Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

φορολογουμενος-κατοικο ελλαδος με εισοδηματα απο μισθωτη υπηρεσια στο εξωτερικο-αυστρια

γεια σας θα ηθελα να σας θεσω το εξης ερωτημα
φορολογουμενος κατοικος ελλαδος  εργαζεται στο εξωτερικο  και  συγκεκριμενα στην αυστρια οπου εχει προσληφθει και ασφαλιζεται κανονικα για τα εισοδηματα του αυτα κανει φορολογικη δηλωσει στην αυστρια και φορολογειται εκει αναλογως.πρεπει τα εισοδηματα αυτα να δηλωθουν και στην ελλαδα και να φορολογηθουν και εδω?

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν.4172/2013, ο φορολογούμενος που έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, ήτοι το παγκόσμιο εισόδημά του που αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος.

Ο φορολογούμενος που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος.

Βάσει των παραπάνω αν είστε φορολογικός κάτοικος Ελλάδας θα πρέπει να δηλώσετε το παγκόσμιο εισόδημα σας (εισοδήματα που προκύπτουν στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή) στην Ελλάδα και να φορολογηθείτε για αυτό.  Ο φόρος που θα καταβάλετε στην Αυστρία θα πιστωθεί με τον προκύπτοντα φόρο Ελλάδος. Εάν έχετε καταβάλει μεγαλύτερο ποσό φόρου στην Αυστρία δεν υπάρχει δικαίωμα επιστροφής.

Εφόσον έχετε μεταφέρει τη φορολογική κατοικία σας στην Αυστρία, θα φορολογηθείτε στην Ελλάδα μόνο για τα εισοδήματα που έχουν προκύψει στην Ελλάδα.

Η διαδικασία για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό ρυθμίζεται με την απόφαση ΠΟΛ. 1201/2017.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση