Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δήλωση φοιτητικής κατοικίας

Ας απαντήσει κάποιος υπεύθυνα για τις φοιτητικές κατοικίες που νοικιάζουν οι γονείς για τα παιδιά. Είναι φιλοξενία ή δωρεάν παραχώρηση..???? Κυρίως όταν κανει και ο φοιτητής δήλωση επειδή έχει ένα μικρό εισόδημα 500 Ευρώ... Θα δηλώσει οτι φιλοξενείται ή οτι του παραχωρείται δωρεάν η κατοικία. Και αν δηλωθεί σαν δωρεάν παραχωρημένη πρέπει οι γονείς να την βάλουν και στο Ε2 παρόλο που  είναι νοικιασμένη κατοικία...???

  • 1 Απάντηση

Αν καταλαβαίνω σωστά, ο γονέας ενοικιάζει μια κατοικία για το παιδί στην επαρχία που είναι φοιτητής και το παιδί κάνει δήλωση επειδή έχει ένα πολύ μικρό εισόδημα. Το καλύτερο για τον γονέα και το πιο σωστό είναι να δηλώσει την κατοικία σαν δευτερεύουσα στον πίνακα 5 και το παιδί να δηλώσει ότι φιλοξενείται από τον γονέα. Σε διαφορετική περίπτωση το παιδί είναι πιθανό να κληθεί να πληρώσει φόρο λόγω του τεκμηρίου του σπιτιού χωρίς να πρέπει, με δεδομένο το γεγονός ότι το σπίτι πληρώνεται και συντηρείται από τον γονέα και φιλοξενεί το παιδί του, το οποίο και θα δηλώσει και ως προστατευόμενο μέλος αφού εξακολουθεί να το προστατεύει και να το συντηρεί.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ 27/04/2017 10:08:21

Σύμφωνα με κάποιον λογιστή που συζήτησα το θέμα δεν μπορεί να γίνει φιλοξενία σε δευτερεύουσα κατοικία, εφόσον φιλοξενία νοείται μόνο όταν αναφέρεται σε κύρια κατοικία... και επομένως αποτελεί δωρεάν παραχώρηση... εκτός αν αποτελεί εξαίρεση λόγω φοιτητή...

Προσθέστε τη δική σας απάντηση