Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Ενοικιαζόμενη οικία πρωτεύουσα ή δευτερεύουσα;

Όταν κάποιος φιλοξενείται για τα 3/4 του έτους και το 1/4 του έτους μένει σε δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία, η δωρεάν παραχωρούμενη δηλώνεται είπατε στο Ε1 ως κύρια κατοικία που παραχωρείται δωρεάν. Αν έχει και ένα σπίτι το οποίο νοικιάζει αυτό στο Ε1 το δηλώνει ως δευτερεύουσα;

Ευχαριστώ.

Συγνώμη, δεν το διευκρίνησα, το ενοικιάζει σε άλλο άτομο.

Παρακαλώ διευκρινίστε σχετικά με το ερώτημά σας εάν το σπίτι το νοικιάζει και το χρησιμοποιεί ο ίδιος ή το νοικιάζει σε άλλο πρόσωπο.

T M 19/06/2015 11:27:13

Συγνώμη, δεν το διευκρίνησα. Το νοικιάζει σε άλλο άτομολ.

  • 2 Απαντήσεις

Καλημέρα,

Ναι θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως δευτερεύουσα.

George D 19/06/2015 10:44:00

Θα συμπλήρωνα ότι, επειδή καλύπτεται το 12μηνο από τη φιλοξενεία (κατά 9 μήνες) και τη χρήση παραχωρημένης (3 μήνες), ισχύει κατά μείζονα λόγο ο χαρακτηρισμός της δευτερεύουσας για τη μισθωμένη. Ωστόσο, και η μισθωμένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύρια, για όσους μήνες υπολλείπονταν από το 12μηνο (αν δεν είχε καλυφθεί από φιλοξενία και δωρεάν παραχώρηση).

George D 19/06/2015 10:46:42

Ορθότατη η διευκρινιστική ερώτηση από κ. Γ. Σταματόπουλο. Η θέση μου αφορά, την περίπτωση της μίσθωσης και όχι της εκμίσθωσης.

Οι απαντήσεις σας είναι πάντα εξαιρετικές, κατάλαβα απ' την απάντησή σας ότι δεν έγινε σαφές το ακριβές περιεχόμενο της ερώτησης. Καλή συνέχεια.

George D 20/06/2015 10:29:57

Ευχαριστώ θερμά, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η κριτική σας.

εγκεκριμένη απάντηση

Μετά τη διευκρίνησή σας, ανατρέπεται η απάντησή μου. Δε θα αναφερθεί η εκμίσθωση της κατοικίας στον πίνακα 5.1 των τεκμηρίων και κατά συνέπεια δε μπαίνει θέμα χαρακτηρισμού κύριας ή δευτερεύουσας καθώς δεν ιδιοκατοικείται. Η εκμίσθωση "παράγει" το ομώνυμο εισόδημα το οποίο και θα πρέπει να αναφερθεί στην Ε2 με όλα τα στοιχεία που προβλέπονται της κατοικίας και ακολούθως να ζητηθεί η μεταφορά του ποσού στην Ε1 (όπου γίνεται αυτομάτως με την υποβολή της).

Προσθέστε τη δική σας απάντηση