Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. Δ 82/30/18-01-1993 Διαδικασία αποστολής ένσημων ταινιών φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών σε άλλα Κράτη μέλη ή σε τρίτες χώρες για επικόλληση στα πακέτα συσκευασίας των προϊόντων αυτών, τα οποία προορίζονται για κατανάλωση στο εσωτερικό της Χώρας.

Υ.Α. Δ 82/30

ΦΕΚ B 11 - 20.01.1993

Διαδικασία αποστολής ένσημων ταινιών φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών σε άλλα Κράτη μέλη ή σε τρίτες χώρες για επικόλληση στα πακέτα συσκευασίας των προϊόντων αυτών, τα οποία προορίζονται για κατανάλωση στο εσωτερικό της Χώρας. 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις: 

1. Των άρθρων 51 παράγρ. 1, 2, 4 και 5, '60 παραγρ. 1, 61 παραγρ. 2 και 3, 64 και 69 του σχεδίου νόμου «Εναρμόνιση προς το κοινοτικό δίκαιο του φορολογικού καθεστώτος των πετρελαιοειδών προϊόντων, αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών και βιομηχανοποιημένων καπνών», που κατατέθηκε στη Βουλή σε συνδυασμό προς το άρθρο 78 παρ. 3 του Συντάγματος. 

2. Του άρθρου 55 του ίδιου νομοσχεδίου, τις οποίες προ-βλέπεται ότι αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των διατάξεων αυτού είναι η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων. 

3. Την αριθ. Δ 1796/1108/30.12.1992 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. 

4. Την αριθ. Υ 1847/1078399/1182/0001/7.8.92 Κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων Υπουργού Οικονομικών στους Υφυπουργούς Οικονομικών» (ΦΕΚ 525 Β- 92), αποφασίζουμε: 

Η διαδικασία που θα ακολουθείται, από 1.1.1993 και στο εξής, για την αποστολή ένσημων ταινιών φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών σε εγκεκριμένους αποθηκευτές άλλων Κρατών μελών ή σε τρίτες χώρες, προκειμένου να επι-κολληθούν στα πακέτα ή σε άλλης μορφής συσκευασία των προϊόντων αυτών τα οποία προορίζονται για κατανάλωση στο εσωτερικό της Χώρας, καθορίζεται ως εξής: 

1. Τα πρόσωπα στα οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 51 παραγρ. 1 του νομοσχεδίου, γίνεται διάθεση τέτοιων ταινιών, υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια για τη φορολογία των βιομηχανοποιημένων καπνών Τελωνειακή Αρχή. Στην αίτηση αυτή αναγράφονται: 

α) Τα πλήρη στοιχεία του αιτούντος ήτοι επωνυμία, διεύθυνση, ιδιότητα (εκγεκριμένος αποθηκευτής, φορολογικός εκπρόσωπος, εισαγωγέας) και ο αριθμός έγκρισης αυτών. 

β) Η επωνυμία, η έδρα και ο αριθμός των εγκεκριμένων αποθηκέυτών των άλλων κρατών μελών ή του καπνεργοστασίου της τρίτης χώρας, όπου αποστέλλονται οι ένσημες ταινίες για επικόλληση. 

γ) Ο αριθμός των ταινιών που αποστέλλονται, οι διαστάσεις αυτών και το είδος των βιομηχανοποιημένων καπνών (τσιγάρα, πούρα κ.λπ.), στα οποία θα επικολληθούν. 

δ) Η ποσότητα αυτών των προϊόντων, ήτοι για μεν τα τσιγάρα σε φορολογικές μονάδες και πακέτα, για δε τα λοιπά προϊόντα σε καθαρό βάρος και σε μονάδες συσκευασίας, καθώς και η τιμή λιανικής πώλησης με την οποία τα προϊόντα αυτά θα διατεθούν στους καταναλωτές στο εσωτερικό της χώρας. 

ε) Η επωνυμία και η ιδιότητα του παραλήπτη των προϊόντων αυτών στο εσωτερικό της χώρας, εφόσον πρόκειται για βιομηχανοποιημένα καπνά που προέρχονται από άλλα κράτη μέλη. Για τα προϊόντα που προέρχονται από τρίτες χώρες ο παραλήπτης αυτών στο εσωτερικό της χώρας είναι το ίδιο πρόσωπο (εισαγωγέας) που αποστέλλει τις ένσημες ταινίες και 

στ) Ο πιθανός χρόνος άφιξης των έτοιμων βιομηχανοποιημένων καπνών στο εσωτερικό της χώρας. 

2. Με βάση την ανωτέρω αίτηση ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής εκδίδει ειδικό σημείωμα προς τον οικείο διαχειριστή των ένσημων ταινιών για την παράδοση αυτών στον αιτούντα με καταβoλή της αξίας αυτών, όπως αυτή έχει καθοριστεί με σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών. 

Για την καταβολή της αξίας των ένσημων ταινιών εκδίδεται από τον οικείο διαχειριστή διπλότυπο είσπραξης, αντίγραφο του οποίου προσκομίζεται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή που εξέδοσε το ανωτέρω σημείωμα. 

3. Οι ταινίες μετά την παράλαβή τους, κατά τ’ ανωτέρω, μεταφέρονται από τον παραλήπτη τους, στην αρμόδια Τελωνειακή αρχή στην οποία υποβλήθηκε η αίτηση, όπου συσκευάζονται ενώπιον υπαλλήλου της. Τα δέματα συσκέυασίας των ένσημων ταινιών θεωρούνται από την αρχή και στη συνέχεια αποστέλλονται με μέριμνα, ευθύνη και δαπάνες των παραληπτών τους, στους αποθηκευτές των άλλων Κρατών μελών ή σε τρίτες χώρες για επικόλληση στα προϊόντα για τα οποία προορίζονται. 

4. Γ ια τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου από ενδεχόμενη μη νόμιμη χρήση των ένσημων ταινιών, θα κατατίθεται μαζί με την αίτηση χορήγηση των ταινιών, εγγύηση, η οποία θα καλύπτει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, εκτός από την αξία των ταινιών που καταβλήθηκε, καθώς και το Φ.Π.Α. που αναλογούν στα προϊόντα στα οποία θα επικολληθούν οι ένσημες ταινίες. 

Η ανωτέρω εγγύηση, προκειμένου για χορήγηση ταινιών σε εγκεκριμένο αποθηκευτή ή φορολογικό εκπρόσωπο θα είναι τραπεζική επιστολή, χρηματική ή αξιόχρεη προσωπική τρίτου, θα καλύπτει δε και τους κινδύνους της ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας των προϊόντων αυτών, σύμφωνα με την παραγρ. 2 του άρθρου 61 του νομοσχεδίου, προκειμένου όμως για χορήγηση ταινιών σε εισαγωγείς, η εγγύηση θα είναι τραπεζική. 

5. Η είσοδος των προϊόντων στο εσωτερικό της χώρας θα γίνεται το αργότερο μέσα σε πέντε (5) μήνες από την ημερομηνία αποστολής των ένσημων ταινιών. Η προθεσμία αυτή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα παρατείνεται για ένα ακόμη μήνα, έπειτα από αίτηση του παραλήπτη των ταινιών και έγκριση της αρμόδιας Τελωνειακής αρχής. 

6. Όταν τα βιομηχανοποιημένα καπνά στα οποία επικολλήθηκαν οι ένσημες ταινίες προέρχονται από άλλα κράτη μέλη, κατά την άφιξή τους στο εσωτερικό της χώρας θα συνοδεύονται από τα έγγραφα που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 64 του νομοσχεδίου. Το αρμόδιο Τελωνείο προβαίνει στον έλεγχο και την καταμέτρηση των προϊόντων αυτών για το κανονικό της επικόλλησης των ταινιών, της γνησιότητας αυτών, καθώς και για την αναγραφή της τιμής λιανικής πώλησης και των λοιπών ενδείξεων και ιατρικών προειδοποιήσεων που πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία αυτών. 

Σε περίπτωση μη άφιξης των προϊόντων για τα οποία απεστάλησαν οι ένσημες ταινίες μέσα στην προθεσμία που αναφέρεται στην παράγραφο 5 της παρούσας, ή μη επιστροφής αυτούσιων των ένσημων ταινιών που παραλήφθηκαν, η εγγύηση θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου. Επίσης σε περίπτωση άφιξης, μέσα στην ίδια προθεσμία, μέρους μόνο των έτοιμων προϊόντων ή επιστροφής μέρους των ένσημων ταινιών, η εγγύηση θα περιορίζεται και θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου για το μέρος εκείνο που παραμένει ακάλυπτο. 

Η απόφαση αυτή που ισχύει από 1.1.1993 να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 1993 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!