Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Υποχρεώσεις σε περίπτωση θανάτου φορολογούμενου

Φορολογούμενος απεβίωσε πρόσφατα.Πολλά χρόνια πριν (το 2004)  είχε μεταβιβάσει τα 2 από τα 3 ακίνητα στα παιδιά του μόνο σε ό,τι αφορά στην ψιλή κυριότητα,έχοντας παρακρατήσει την επικαρπία για τον εαυτό του.Στα σχετικά συμβόλαια οριζετο η επιθυμία του αποθανόντος μετά το θάνατό του η επικαρπία να μεταβιβασθεί/συνενωθεί με την ψιλή κυριότητα και το κάθε ακίνητο να περιέλθει εξ'ολοκλήρου στους δωρεοδόχους.Για το 3ο ακίνητο βρέθηκε διαθήκη.Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:
1.Για το εκ διαθήκης νεμόμενο ακίνητο είναι προφανές πως πρέπει να γίνει δήλωση κληρονομιάς και ο δωρεοδόχος να φορολογηθεί με βάση την κλίμακα του άρθρου 29 του κώδικα φορολ.κληρονομιών κ.λπ.Για τα άλλα 2 ακίνητα ισχύει το ίδιο για τους δωρεοδόχους? Πρέπει να υποβάλλουν και γι'αυτά δήλωση κληρονομιάς? ή έχει λήξει το θέμα το 2004 με το τότε συμβόλαιο μεταβίβασης? Οπότε απλά τροποποιούν τη δήλωση Ε9 σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα ?
2.Οι κληρονόμοι δηλώνουν τη μεταβολή αυτή στα ακίνητα στο Ε9 τους με την ολοκλήρωση της διαδικασίας?
3.Τί γίνεται με το  Ε9 του θανόντος ? Υποβάλλει κάποιος εκ των κληρονόμων δήλωση χειρόγραφη στη Δ.Ο.Υ.με τα όποια ακίνητα δηλωμένα με κωδικό 3 δηλ.τον κωδικό διαγραφής? Και ως πότε το κάνει αυτό?
4.Για το διάστημα του 2015 που ο φορολογούμενος ήταν εν ζωή θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση εισοδήματος μέσα στο 2016 χειρόγραφη στη Δ.Ο.Υ.από τους κληρονόμους .Αυτή η δήλωση θα είναι κοινή με τη σύζυγο που είναι ακόμη εν ζωή? ή η σύζυγος θα πρέπει για το 2015 να υποβάλλει μόνη της μέσω taxis δήλωση?

Ευχαριστω και ελπίζω σε σύντομη απάντηση.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση