Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Χαρτόσημο δοσοληπτικού λογαριασμού

Καλημέρα,
 
Θέλω να ρωτήσω κάτι το οποίο από ότι βλέπω, ο νόμος 4172/13 δεν το έχει ακόμα διευκρινίσει. Ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος 4172/13 αναφέρει, ότι στον δοσοληπτικό λογαριασμό πχ ενός εταίρου σε μιας Ο.Ε. (33.08), θα πρέπει να επιβάλλεται φόρος εισοδήματος στον λήπτη αφού θα υπολογίζεται σαν παροχή σε είδος (βάσει το άρθρου 13), σε περίπτωση που δεν υπάρχει έγγραφη σύμβασης (δανείου).
Εδώ δημιουργείτε το ερώτημα, αν τα προοδευτικά υπόλοιπα που έρχονται στον δοσολητπικό λογαριασμό από τις προηγούμενες χρήσεις, θα επηρεαστούν από τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (4172/13), όπως προαναφέρθηκε.
Αν και ο νομοθέτης όπως βλέπω το έχει παραβλέψει, χωρίς όμως να το εξαιρέσει ρητά , ο φορολογικός έλεγχος μπορεί να πατήσει στο άρθρο 15 παρ. 5γ το οποίο αναφέρει ότι το « χρεωστικόν ή πιστωτικόν υπόλοιπο λογαριασμού τινος μεταφερόμενων εις την επόμενην  διαχειριστικήν περίοδον θεωρείται ως νέα κατάθεσις (δάνειον) δια την εξεύρεσιν του μεγαλίτερου ύψουν της περιόδου ταύτης».
Στη συνέχεια των ανωτέρων, θέλω να ρωτήσω αν ο δοσοληπτικός λογαριασμός, δεν κινείται καθόλου μέσα σε δύο χρήσεις, απλά μεταφέρεται το υπόλοιπο του, υπόκειται το υπόλοιπο αυτό σε χαρτοσήμανσή? Να αναφέρω εδώ ότι ο λογαριασμός αυτός δεν αφορά δάνειο, παρά μόνο ταμειακή διευκόλυνσης (αναλήψεις – καταθέσεις).
 
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • 1 Απάντηση

Καμία άποψη??

Προσθέστε τη δική σας απάντηση