Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Φιλοξενία / δωρεάν παραχώρηση

Χαίρετε, ερώτηση:
Διαμέρισμα 90 τ.μ. ήταν το 2014 για 8 μήνες χωρίς ρεύμα. Ο ιδιοκτήτης πήγε σε αυτό από τους υπόλοιπους 4 μήνες που είχε ρεύμα για περίπου 2 μήνες (2 εβδομάδες το Πάσχα και 1 μήνα το καλοκαίρι). Ο ίδιος διαμένει σε άλλη πόλη, μαζί με την μητέρα του, σε μισθωμένη κατοικία την οποία και δηλώνει αυτός ως κύρια.

1) Γίνεται να δηλώσει για μεν τους μήνες που είναι κενή η δευτερεύουσα κατοικία ότι φιλοξενεί αυτός την μητέρα του και για τους μήνες που κατοικείται η δευτερεύουσα ότι τις την κάνει δωρεάν παραχώρηση;
2) Θα πρέπει να δηλώσει ως δωρεάν παραχώρηση όλο το διάστημα των 4άρων μηνών κατά το οποίο ηλεκτροδοτείται η δευτερεύουσα κατοικία ή μπορεί να δηλώσει το πραγματικό διάστημα που δεν είναι 2 μήνες δικαιολογώντας το σε περίπτωση ελέγχου με συμβόλαιο προμήθειας ΔΕΗ (ως προς την έναρξη) και λογαριασμούς ΔΕΗ με μηδενική κατανάλωση ως προς τα ενδιάμεσα διαστήματα;

Ευχαριστώ.

  • 1 Απάντηση

Καλημέρα,

Η αποτύπωση της πραγματικής εικόνας θα πρέπει να έχει ως εξής:
Δηλώνει ως κύρια κατοικία τη μισθωμένη (το γεγονός ότι φιλοξενεί τη μητέρα του, δεν προβλέπεται να αναφερθεί κάπου, αντίθετα εκείνη στην προσωπική της δήλωση αναφέρει ότι φιλοξενείται στο γιο της) και δηλώνει επίσης τη δευτερεύουσα σαν κενή για διάστημα 10 μηνών (με την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται η διακοπή ρεύματος των 8 μηνών και η μηδενική κατανάλωση των 2 μηνών, από τους σχετικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ). Η ίδια δευτερεύουσα θα αναφερθεί ως ιδιοκατοικούμενη για διάστημα 2 μηνών.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι:
Στον πίνακα 5.1 της Ε1 (τεκμήρια), θα δηλωθούν η κύρια μισθωμένη για 12 μήνες και η δευτερεύουσα για 2 μήνες. (Αν βέβαια το ακριβές διάστημα διαμονής είναι μικρότερο του 1 1/2 μήνα, μπορεί να δηλωθεί ένας μήνας, αν μεγαλύτερο του 1 1/2 μήνα, τότε 2. Ωστόσο προτείνω το 2, καθώς πρακτικά δε βλέπω να μπορέσει να αποδείξει πραγματική διαμονή π.χ. ενός μήνα και 11 ημερών).
Στην Ε2 θα δηλωθεί η δευτερεύουσα κενή για 10 μήνες.

Η σκέψη της δωρεάν παραχώρησης προς τη μητέρα του, θα μπορούσε να αφορά 2 μήνες με την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται η μηδενική κατανάλωση υπολοίπων 2 μηνών και κατά μείζονα λόγο η διακοπή ρεύματος των 8 μηνών.  Ωστόσο, πέραν του ότι θα της "μεταβίβαζε" ταυτόχρονα το φορολογικό βάρος του μικρού έστω τεκμηρίου, κατευθυντήριες οδηγίες μη αποτύπωσης της πραγματικής εικόνας με στόχο τον αποπροσανατολισμό της Φορολογικής Διοίκησης, για ευνόητους λόγους, σαφώς και δε μπορεί να παρέχονται μέσα από το forum του FORIN.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση