Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Φορολογία ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων

Ανώνυμη εταιρία παροχής υπηρεσιών χορηγεί στο τέλος κάθε έτους bonus στο προσωπικό της (περίπου 25 άτομα) ανάλογα με τη χρηματοοικονομική της επίδοση, κατόπιν φυσικά έγκρισης από τη διοίκηση. Συμμετέχει επίσης σε ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για παροχή σύνταξης  στο οποίο δε συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι αλλά μόνο άτομα της διοίκησης και οι πωλητές ( συνολικά 10 περίπου από τα 25 άτομα)
 
Βάσει της σύμβασης με την ασφαλιστική, οι τακτικές εισφορές που καταβάλλει η εταιρεία καθορίζονται από την ίδια ως ποσοστό των ετήσιων τακτικών αποδοχών του κάθε ασφαλισμένου. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για καταβολή έκτακτων εισφορών από την εταιρεία, οποτεδήποτε μέσα στο έτος, στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων από ελευθεριότητα της εταιρείας.
 
Η διοίκηση αποφάσισε για το 2016, να μη μοιράσει όλο το ποσό που έκρινε ως μπόνους,  αλλά να μοιράσει ένα κομμάτι μέσα από τη μισθοδοσία, και το υπόλοιπο να κατατεθεί κατευθείαν στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων ως έκτακτη εισφορά στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Αυτονόητα, τόσο η μισθοδοσία όσο και η έκτακτη εισφορά στο ασφαλιστικό πρόγραμμα επιβαρύνουν λογιστικά τα αποτελέσματα της εταιρείας.
 
Με βάσει τα παραπάνω, θα θέλαμε τη γνώμη σας για τα εξής:
 
1.  Σύμφωνα με την παρ. ι του άρθρου 14 του Ν.4172/2013, τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται από τον εργαζόμενο ή τον εργοδότη για λογαριασμό του εργαζομένου στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων εξαιρούνται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία. Θα θέλαμε την άποψη σας αν γίνεται να εφαρμοστεί η εν λόγω διάταξη δεδομένου ότι δεν ασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι αλλά συγκεκριμένες ομάδες αυτών, η αν η εταιρεία οφείλει να συμπεριλάβει τα ποσά στις ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών. Σημειώνεται ότι τα ποσά είναι σημαντικά – έως και 40 με 50 χιλιάδες ευρώ για κάποιους ασφαλισμένους.
 
2.  Αν οι εισφορές που καταβάλλει η εταιρεία δε θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία, θέλουμε τη γνώμη σας για το αν μπορούν να εκπεστούν για φορολογικούς σκοπούς από τα ακαθάριστα έσοδα της και αν τυχόν πιστεύετε ότι απαιτείται διαφορετικός φορολογικός χειρισμός για τις τακτικές εισφορές και τις έκτακτες.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση