Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δήλωση κατοικίας διαμονής από φοιτητή

Ο υιός μου είναι φοιτητής σε άλλη πόλη με εισόδημα 0,01 ευρώ από τόκους καταθέσεων και εγώ τον δήλωσα σαν προστατευόμενο μέλος με υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης στον π΄θνακα 8.
Διαμένει σε ενοικιαζόμενη γκαρσονιέρα (για 5 μήνες μέσα στο 2016) την οποία πληρώνω εγώ, ο πατέρας του (και το συμβάλαιο στο όνομά μου).
Εγώ δήλωσα την κατοικία σαν δεύτερη κατοικία στην δική μου δήλωση (πίνακας 5 και μισθωμένη στο 203) και το ενοίκιο στον κωδικό 817.
Ο υιός μου στη δική του δήλωση δήλωσε την κατοικία στον πίνακα 5 (και μισθωμένη στο 203) και το εκκαθαριστικό του, του "χρεώνει" τεκμαρτό εισόδημα (3599 ευρώ και "απειλή" για εισφορά αλλυλεγγύης - ευτυχώς ακόμη μηδενική) για αυτήν και κατόπιν μηδενικό χρεωστικό, αφού απαλάσσεται λόγω αφορολόγητου.
Εϊναι έτσι σωστά ή κατί δεν δήλωσα σωστά;
Μήπως με τη μείωση του αφορολόγητου και λίγο μεγαλύτερο τεκμαρτό (στους 12 πλέον μήνες του χρόνου ή αν αλλάξει σε κάτι μεγαλύτερο), θα πληρώσει τελικά φόρο από τεκμαρτό;

Ευχαριστώ

ΠΕΤΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 29/05/2017 16:12:37

Η Ναυτεμπορική σήμερα γράφει: "Δηλαδή, αρκεί στο όνομα ενός νέου ή μιας νέας που συμπλήρωσε τα 18 έτη ηλικίας το 2016 να έχουν πιστωθεί τόκοι καταθέσεων της τάξεως μερικών λεπτών του ευρώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους για να θεωρηθεί ότι το συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο υποχρεούται να υποβάλει δική του φορολογική δήλωση. Η υποχρέωση αυτή ισχύει ακόμη κι αν ο 18χρονος ή η 18χρονη δεν έχει αποκτήσει κανενός άλλου είδους εισόδημα εντός του 2016 και εξακολουθεί να δηλώνεται ως προστατευόμενο μέλος από τους γονείς." (http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1240761/poioi-18xronoi-tha-upobaloun-ksexoristi-forologiki-dilosi)

  • 1 Απάντηση

Εφόσον ο γιος σας σπουδάζει δεν έχει εισόδημα (το 0,1 δε μετράει) και είναι μικρότερος από 24 άρα προστατευόμενο μέλος, τότε δεν έχει την υποχρέωση να υποβάλει Ε1 και δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα με φορολογήσεις κλπ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση