Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Τροποποίηση δήλωσης

Γεια σας,
Επειδή είναι η πρώτη φορά που κάνω την δήλωση μόνη μου, μήπως ξέρετε να μου πείτε στην περίπτωση που κάνω κάποιο λάθος και κάνω τροποποιητική δήλωση υπάρχει κάποιο πρόστιμο-ποσό που πρέπει να πληρώσω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • 1 Απάντηση

Με το άρθρο 19 του ν. 4174/2013 ορίζεται ότι:1. Αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στη Φορολογική Διοίκηση περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση.2. Αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα.

  •  
  •  

3. Τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβάλλεται οποτεδήποτε μέχρι την έκδοση εντολής ελέγχου από τη Φορολογική Διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης με όλες τις συνέπειες περί εκπρόθεσμης δήλωσης.Σύμφωνα με το άρθρο 54 του ίδιου νόμου:1. Για καθεμία από τις παρακάτω παραβάσεις επιβάλλεται πρόστιμο στον φορολογούμενο ή οποιοδήποτε πρόσωπο, εφόσον υπέχει αντίστοιχη υποχρέωση από τον Κώδικα ή τη φορολογική νομοθεσία που αναφέρεται στο πεδίο εφαρμογής του:α) ....β) δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση,
.
.
.θ) ...... [4]
  •  
  •  

2. Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 καθορίζονται ως εξής:"α) [5] ...β) εκατό (100) ευρώ, "για κάθε παράβαση των περιπτώσεων β΄, γ΄ και δ΄ της παραγράφου 1"[6] που ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων, 
.
.γ) [.....

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι αν η τροποποιητική είναι εντός της προθεσμίας της αρχικής δήλωσης δεν θα πληρώσεις πρόστιμο. Αν είναι εκπρόθεσμη και δεν είσαι επιχειρηματίας θα πληρώσεις πρόστιμο 100 ευρώ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση