Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Προβλημα SOS με εκπροθεσμη δήλωση.

Καλησπέρα, αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα. Εκανα φετος δήλωση πρωτη φορά παρόλο που είμαι 26 ετων, και αυτό γιατί τα προηγουμενα ετη είχα μηδενικό εισοδημα... Το 2013 δεν εκανα δήλωση για το οικονομικό ετος 2012, γιατί δεν εμαθα εγκαιρως ότι ηταν υποχρεωτικό εστω και με μηδενικό εισόδημα. Το 2012 ημουν στον Στρατό, και ετσι δεν ειχα πάλι καποιο εισόδημα... Γιαυτό ισως και δεν εψαξα εγκαιρα αν υποχρεούμαι σε φορολογική δηλωση το 2013.. Το προβλημα που αντιμετωπίζω τώρα ειναι ότι στην δηλωση του 2014 για τι οικ. Ετος 2013 η εκκαθαριση μου βγήκε πιστωτική (επιστροφή 80 ευρώ) λόγω παρακρατησης εσόδων από σεμινάρια που παρακολουθησα. Στην εφορια που πήγα να δω αν μπορω να πληρωθω μου ειπαν οτι για να συνεχισει η διαδικασία πρεπει να κάνω εκπρόθεσμη δηλωση του 2013 , κατι που ασφαλώς εχει προστιμο 50-100€. Θα ηθελα να με ενημερωσετε για το αν και μεχρι πότε πρεπει να την κάνω , πόσο περιπου ειναι το προστιμο και το αν θα υπαρχουν κυρωσεις με το αν δεν προχωρησω σε εκπρόθεσμη δήλωση... Π.χ το νέο έτος (2015) θα δικαιούμαι πάλι επιστροφή φορου στα 300 ευρώ περίπου. Θα υπαρχει και τότε κώλυμα απο το 2013 που δεν ειχα κανει δήλωση?

  • 3 Απαντήσεις

Αν μέσα στο 2012 ήσουν στρατό -όπως λες-, έστω και για λίγο διάστημα του έτους, τότε μπορείς να θεωρηθείς προστατευόμενο μέλος και να μην κάνεις δήλωση για το οικ.2013. Σε αυτή τη περίπτωση τους πας το απολυτήριο στρατού και ίσως γλιτώσεις την όλη ταλαιπωρία

ΙΩΝ ΚΟΝΤΟΣ 22/08/2014 18:39:05

Ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά δεν θα επρεπε ο πατερας μου να με ειχε δηλώσει προστετευομενο μέλος στην δική του δηλωση για το 2012,,??

Καλησπέρα,

Ασφαλώς και έχετε απόλυτο δίκιο στο σχόλιό σας. Για να υπάρχει απόλυτος συσχετισμός, θα πρέπει με εκπρόθεσμη συμπληρωματική δήλωση, από τον πατέρα σας, να δηλωθείτε ως προστατευόμενο μέλος για το οικ. έτος 2013. Αν και η έκδοση του νέου εκκαθαριστικού από τη συμπληρωματική δήλωση συνήθως καθυστερεί, ωστόσο πιστεύω ότι η ΔΟΥ μετά την ενέργεια αυτή θα δικαιολογήσει απόλυτα την μη κατάθεση δήλωσης από εσάς για το οικ. έτος 2013.

ΙΩΝ ΚΟΝΤΟΣ 24/08/2014 14:13:35

Και μια τελευταια ερώτηση... Λογικά θα εχει προστιμο η εκπροθεσμη τροποποιητική του πατερα μου... τουλαχιστον ο λογιστης του ετσι μου ειπε που του το περιεγραψα προχειρα κ βιαστικά..Οπότε μία η άλλη ειναι..τι κανει ο πατερας μου τροποποιητική , τι κανω εγώ εκπροθεσμη μηδενικη δηλωση για το 13.

Καλημέρα,

Εφόσον υποβληθεί συμπληρωματική δήλωση από τον πατέρα σας για να σας συμπεριλάβει ως προστατευόμενο μέλος, τότε σύμφωνα με το άρθρο 61 του Ν.2238/1994 και σε συνδυασμό με το άρθρο 7, §1, περίπτ.δ του ιδίου νόμου, δεν έχετε υποχρέωση υποβολής δήλωσης για το οικ. έτος 2013.

ΙΩΝ ΚΟΝΤΟΣ 25/08/2014 12:05:10

Να ξανακάνω την ερωτηση... Είτε κανει τροποποιητική εκπροθεσμη ο πατέρας μου, είτε κάνω εγώ εκπρόθεσμη δήλωση για το 2013, ίδιο πρόστιμο δεν είναι?? Σε περιπτωση που δεν υποβάλλω εκπρόθεσμη ούτε εγώ ουτε ο πατερας μου, αυτό το κώλυμα θα το συναντάω κάθε χρόνο εαν έχω πιστωτική εκκαθαριση? Ευχαριστω..

George D 26/08/2014 11:20:36

Μπορεί το πρόστιμο να μη διαφοροποιείται στις δύο περιπτώσεις και επομένως όπως καταλαβαίνω θα θέλατε να το αποφύγετε όπως και να έχει, πλην όμως ο πατέρας σας μεν αν δεν υποβάλλει τροποποιητική δεν θα έχει ποτέ κανένα πρόβλημα, εσείς όμως αν δεν υποβάλλετε εκπρόθεσμη δήλωση (στην περίπτωση που δεν υπάρξει ενέργεια από τον πατέρα σας), θα υπάρχει εκκρεμότητα στη ΔΟΥ για τη φετινή σας επιστροφή. Τον επόμενο χρόνο πάλι θα "κολλήσει" η υπόθεση λόγω της εκκρεμότητας αυτής και έτσι θα συνεχίζει όσο έχετε επιστροφές. Αλλά και στην περίπτωση που δεν θα έχετε κάποια στιγμή επιστροφή, η εκκρεμότητά σας λόγω μη υποβολής δήλωσης θα είναι καταγεγραμμένη στη ΔΟΥ και θα συναντάτε προβλήματα. Φροντίστε να τακτοποιήσετε άμεσα το ζήτημα. Δεν έχετε άλλες επιλογές.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση