Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Προστιθέμενη διαφορά αντικειμενικών δαπανών

Καλησπέρα,

Η συζυγός μου δήλωσε σαν πρώτη κατοικία δωρεάν παραχωρημένη οικία 207 τμ (131 κύριοι χώροι, 76 βοηθητικοί). Το σπίτι το έχει επικαρπία με την μητέρα της. Οι αντικειμενικές δαπάνες αυτό το έτος της ανήλθαν σε 5.432 ευρώ με δηλωθέν εισόδημα 5.533 ευρώ. Ο φόρος ανήλθε σε 335 ευρώ και εχει ενα αμαξι στην κατοχή της 2,000 ευρω τεκμήριο. Θέλω να ρωτήσω, έχει σχέση ότι το φιλοξενούμενη το γύρισε σε κύρια κατοικία στην φετινή δήλωση και αυξηθηκαν οι αντικειμενικές δαπάνες? Όταν έκανα τη δήλωση και κοιτούσα δοκιμαστικά, της έβγαινε μηδενικός φόρος (ως φιλοξενούμενη) αλλά έπειτα με προτροπή του λογιστή της πεθεράς το γύρισα σε δωρεάν παραχωρημένη.

Ευχαριστώ

  • 1 Απάντηση

Σωστή η προτροπή του λογιστή, είναι λάθος να δηλώσει φιλοξενούμενη σε σπίτι που έχει παραχωρήσει δωρεάν.

Σημείωση: Δωρεάν παραχώρηση κυρίας κατοικίας πάνω από 200 μ2 σε ανιόντες και κατιόντες Α΄βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας.

  • Με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθεί ως κυρία κατοικία
  • Ο παραχωρών απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος για τα πρώτα 200 μ2
  • Για την επιφάνεια πάνω από τα 200 μ2, ο παραχωρών φορολογείται στον τεκμαρτό ενοίκιο που προκύπτει από το 3% της αντικειμενικής αξίας που ισχύει την 31/12/.. του έτους φορολόγησης.
  • Ο δεχόμενος την παραχώρηση (παραχωρησιούχος) έχει τεκμήριο διαβίωσης για την χρήση της δωρεάν παραχώρησης που δέχεται.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση