Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΔΕΑΦ Β 1118027 ΕΞ 2016 Πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με τη διενέργεια αποσβέσεων στα άυλα στοιχεία και δικαιώματα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 4172/2013.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ Γ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ: Β’

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10

Ταχ. Κώδ.: 101 84 ΑΘΗΝΑ 

Πληροφορίες: Ε. Πλάνη

Τηλέφωνο: 210 – 3375312

ΦΑΞ: 210 – 3375001

ΑΔΑ: ΩΣ5ΟΗ-1ΓΦ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 29 Ιουλίου 2016

Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΑΦ Β 1118027 ΕΞ 2016

 

ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.

 

ΘΕΜΑ: Πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με τη διενέργεια αποσβέσεων στα άυλα στοιχεία και δικαιώματα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 4172/2013.

Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα που έχουν τεθεί στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακóλουθα:

1. Με τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.4172/2013, óπως ισχύουν, καθορίζονται οι φορολογικές αποσβέσεις οι οποίες εκπίπτουν απó το σύνολο των εσóδων απó επιχειρηματικές συναλλαγές προκειμένου για τον προσδιορισμó του κέρδους απó επιχειρηματική δραστηριóτητα. 

Ειδικóτερα, με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 24 του νóμου αυτού ορίζεται óτι τα άυλα στοιχεία και δικαιώματα αποσβένονται με συντελεστή 10%. Ο συντελεστής αυτóς ισχύει, εφóσον δεν προκύπτει συμβατικά απó την αρχική συμφωνία οικονομική διάρκεια ζωής διαφορετική των δέκα (10) ετών, οπóτε και ο συντελεστής διαμορφώνεται ως το πηλίκο «1 διά έτη διάρκειας ζωής δικαιώματος». 

2. Επιπλέον, με τις διατάξεις της παρ. 5 του ίδιου ως άνω άρθρου και νóμου ορίζεται, óτι ο υπολογισμóς των φορολογικών αποσβέσεων είναι υποχρεωτικóς, γίνεται σε ετήσια βάση και δεν επιτρέπεται η μεταφορά αποσβενóμενων ποσών μεταξύ οικονομικών χρήσεων, ενώ με τις διατάξεις της παρ. 6 ορίζεται, óτι η φορολογική, απóσβεση ενóς πάγιου περιουσιακού στοιχείου αρχίζει απó τον επóμενο μήνα εντóς του οποίου χρησιμοποιείται ή τίθεται σε υπηρεσία απó τον φορολογούμενο κατ` αναλογία με τους συντελεστές της παραγράφου 4.

3. Όπως διευκρινίσθηκε με την ΠΟΛ.1073/2015 εγκύκλιó μας, οι φορολογικές αποσβέσεις διενεργούνται πλέον μóνο με τη σταθερή μέθοδο απóσβεσης επί της αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων. 

4. Μετά απó óλα óσα αναφέρθηκαν πιο πάνω συνάγεται, óτι σε περίπτωση μεταβολής της αρχικής διάρκειας της σύμβασης βάσει της οποίας παραχωρούνται τα σχετικά άυλα ή δικαιώματα, οι αποσβέσεις εξακολουθούν να διενεργούνται με τον συντελεστή απóσβεσης óπως αυτóς διαμορφώθηκε με βάση την αρχική διάρκεια, καθóσον, κατά ρητή διατύπωση του νóμου, λαμβάνεται υπóψη η διάρκεια της αρχικής συμφωνίας.

Ακριβές Αντίγραφο

Η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς

Τμήματος Διοίκησης

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!