Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Πως γίνεται η μεταβολή ακινήτου που έχει ήδη δηλωθεί στο έντυπο Ε9 φετος??

καλησπερα σας
θελω να τροποποιησω το Ε9, οχι κατι το ιδιαιτερο για να αλλαξει ριζικα ο ΕΝΦΙΑ (ως προς τα τετραγωνικα σε ενα αγροκτημα, ως προς την κυριοτητα ενος διαμερισματος, κτλ), αλλα δεν υπαρχει αναλογη επιλογη... προφανως κλειδωσε το συστημα, οταν καναμε τις δηλωσεις.  Θα ανοιξει ξανα εντος του ετους ή του χρονου? Σας ευχαριστω

  • 3 Απαντήσεις

Καλημέρα,

Από το δελτίο τύπου της ΓΓΔΕ (11/09/2014) προκύπτει η απάντηση στο ερώτημά σας. Η πρώτη παράγραφος που παραθέτω αποσπασματικά, αναφέρεται σε περιπτώσεις διορθώσεων που αφορούν υποβληθείσες δηλώσεις Ε9 πριν από την 01/01/2014, ενώ η δεύτερη δίνει παράταση μέχρι 31/01/2015 στην υποβολή δηλώσεων Ε9 που αφορούν μεταβολές ακινήτων από 01/01-30/11/2014. Στο ίδιο διάστημα θεωρώ ότι θα δώσουν και τη δυνατότητα υποβολής αντίστοιχων τροποποιητικών:

"...............
Από τις αρχές Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να τροποποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, θα δύνανται να υποβάλουν ηλεκτρονικά, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30η Νοεμβρίου, δήλωση Ε9, με την οποία θα διορθώσουν, διαγράψουν ή συμπληρώσουν στοιχεία των ακινήτων τους, ώστε η εικόνα τους να απεικονίζεται πλέον ορθά. Εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 €, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής. Στην περίπτωση που, μετά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης, υποβληθεί και νέα τροποποιητική δήλωση, μέχρι 30/11, θα διενεργείται σε κάθε περίπτωση νέα εκκαθάριση του φόρου μετά από έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών αυτής, εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου. Για το λόγο αυτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι πολύ προσεκτικοί κατά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων, ώστε αφενός να μην απαιτηθεί να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ. και αφετέρου να υπάρχει η ορθή εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο μέλλον. Έτσι, όταν θα ζητήσουν να λάβουν πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν θα ταλαιπωρούνται πλέον από τη μετάβασή τους στις Δ.Ο.Υ. ή την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων. Για τον τρόπο συμπλήρωσης των τροποποιητικών δηλώσεων θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες θα αναρτηθούν στους διαδικτυακούς τόπους της Γ.Γ.Δ.Ε."

.....................................

Τέλος, το Δεκέμβριο θα «ανοίξει» η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) με τη διαρκή ενημέρωση του Περιουσιολογίου με τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που επήλθαν μέσα στο έτος 2014. Η εφαρμογή αυτή θα παραμένει διαρκώς «ανοιχτή», ώστε οι φορολογούμενοι να ενημερώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση μέσα σε ένα μήνα από τη μεταβολή αυτή, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Ειδικότερα μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν από 1/1/2014 μέχρι και 30/11/2014, θα δηλωθούν μέχρι και 31/1/2015. Οι μεταβολές που θα πραγματοποιηθούν εντός του μηνός Δεκεμβρίου του 2014, θα δηλωθούν μέσα στον Ιανουάριο του 2015 σε 30 ημέρες από τη μεταβολή."

ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ Ε9, Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΛΕΕΙ "Εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 €, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής". ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ. ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΕΞΗΣ: ΕΙΧΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011 ΚΑΙ 2012 ΛΟΓΩ ΝΕΟΥ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΔΕΙΧΝΕ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ (ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 5%) ΣΤΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΣΕ ΧΩΡΙΟ. ΟΤΑΝ ΤΩΡΑ ΠΗΓΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΛΟΓΟ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ. ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΣΑ ΤΗΝ ΔΟΥ (ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ) ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΝΑ ΤΙ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ: "Τα έτη 2011 & 2012 είναι σε εκκρεμότητα γιατί πρέπει να φέρετε τα δικαιολογητικά των μεταβολών που κάνατε τον Ιούλιο του 2014.Για τις μεταβολές που καταχωρείτε, αυτές πρέπει να προκύπτουν από τίτλο κτήσης και όχι από τοπογραφικό, δηλ. αν από το τοπογραφικό προκύπτει διαφορά στα τετραγωνικά της επιφάνειας ενός οικοπέδου θα πρέπει να διορθώσετε το συμβόλαιο κτήσης του (αγοράς, γονικής παροχής,αποδοχής κληρονομιάς, κλπ)" ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟ, ΦΑΝΤΑΣΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΑΝ (ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ) ΚΑΝΕΙ ΝΕΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ, ΓΙΑ ΒΡΑΧΩΔΗ ΜΙΚΡΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ/ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΓΡΑΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟ Ε9. ΘΑ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΧΟΛΙΟ/ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΡΩΜΗ

Δεν βλεπω να "ανοιξε" καποια εφαρμογη στο taxis για τροποποιησεις του Ε9, αν και ειμαστε στις 10 Οκτ 2014....

Καλημέρα,

Αυτό είναι αλήθεια! Συμβαίνει όμως - και είναι σύνηθες πλέον φαινόμενο - η καθυστέρηση ενεργοποίησης εφαρμογών και η μη "αυστηρή" τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που θέτει η ΓΓΠΣ. Στην αρχική σελίδα της ΓΓΠΣ αναμένεται η ανάρτηση της σχετικής ανακοίνωσης, όχι νωρίτερα από τις 15 του τρέχοντος μηνός, κατά πληροφορίες.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση