Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Φορολογική δήλωση φοιτητή

ΚΑΛΗΜΕΡΑ,
θΑ ήθελα παρακαλώ να ρωτήσω τα εξής:
1. Ο γιος μου έκλεισε τα 18 τον Σεπτέμβριο του 2000 και είνα φοιτητής, έχει την επικαρπία και πλήρη κυριότητα από ένα οικόπεδο. Πρέπει να κάνει φορολογική δήλωση φέτος? Δεν έχει κανένα ειαόδημα και μένει μαζί μας.
2. Φέτος άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του, οπότε του χρόνου θα κάνει δήλωση λόγω εισοδήματος από τόκο. Στην περίπτωση αυτή θα έχει τεκμαρτό εισόδημα 3000 αυτόματα άρα φέτος θα πρέπει να κάνει χρήση της κάρτας για αγορές ίσες με το 30% των 3000 ευρώ? Επίσης όταν φέτος θα νοικιάσει σπίτι στην πόλη όπου θα σπουδάζει, θα μπει τεκμαρτό εισόδημα λόγω σπιτιού ή καλύτερα να κανω συμβόλαιο στο όνομα μου και να το δηλώνω σαν 2η κατοικία αφού θα πληρώνω εγώ το ενοίκιο έτσι κι αλλιώς και εκείνος θα θεωρείται προστατευόμενο μέλος.
3. Όταν κάνει φορολογική δήλωση θα βάλει διεύθυνση κατοικίας στην πόλη που διαμένει ως φοιτητής (Πάτρα) ή στην Αθήνα που μενουμε εμείς?Το σπίτι που θα νοικιάζει και το ενοίκιο θα το δηλώνω μόνο εγή ή πρέπει να το δηλώσει και εκείνος?
Ευχαριστώ θερμά 
ΜΕ εκτίμηση 
Στάθης Ματσέλας

  • 1 Απάντηση

Γειά σας, 
1. Τα οικόπεδα δεν έχουν ετήσιο τεκμήριο για την κατοχή τους.
2. Αποδείξεις ναι χρειάζεται
2β & 3. Η φοιτητική κατοικία δύναται να δηλώνεται και απο τους γονείς ως δευτερεύουσα ανεξέρτητα αν έχει  συμβληθεί στο μισθωτήριο το εξαρτώμενο τέκνο και εφόσον αυτή είναι εκτός νομού της κύριας κατοικίας. Το ενοίκιο δηλώνεται απο τους γονείς μόνο. Στη δήλωσή σας θα δηλώνεται ως εξαρτώμενο μέλος και στην δική του  φιλοξενούμενος στην οικογενειακή κατοικία σας και όχι στην φοιτητική.  Προσοχή όμως. Αν συμβληθεί ο ίδιος ως μισθωτής και στο κοντινό μέλλον αποκτήσει αυτοκίνητο θα επιφορτηστεί όλα τα τεκμήρια. - Όμως επειδή τα προηγούμενα τεκμήρια  βαρύνουν τους γονείς, αν δεν υπάρχει οφέλεια απο επιδόματα και μειωμένο ΕΝΦΙΑ, πιθανόν να μην εξυπηρετεί να παραμείνει εξαρτώμενο μέλος. Η τεκμαρτή του δαπάνη ως 8.633€ και εφόσων πραγματικά εισοδήματα του δεν ξεπερνούν τις 6.000€ είναι αφορολόγητη. Ωστόσο απαλλάσει τους γονείς απο τα τεκμήρια αυτά ( 3.000, Φοιτητικής κατοικίας και αυτοκινήτου) και αντίθετα μειώνει το δικό τους αφορολόγητο. - Δεν είμαι φοροτεχνικός, επιβεβαιώστε τα με την συμβουλή  ειδικού.
αριθ. Α. 1070/2020 Απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση