Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

ασφαλιστικεε εισφορες μελων κοινωνιας αστικου δικαιου και κατανομη μερισματος

καλημερα σας θα ηθελα σας παρακαλω να μου απαντησετε στην εξης ερωτηση:
εχω μια κοινωνια αστικου δικαιου (αστικο λεωφορειο των κτελ) με δυο μελη με διαφορετικα ποσοστα συμμετοχης.
οι ασφαλιστικες εισφορες των μελων εκπιπτουν στα ακαθαριστα εσοδα?ο μερισμα του καθε μελους θα αποδιδεται απο τα ακαθαριστα εσοδα της εταιρειας μετα την αφαιρεση των εισφορων ?

  • 2 Απαντήσεις

Τρόπος έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών
Εταίρος Ο.Ε., Ε.Ε. ή αστικής εταιρείας με ατομική επιχείρηση
 
Οι ασφαλιστικές εισφορές του εταίρου προσωπικής ή αστικής εταιρείας ο οποίος παράλληλα διατηρεί ατομική επιχείρηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ατομικής του επιχείρησης. Αν η ατομική επιχείρηση έχει τεθεί σε αδράνεια, οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της προσωπικής ή αστικής εταιρείας.
 
Εταίρος Ο.Ε., Ε.Ε. ή αστικής εταιρείας χωρίς ατομική επιχείρηση
Οι ασφαλιστικές εισφορές του εταίρου προσωπικής ή αστικής εταιρείας χωρίς ατομική επιχείρηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της προσωπικής ή αστικής εταιρείας. (Σχετ. Εγκ. ΠΟΛ 1113/2015).Το έγγραφο http://ΔΕΑΦΑ και τα αναφερόμενα σε αυτό ανακλήθηκαν με την http://Εγκ.
Εταίρος που συμμετέχει σε περισσότερες προσωπικές εταιρείες
Σε περίπτωση συμμετοχής εταίρου σε περισσότερες προσωπικές εταιρείες, οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας από την οποία λαμβάνει το μεγαλύτερο φορολογητέο εισόδημα.
Προσοχή!
1. Με παλαιότερες θέσεις της Φορολογικής Διοίκησης γινόταν δεκτό ότι ο εταίρος δύναται να εκπέσει τις ασφαλιστικές εισφορές από την εταιρεία της επιλογής του, δεδομένου ότι δεν υπήρχε απαγορευτική διάταξη.
2. Με την πιο πάνω εγκύκλιο, η Φορολογική Διοίκηση έκανε δεκτό, οι δαπάνες εκπίπτουν από την εταιρεία από την οποία ο εταίρος λαμβάνει το μεγαλύτερο φορολογητέο εισόδημα.
 
Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που ο εταίρος διατηρεί ατομική επιχείρηση παράλληλα με τη συμμετοχή του σε προσωπικές εταιρείες, οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ατομικής επιχείρησης.

Το έγγραφο ΔΕΑΦΑ 1064780 ΕΞ 2015/11-05-2015 και τα αναφερόμενα σε αυτό ανακλήθηκαν με την Εγκ. ΠΟΛ 1113/2015

Προσθέστε τη δική σας απάντηση