Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Επιστροφή φόρου απο εξωτερικο

Καλό μεσημέρι

Ήθελα να ρωτήσω εαν κάποιος λαμβάνει εισόδημα από μέρισμα μετοχών
με παρακράτηση καθε φορα ενός ποσου ως φορολογία μερισμάτων,
και ως εκ τουτου λαμβάνει ετήσιες βεβαίωσεις για μηνιαία ποσά για φορολογική χρήση,
πως θα μπορούσε το εισόδημα αυτό να δηλωθει στο Ε1 της ΑΑΔΕ:
α) όταν η εταιρία που δίνει το μέρισμα έχει έδρα εκτός ΕΕ;
β) όταν η εταιρία έχει έδρα την Ελλάδα;
Υπάρχει περίπτωση για επιστροφή φόρου από την ΑΑΔΕ για τις περιπτώσεις α' και β';

  • 1 Απάντηση

Το εισόδημα από μερίσματα αλλοδαπής δηλώνεται από τον δικαιούχο του μερίσματος στο έντυπο Ε1 στους κωδικούς 295-296, ενώ ο παρακρατηθείς φόρος στην αλλοδαπή δηλώνεται στους κωδικούς 683-684, εφόσον η νομική οντότητα που διανέμει το μέρισμα έχει έδρα σε κράτος με το οποίο η Ελλάδα έχει υπογράψει διμερή σύμβαση για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης (ΣΑΔΦ). 
Το εισόδημα από μερίσματα ημεδαπής δηλώνονται στους κωδικούς 291-292 ενώ ο φόρος που παρακρατήθηκε από την διανέμουσα  νομική οντότητα αναγράφεται στους κωδικούς 293-294.
Ο φόρος που παρακρατήθηκε στα μερίσματα ημεδαπής (περ. β') εξάντλησε την φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου μετόχου συνεπώς δεν προκύπτει φόρος προς επιστροφή.
Για τον φόρο που παρακρατήθηκε στην αλλοδαπή (περ. α) εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του ΚΦΕ όπως έχει ερμηνευθεί και ισχύει. Συγκεκριμέν
α, η μείωση του φόρου εισοδήματος, κατά το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα. Επομένως, εάν ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή είναι υψηλότερος από το φόρο που αναλογεί για το εν λόγω εισόδημα στην Ελλάδα, δεν διενεργείται επιστροφή του επιπλέον φόρου αλλοδαπής στο φορολογούμενο.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση