Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Συναλλαγή επί ολλανδικού εδάφους

Έχουμε περίπτωση επιχείρησης που θέλει να τιμολογήσει Ολλανδό πελάτη για παράδοση υλικού που βρίσκεται ήδη επί ολλανδικού εδάφους.
Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να έχει Φορολογικό Αντιπρόσωπο με ολλανδικό VAT;
 
Το ότι το υλικό θα διακινηθεί εντός της Ολλανδίας προφανώς καθιστά μη ενδοκοινοτική τη συναλλαγή οπότε δεν θα τεθεί θέμα Intrastat και Ανακεφαλαιωτικού.

Εφόσον θέλουμε να αποφυγουμε την διαδικασία του Φορολογικού Αντιπροσώπου και δοθεί εντολή για παράδοση-τιμολόγηση σε τρίτο προμηθευτή (π.χ. Ιταλό) θα πρέπει να του αποδώσουμε και το αντίστοιχο ΦΠΑ που αναλογεί στη συναλλαγή επί ολλανδικού εδάφους;


Ευχαριστώ

  • 1 Απάντηση

Μεταξύ των προϋποθέσεων για την απαλλαγή από ΦΠΑ της παράδοσης αγαθών σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ , ως ενδοκοινοτικής παράδοσης, αναφέρεται και η φυσική μεταφορά των αγαθών προς άλλο κράτος μέλος,  προϋπόθεση που δεν ισχύει στην περίπτωση σας, αφού  η  ελληνική επιχείρηση τιμολογεί Ολλανδό υποκείμενο και του παραδίδει αγαθά που ήδη βρίσκονται επί Ολλανδικού εδάφους.
Στην περίπτωση σας έχουμε παράδοση στο εσωτερικό της χώρας που βρίσκονται τα αγαθά, δηλαδή στην Ολλανδία. Η αξία των αγαθών αυτών επιβαρύνεται με το συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζει η Ολλανδία και βεβαίως δεν πρόκειται για ενδοκοινοτική παράδοση.
Δεδομένου λοιπόν ότι δεν λαμβάνει χώρα ενδοκοινοτική παράδοση αγαθών δεν τίθεται θέμα υποβολής ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων, ούτε θέμα intrastat,  για την πράξη της πώλησης στον Ολλανδό πελάτη.
Επιπλέον, η διαδικασία απόδοσης ΦΠΑ μέσω φορολογικού αντιπροσώπου στην οποία προφανώς  αναφέρεστε, αφορά την απόδοση του ΦΠΑ που οφείλεται στην Ελλάδα  από μη εγκατεστημένους στη χώρα μας  προμηθευτές και αποτελεί δυνατότητα και όχι υποχρέωση για τους κοινοτικούς προμηθευτές, οι οποίοι εφαρμόζουν πλέον απλοποιημένους τρόπους απόδοσης του φόρου (π.χ. στην Ελλάδα μέσω ηλεκτρονικής λήψης ΑΦΜ/ΦΠΑ). Για την αντίστροφη περίπτωση που σας απασχολεί και που ο φόρος οφείλεται στη Ολλανδία και πρέπει να συμβουλευτείτε τα οριζόμενα εκεί για την απόδοση  του ολλανδικού ΦΠΑ και για τη  διαδικασία έχει ορίσει η χώρα αυτή. 
Τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση που τιμολογείτε αγαθά που βρίσκονται επί ολλανδικού εδάφους, είτε τιμολογείτε πελάτη σας υποκείμενο στην Ολλανδία, είτε στην Ιταλία, οφείλετε Ολλανδικό ΦΠΑ εφόσον τα αγαθά παραμένουν στην Ολλανδία.
Δείτε αναλυτικά τα θέματα 21 και 22 στην ανάλυση του άρθρου 13  και  θέμα 23 του άρθρου 28 στο Βιβλίο «ΦΠΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ» των Δημ. Σταματόπουλου  - Α. Κλωνή.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση