Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΟΠΕΜΕΔ Χρειάζεται μηχανισμός για την ταχεία συμβιβαστική και φιλική διευθέτηση των οφειλών των επιχειρήσεων

Βελτιωτικές παρεμβάσεις για την «αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε αυτός να οδηγεί στην ταχεία συμβιβαστική και φιλική διευθέτηση των οφειλών μιας επιχείρησης» ζητεί ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών- ΟΠΕΜΕΔ.

Ο γγ του ΟΠΕΜΕΔ, Ν. Κανελλόπουλος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είπε ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αποσκοπεί ευθέως στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, ενώ είναι μάλλον ευδιάκριτη η προσδοκία για την οριστική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Το νομοσχέδιο αφορά ευθέως εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης, με αξιοποίηση των διαμεσολαβητών-συντονιστών, ανέφερε ο γγ του ΟΠΕΜΕΔ και ζήτησε την άρση του «αδικαιολόγητου ποσοτικού περιορισμού» στον αριθμό των διαμεσολαβητών- συντονιστών, την επικύρωση του πρακτικού της συμφωνίας με διάταξη προέδρου, χωρίς δικάσιμο και όχι από πολυμελή δικαστική σύνθεση, την διασφάλιση της εχεμυθείας και εμπιστευτικότητας όλης της διαδικασίας, καθώς και την καθιέρωση ειδικότερης διαδικασίας για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ο ΟΠΕΜΕΔ κρίνει σκόπιμο να δοθεί στον συντονιστή η δυνατότητα να διατυπώνει και να απευθύνει προς τα μέρη μη δεσμευτικές προτάσεις. «Πιστεύουμε ότι ο διαμεσολαβητής έχει το αναγκαίο υπόβαθρο γι’ αυτό. Έτσι, θα πετύχουμε μια πληρέστερη διαδικασία διαπραγμάτευσης, με την υποβολή και επεξεργασία προτάσεων βασισμένων στα αληθή συμφέροντα των μερών. Οι μη δεσμευτικές προτάσεις του διαμεσοληβητή μπορεί να λειτουργήσουν ως εργαλείο υπέρβασης των φαινομενικών αδιεξόδων και να διευκολύνουν την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας» είπε ο κ. Κανελλόπουλος.

Για το μητρώο συντονιστών, ο κ. Κανελλόπουλος είπε ότι πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά από διαπιστευμένους διαμεσολαβητές. Ο γγ του ΟΠΕΜΕΔ χαρακτήρισε «προβληματική» τη διάταξη του νομοσχεδίου για τον ποσοτικό περιορισμό των συντονιστών σε συγκεκριμένους αριθμούς ανά περιφέρεια. «Η επιλογή αυτή έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του νομοσχεδίου για ταχεία διαχείριση των υποθέσεων χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Επίσης, η κλήρωση που προκρίνεται δεν φαίνεται ούτε ιδιαίτερα αξιόπιστη, ούτε αποτελεσματική», είπε ο γγ του ΟΠΕΜΕΔ και πρότεινε να μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο όσοι διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές επιθυμούν και επίσης η αμοιβή να είναι αντίστοιχη του έργου του διαμεσολαβητή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!