εξόφλησης με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιώνγίνεται δεκτό κάθε πρόσφορο μέσο όπως ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού (bank statement) ή αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, αναλυτική εικόνα καρτών, αποδεικτικά κατάθεσης ή εξόφλησης, αντίγραφο του τερματικού μηχανήματος (POS) κ.λπ. και δεν απαιτείται η συλλογή αποδείξεων.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκ. ΠΟΛ. 1062/2017 και την προηγούμενη σχετική απόφαση ΠΟΛ. 1005/2017.

2ΠΟΛ.1061/2017: Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 72 του ν.4446/2016 που αφορούν στην έκπτωση δαπανών μισθοδοσίας με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών

Με την εγκ. ΠΟΛ. 1061/2017 κοινοποιούνται οι διατάξεις της νέας περ. ιδ' του άρθρου 23 του ΚΦΕ σχετικά με την έκπτωση των δαπανών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης.

Ειδικότερα, με την περίπτωση αυτή, ορίζεται ότι δεν εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα της επιχείρησης οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Με την εγκύκλιο αυτή, διευκρινίζεται ότι:

  • ως «ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής» νοείται κάθε μέσο πληρωμής που απαιτεί τη μεσολάβηση ενός τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού δικτύου, όπως π.χ. η μεταφορά χρημάτων μέσω e-banking, καρτών, το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», κ.λπ., καθώς και ότι
  • στην έννοια του «παρόχου υπηρεσιών πληρωμών» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα πιστωτικά ιδρύματα, τα γραφεία ταχυδρομικών επιταγών και τα ιδρύματα πληρωμών, ανεξάρτητα αν έχουν την έδρα τους στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή (Ε.Ε., τρίτες χώρες).
  • ως κατάλληλα μέσα πληρωμής για την έκπτωση των δαπανών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης νοούνται ενδεικτικά και τα ακόλουθα:
    • Η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του μισθωτού, έστω και αν υπάρχουν περισσότεροι συνδικαιούχοι, είτε με μετρητά είτε με μεταφορά μεταξύ λογαριασμών (έμβασμα),
    • Η χρήση ταχυδρομικής επιταγής - ταχυπληρωμής ή η κατάθεση σε λογαριασμό πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων,
    • Η χρήση τραπεζικής επιταγής,
    • Η έκδοση επιταγής σε διαταγή του μισθωτού.

Επισημαίνεται ότι η δαπάνη αυτή καταλαμβάνει και τη λήψη υπηρεσιών, βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, από πρόσωπα που δεν αποκτούν την εμπορική ιδιότητα, που προσδίδουν την έννοια της εργασιακής σχέσης ή από δικηγόρους βάσει πάγιας αντιμισθίας, κ.λπ. 

Η εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων καταλαμβάνει τις δαπάνες εκείνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης μετά τη δημοσίευση του ν. 4446/2017 (22.12.2016) και επομένως, εφαρμόζονται για δαπάνες μισθοδοσίας του μηνός Ιανουαρίου 2017 και μετά. Εξαιρετικά, για τις αμοιβές που αφορούν τον μήνα Ιανουάριο 2017 και λόγω της πρώτης εφαρμογής των υπόψη διατάξεων, τυχόν προκαταβολές που έχουν καταβληθεί πριν τη δημοσίευση του νόμου θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση ανεξαρτήτως του τρόπου εξόφλησής τους.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκ. ΠΟΛ. 1061/2017.

3. ΠΟΛ. 1058/2017: Κοινοποίηση σε φωτοαντίγραφο της 341/2016 γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ. (Α' Τακτική Ολομέλεια) σχετικά με το εάν είναι νομικά αναγκαία η ανάκληση της διαγραφής λυθείσης και εκκαθαρισθείσης ανωνύμου εταιρείας από το Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών για την ταμειακή βεβαίωση σε βάρος της οφειλών αυτής προς το Δημόσιο, οι οποίες ανάγονται σε χρόνο κατά τον οποίο η εταιρεία υφίστατο νομίμως ,αλλά διαπιστώθηκαν μετά τη λύση εκκαθάριση και διαγραφή της, από το Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών

Με την εγκ. ΠΟΛ. 1058/2017, κοινοποιείται η γνωμοδότηση 341//2016 του Ν.Σ.Κ. με την οποία γίνεται δεκτό ότι προκειμένου να προβεί το Δημόσιο σε ταμειακή βεβαίωση οφειλών Α.Ε. η οποία λύθηκε εκκαθαρίστηκε και διαγράφηκε από το Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών (ΜΑΕ), οι οποίες οφειλές ανάγονται σε χρόνο κατά τον οποίο η εταιρεία υφίστατο νομίμως, αλλά διαπιστώθηκαν μετά τη διαγραφή της από το ΜΑΕ, ενδείκνυται , κατ' αρχήν να επιδιώξει την ανάκληση της διαγραφής από το Μητρώο. Ανεξαρτήτως δε αν ανακληθεί ή όχι η πράξη της διαγραφής, λαμβάνει χώρα αναβίωση του σταδίου της εκκαθάρισης και του νομικού προσώπου της εταιρείας για τις ανάγκες της εκκαθάρισης.

Διαβάστε αναλυτικά:

4. ΔΕΑΦ Β 1054442 ΕΞ 2017: Οδηγίες σχετικά με την καταχώρηση του αφορολόγητου αποθεματικού του ν.3299/2004 στο έντυπο Ν

Με το εγγ. ΔΕΑΦ Β 1054442 ΕΞ 2017, παρέχονται οδηγίες σχετικά με την καταχώρηση του αφορολόγητου αποθεματικού του ν.3299/2004 στο έντυπο Ν.

Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι δεδομένου ότι το αφορολόγητο αποθεματικό της απαλλαγής του ν. 3299/2004 υπολογίζεται με βάση τα καθαρά κέρδη που δηλώνονται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, τα οποία προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία και εμφανίζονται στον ισολογισμό μετά την αφαίρεση των κερδών που απαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος, τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που εμφανίζουν απαλλασσόμενα της φορολογίας έσοδα (π.χ εισπραττόμενα ενδοομιλικά μερίσματα που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 48 του ν.4172/2013) θα αφαιρούν τα σχετικά ποσά από τα κέρδη των βιβλίων τους, που λαμβάνονται υπόψη για σκοπούς φορολογίας εισοδήματος (ΚΑ: 016), προκειμένου στην συνέχεια να εξετάζουν αν μένει ποσό που μπορεί να καταχωρηθεί στον κωδικό 045 «αφορολόγητο αποθεματικό ν.3299/2004».

Διαβάστε αναλυτικά το εγγ. ΔΕΑΦ Β 1054442 ΕΞ 2017.

Ε. ΕΦΚΑ - Εργατικά - Ασφαλιστικά

ΣΤ. Τελωνειακές

Ζ. Λοιπές​

Η. Φορολογικό Ημερολόγιο

Από το Φορολογικό Ημερολόγιο του Forin.gr, παρατίθενται, ακολούθως, οι σημαντικότερες φορολογικές υποχρεώσεις της εβδομάδος που έρχεται (17/04 - 21/04). Πατώντας στους σχετικούς συνδέσμους, μεταφέρεστε στη σελίδα του ημερολογίου, όπου παρατίθενται επιπλέον πληροφορίες για κάθε υποχρέωση.

Ημερομηνία Γεγονός
18 Απριλίου 2017 Δήλωση φόρoυ συναλλαγών σε αλλοδαπά χρηματιστήρια
Φορολογική περίοδος: Μάρτιος
  Υποβολή αντιτύπου ημερολογίου διαφημίσεων από τα μέσα ενημέρωσης
Φορολογική περίοδος: Ιανουάριος - Φεβρουάριος
  Δήλωση της Ε.Χ.Α.Ε.και απόδοση φόρoυ επί πωλήσεων μετoχών προηγούμενου μήνα
Φορολογική περίοδος: Μάρτιος
20 Απριλίου 2017 Δήλωση Φ.Π.Α. και καταβολή του φόρου για την παροχή των τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών ή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς εγκατεστημένους εντός της Ευρ. Ένωσης μη υποκείμενους στο φόρο
Φορολογική περίοδος: Ιανουαρίου - Μαρτίου
  Ειδικός φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων
Φορολογική περίοδος: Μάρτιος
  Υποβολή κατάστασης με τα συμφωνητικά που καταρτίστηκαν μεταξύ επιτηδευματιών ή τρίτων το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο
Φορολογική περίοδος: Ιανουαρίου - Μαρτίου
  Τράπεζες, Ιδρύματα πληρωμών, ΕΛ.ΤΑ. Διαβίβαση στοιχείων μηνιαία στη Γ.Γ.Δ.Ε.
Φορολογική περίοδος: Μάρτιος

Υπενθυμίζουμε ότι, ως συνδρομητές του Forin.gr, μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις στο e-mail σας, στο χρόνο που εσείς ορίζετε, για τις καταληκτικές ημερομηνίες που σας αφορούν. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!