Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΤΟΚ Β 1027893 ΕΞ 2017 Κοινοποίηση Απόφασης αριθ. 1/2016 της Υποεπιτροπής Τελωνειακής Συνεργασίας ΕΕ - Δημοκρατίας της Μολδαβίας της 6ης Οκτωβρίου 2016 για την αντικατάσταση του πρωτοκόλλου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αφετέρου, σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και με τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΑΑΔΕ 
Ανεξάρτητη Αρχή 
Δημοσίων Εσόδων 
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ 
ΘΕΜΑΤΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ 
ΤΜΗΜΑ Β' 
Ταχ. Δ/νση:Καρ.Σερβίας 10 
Ταχ. Κώδικας:101 84 Αθήνα 
Πληροφορίες:Εύα Καραβανά 
Τηλέφωνο:210 6987541
Fax:210 6987506 
E-Mail:d17-c@2001.syzefxis.gov.gr 

ΑΔΑ: Ω71ΕΗ-418

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2017 

Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΤΟΚ Β 1027893 ΕΞ 2017

ΠΡΟΣ Ως προς τον Πίνακα Διανομής   

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση Απόφασης αριθ. 1/2016 της Υποεπιτροπής Τελωνειακής Συνεργασίας ΕΕ - Δημοκρατίας της Μολδαβίας της 6ης Οκτωβρίου 2016 για την αντικατάσταση του πρωτοκόλλου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αφετέρου, σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και με τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας. 

Σχετ. 1. Η αρ. πρωτ. Δ17Γ 5021715ΕΞ2014/16-09-2014 ΔΥΟ (Κοινοποίηση της Απόφασης του Συμβουλίου της 16ης Ιουνίου 2014 για την υπογραφή εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας αφετέρου). 

2. Η αριθ. πρωτ. Δ17Γ 5039656 ΕΞ2013/11.11.2013 ΔΥΟ (Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την ημερομηνία εφαρμογής της περιφερειακής σύμβασης για τους πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής ή των πρωτοκόλλων για τους κανόνες καταγωγής που προβλέπουν διαγώνια σώρευση μεταξύ της ΕΕ, της Αλβανίας, της Αλγερίας,της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Αιγύπτου, των Νήσων Φερόε, της Ισλανδίας, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, του Κοσσυφοπεδίου, του Λιβάνου, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, του Μαρόκου, της Νορβηγίας, της Σερβίας, της Ελβετίας (συμπεριλαμβανομένου του Λιχτενστάιν), της Συρίας, της Τυνησίας, της Τουρκίας και της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας). 

3. Η αριθ. πρωτ. ΔΔΘΤΟΚΒ 5010779 ΕΞ2015/15.05.2015 ΔΥΟ (Κοινοποίηση Απόφασης αριθ. 1/2014 του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Σερβίας της 17ης Δεκεμβρίου 2014 για την αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου 3 της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Σερβίας, αφετέρου, σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και με τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας -Συνοπτική παρουσίαση της Περιφερειακής Σύμβασης για τους πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής- σημεία Β και Δ). 

4. Η αριθ. πρωτ. Δ. 941/559/30.05.2006 ΔΥΟΟ (Πανευρωμεσογειακή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών). 

5. Η αρ.πρωτ. ΔΔΘΤΟΚΒ 5027242ΕΞ2014/17-11-2014 ΔΥΟ (Παροχή οδηγιών επί της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αφετέρου). 

6. Η αρ. πρωτ. ΔΔΘΤΟΚΒ 1030078ΕΞ2016/25-02-2016 ΔΥΟ (Κοινοποίηση Απόφασης αριθ. 1/2015 του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Δημοκρατίας της Μολδαβίας, της 18ης Δεκεμβρίου 2015 σχετικά με την εφαρμογή του τίτλου V της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αφετέρου, σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας της Μολδαβίας). 

7. Η αρ.πρωτ.ΔΔΘΤΟΚΒ 1100807ΕΞ2016/4-07-2016 ΔΥΟ (Κοινοποίηση ενημέρωσης σχετικά με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αφετέρου). 

Α. Σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή την Απόφαση αριθ. 1/2016, της Υποεπιτροπής Τελωνειακής Συνεργασίας ΕΕ - Δημοκρατίας της Μολδαβίας της 6ης Οκτωβρίου 2016 για την αντικατάσταση του πρωτοκόλλου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αφετέρου, σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και με τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας, η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L39/16.02.2017). 

Β. Σχετικά με την Περιφερειακή Σύμβαση (Regional Convention) για τους πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής, η οποία αναφέρεται στην κοινοποιούμενη Απόφαση, υπενθυμίζεται ότι ισχύουν τα αναφερόμενα στις υπ'αριθ. (2) και (3,σημείο Β) σχετικές ΔΥΟ. 

Η κοινοποιούμενη με το παρόν έγγραφο Απόφαση 1/2016 της Υποεπιτροπής Τελωνειακής Συνεργασίας ΕΕ - Δημοκρατίας της Μολδαβίας αφορά ουσιαστικά στην πράξη με την οποία η ισχύουσα προτιμησιακή συμφωνία ΕΕ - Δημοκρατίας της Μολδαβίας, παραπέμπει στην Περιφερειακή Σύμβαση. Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία εφαρμογής της Περιφερειακής Σύμβασης εξαρτάται από την ημερομηνία εφαρμογής της εν λόγω πράξης. 

Ειδικότερα, στο άρθρο 1 αυτής ορίζεται ότι το Πρωτόκολλο 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αφετέρου, σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και με τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας, αντικαθίσταται από το κείμενο του Παραρτήματος της κοινοποιούμενης Απόφασης. 

Επί του Παραρτήματος της κοινοποιούμενης Απόφασης επισημαίνονται τα κάτωθι: 

Με το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 2 (Πρωτόκολλο Καταγωγής) ορίζεται ότι για την εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Δημοκρατίας της Μολδαβίας, εφαρμόζονται το Προσάρτημα Ι και οι σχετικές διατάξεις του Προσαρτήματος ΙΙ της Περιφερειακής Σύμβασης για τους πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής και κάθε αναφορά στα Προσαρτήματα αυτά της Περιφερειακής Σύμβασης στον όρο «συναφή συμφωνία» νοείται ως αναφορά στην Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ- Δημοκρατίας της Μολδαβίας. 

Με το άρθρο 5 του Πρωτοκόλλου 2 (Πρωτόκολλο Καταγωγής) ορίζεται ότι (παρά το άρθρο 16 παράγραφος 5 και το άρθρο 21 παράγραφος 3 του προσαρτήματος I της σύμβασης), σε περίπτωση που η σώρευση αφορά μόνο τα κράτη της ΕΖΕΣ, τις Φερόες Νήσους, την ΕΕ, την Τουρκία, τους συμμετέχοντες στη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, η απόδειξη της καταγωγής μπορεί να είναι πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 ή η δήλωση καταγωγής. 

Η κοινοποιούμενη Απόφαση αρχίζει να ισχύει από την ημερομηνία της έκδοσής της και εφαρμόζεται από την 1η Δεκεμβρίου 2016. 

Γ. Οι επαγγελματικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα με τα συνημμένα της, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους. 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ α.α ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΙΟΥΚΙΟΥΡΟΓΛΟΥ 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!