Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Κυρια κατοικια για νιόπαντρους

Μια βοήθεια παρακαλώ γιατί έχω μπερδευτει.

Το 2017 ανύπαντρο ζευγάρι συζούσε σε σπίτι που παραχώρησε ο πατερας της κοπέλας. Το 2018 το ζευγάρι παντρεύτηκε και κάνει κοινή δήλωση για τα εισοδήματα του 2017. Τι θα πρέπει να δηλωσει το ζευγάρι και ο πατέρας για την κατοικία? Στην κοπέλα θεωρείται δωρεάν παραχώρηση πρώτης κατοικίας από τον πατέρα αλλά στο αγόρι είναι παραχώρηση δωρεαν ή υπάρχει τεκμαρτο εισόδημα? 

Ευχαριστώ

  • 2 Απαντήσεις

Σε καμία περίπτωση δεν κάνουν κοινή δήλωση για το έτος 2017 εφόσον ο γάμος έγινε το 2018, εννοείται ότι πρέπει να δηλωθεί ο γάμος στην αρμόδια ΔΟΥ  που ανήκει ο καθένας σας.
Για το έτος 2017 η φορολογούμενη θα κάνει μόνη της δήλωση και θα δηλώσει κανονικά το σπίτι που της παραχώρησε ο πατέρας της στον Πίνακα 5 με τσεκαρισμένη την ένδειξη "μισθωμένη κατοικία ή δωρεάν παραχωρημένη" τα τ.μ., αριθμό παροχής ΔΕΗ κλπ. Αντίστοιχα ο φορολογούμενος μπορεί να δηλώσει ως φιλοξενούμενος της στον κωδ.801 του Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης που θα κάνει ο ίδιος μόνος του.

Καλημέρα, κι όμως για το 2017 θα κάνουν κοινή φορολογική δήλωση εφόσον έχουν δηλώσει στο τμήμα Μητρώου την έγγαμη σχέση πρίν την φορολογική δήλωση.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση