Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Φορολογική αντιμετώπιση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (covid) και του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής (εσοδο) για Ο.Ε. με απλογραφικά

Κε Σταματόπουλε,
Σχετικά με την λογιστική και φορολογική αντιμετώπιση της Αποζημίωσης ειδικού σκοπού (covid) και των απάντησεών σας γι'αυτό το θέμα (No 1382) οι οποίες ειναι ορθές και σύμφωνες με τις οδηγίες της διοίκησης (ερωτήσεις-Απαντησεις ΑΑΔΕ), όμως στις οδηγίες για το έντυπο "Ν"  Ε2122/2021 γαι τον ΚΩΔ.481 ΚΑΙ 482 αναφέρει ότι το ποσό της ενίσχυσης ειναι αφορολόγητο αλλά κατα τον χρόνο διανομής ή κεφαλαιοποίησής του υπάγεται σε φόρο σύμφωνα με τισ διατάξεις τησ παρ.1 του αρθρου 47 του Ν.4172/2013. Αυτό πώς μπορει να εφαρμοστεί στα απλογραφικά (Ο.Ε.) αφου σύμφωνα με τις εγκυκλίους και τις οδηγίες ισχύουν τα ακόλουθα:
α) Χρόνος απόκτησης του δικαιώματος είσπραξης του συνόλου των κερδών της Ο.Ε. με απλογραφικά θεωρείται η ηνερ/νία στην οποία έκλεισε η διαχείρηση ΠΟΛ.1223/2015. Συνεπώς η Ο.Ε. (Απλογραφικά) δεν μπορεί να δημιουργήσει αφορολόγητο αποθεματικό, το οποιο θα φορολογηθει όταν και αν διανεμηθεί. Συμφωνείτε?
β) Πρακτικά στη Δήλωση Ν τα απλογραφικά δεν συμπληρώνουν τους κωδικούς της Διανομής κερδών (σελ.3 του εντυπου), αλλά τον πινακα 1- ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΕΡΔΩΝ  ΣΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ Ο.Ε. κλπ, οπου εκεί αναγράφονται όλα τα κέρδη (ΚΩΔ.016). Συμφωνείτε?
Συνεπώς πώς μπορεί να εχει χρήση η συμπλήρωση τού κωδ.482 (αποζ.ειδ.σκοπού) ή 481 (επιστρ.προκατ.) ωστε να αφαιρεθεί το ποσο της ενίσχυσης ως αφορολόγητο, αφού αυτο έχει ως προυπόθεση  τη μή διανομή του και τον σχηματισμό αποθεματικού (έστω εξωλογιστικά)? (σχετική Ε2021/2019 Παρ.2). Αλλά και έτσι να γίνει, όταν διανεμηθεί για να φορολογηθεί θα πρέπει να συμπληρωθούν οι κωδικοί της διανομής κερδών του εντυπου Ν πράγμα πού δεν γίνεται στα απλογραφικά.
Επιπλέον υπάρχει θέμα οσο αφορά τίς Διαφορές ΛΟΓ.-ΦΟΡ. βάσης όπου μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο ως μόνιμη διαφορά και οχι ως προσωρινή αφού η εκπτωση του από τα κερδη γίνεται στον κωδ.482 και όχι στον 119. Συμφωνείτε?
Παρακαλώ πολύ την άποψη και τη βοήθεια σας στα ανωτέρω.
Ευχαριστώ πολυ
Λουκία Λειβαδιώτου
τηλ.210-8322611, 210-8317900 email: accounting@sasta.gr

Προσθέστε τη δική σας απάντηση