Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Πότε οφείλεται φόρος διανομής;

Πότε οφείλεται φόρος διανομής;

  • 3 Απαντήσεις

Κατά την αυτούσια διανομή ακινήτων μεταξύ των συγκυρίων τους οφείλεται φ.μ.α , αν συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. η διανομή να είναι αυτούσια, δηλαδή ο καθένας από τους συγκυρίους να παίρνει είτε ένα διαιρετό μέρος των ακινήτων που διανέμονται είτε ποσοστό εξ αδιαιρέτου αυτών.
β.  η αξία της μερίδας που παίρνει από τη διανομή κάθε συγκύριος δηλ. η φυσική του μερίδα, να είναι ίση με την αξία της ιδανικής του μερίδας, δηλ. με την αξία που είχε η εξ αδιαιρέτου συμμετοχή του.
Ο φ.μ.α. μειωμένος στο ¼ επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας που διανέμεται και σε περίπτωση άνισης διανομής, η επί πλέον αξία θεωρείται ότι αποκτάται με ξεχωριστή μεταβίβαση και φορολογείται με ακέραιο συντελεστή φ.μ.α, αν καταβληθεί αντάλλαγμα, διαφορετικά οφείλεται φόρος δωρεάς.
Σε περίπτωση άνισης διανομής η διαφορά της φυσικής από την ιδανική μερίδα υποβάλλεται τόσο σε φόρο διανομής όσο και κατά περίπτωση σε φόρο δωρεάς ή φ.μ.α. με ακέραιο συντελεστή.
Τελευταία Ενημέρωση: Μάρτιος 2012

Γεια σας, 

Θα ηθελα να σας ρωτησω το εξης:
Προκειμενου να γινει ανταλλαγη τμηματων δυο κληρονομουμενων  ακινητων, ετσι ωστε να αποκτηθει αποκλειστικη κυριοτητα εκαστου κληρονομου. 
Το κομματι στο Α ακινητο αξιζει 30.000
Το κομματι στο Β ακινητο  αξιζει 20000
Τι φορους συνολικα  οφειλει ο πωλητης του κομματιου στο Α και συγχρονως αγοραστης του κομματιου στο Β εχοντας λαβει 10000 στο χερι με εκουσια ανταλλαγη; 

Με εκουσια διανομη θα ηταν διαφορετικοι οι φοροι;  
Ευχαριστω

Σύμφωνα με το άρθρο 573 ΑΚ στην ανταλλαγή εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για την πώληση και καθένας από τους συμβαλλομένους κρίνεται ως πωλητής για την παροχή που τον βαρύνει και ως αγοραστής για την παροχή που απαιτεί.
Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (3%) οφείλεται και στην περίπτωση ανταλλαγής ακινήτων όταν τα ανταλλασσόμενα ακίνητα  δεν είναι ίσης αξίας. Οφείλεται για την επιπλέον αξία και υπολογίζεται με ακέραιο συντελεστή, αν καταβλήθηκε αντάλλαγμα. Διαφορετικά εφαρμόζονται οι διατάξεις της δωρεάς.
Όταν τα ανταλλασσόμενα ακίνητα είναι ίσης αξίας ο ΦΜΑ υπολογίζεται στο μισό.(άρθ. 4 παρ.1 περ. β΄ Ν.1587/1950, όπως ισχύει):

Προσθέστε τη δική σας απάντηση