Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης κύριας κατοικίας

Κάνω για πρώτη φορά δήλωση φέτος. Μένω με τους γονείς μου. Η ερωτησή μου είναι στην κατοικία που έχω βάλει πως διαμένω ως κύρια και έχω συμπληρώσει τα στοιχεία της, στην επιλογή  "Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης κύριας κατοικίας" τι ακριβώς πρέπει να βάλω απο τη στιγμή που το σπίτι ανήκει στη νητέρα μου? Το 0 δεν το δέχεται. Με το που βάζω 1 μου βγαίνει στην εκκαθάριση της δήλωσης χρεωστικό 168€. Αλλά είναι αυτό εφικτό από τη στιγμή που είμαι άνεργος και δεν έχω κανένα εισόδημα από πουθενά? Το ότι η κατοικία αυτή επίσης μου είναι δωρεάν παραχωρούμενη που ακριβώς το σημειώνω? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοηθεια.

  • 1 Απάντηση

Καλησπέρα,

Αν σας έχει παραχωρηθεί δωρεάν η χρήση κατοικίας από τους γονείς σας, οπότε αυτή είναι η κύρια κατοικία για εσάς, θα συμπληρώσετε τον πίνακα 5α με τα στοιχεία του ακινήτου όπως αυτά ζητούνται και τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ, τσεκ στον κωδ. 203, τ.μ. κατοικίας στον κωδ.211, 100 στον κωδ.213 (ότι δηλαδή κάνετε χρήση 100% της παραχωρημένης κατοικίας) και στον κωδ.215 το 12.
Η καταχώρηση αυτή θα ενεργοποιήσει και το τεκμήριο κατοικίας για εσάς. Προστιθέμενο με το προσωπικό σας τεκμήριο των 3.000 € θα σας δώσει το συνολικό ποσό τεκμηρίων για το οποίο και θα φορολογηθείτε με την κλίμακα των μισθωτών . Αν το συνολικό αυτό ποσό δεν υπερβαίνει τα 9.545 € ο φόρος σας θα είναι μηδενικός. Προϋπόθεση απαραίτητη η συλλογή/δήλωση αποδείξεων στον κωδ. 049 ποσού που δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο από: Συνολικό ύψος τεκμηρίων x 25%.

ΣΗΜ: Το "πείραμα" που επιχειρήσατε με τον αριθμό 1 στον κωδ. 213, σας έδωσε αποτέλεσμα χρεωστικό επειδή δεν δηλώσατε τις απαιτούμενες αποδείξεις. Αυτό όμως θα πρέπει να παραμείνει ...ως πείραμα.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση