Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Έννοια της κύριας κατοικίας

Η κόρη μου είναι φοιτήτρια και διαμένει στο σπίτι μας. Δηλαδή την φιλοξενώ εγώ σε ένα διαμέρισμα 130 τμ. Έχει ένα ακίνητο στο όνομά της από το οποίο έχει συνολικό ενοίκιο 4720,00ευρώ. Στο Ε1 δήλωσε στον Πίνακα 5 ως κύρια κατοικία το σπίτι που διαμένει, δηλαδή το δικό μου διαμέρισμα  (όπου φιλοξενείτε) και στον Πίνακα 6 (12) δήλωσε το όνομα και το ΑΦΜ μου και ότι φιλοξενείται.
Στο εκκαθαριστικό προκύπτει ποσό πληρωμής 1583,63 ευρώ!  Αναφέρει δε τα εξής:
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 4.484,00
ΠΡΟΣΤ. ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΤΙΚ. ΔΑΠΑΝΩΝ 5.416,00   
Μάλλον κάποιο λάθος έχει γίνει στη δήλωση. Μήπως δεν έπρεπε να δηλώσει κύρια κατοικία? Πρέπει να κάνει συμπληρωματική?
Ευχαριστώ

  • 2 Απαντήσεις
εγκεκριμένη απάντηση

Καλημέρα,

Ολο αυτό προκλήθηκε από το τεκμήριο της κατοικίας (6.900 €) που προστέθηκε με το προσωπικό της των 3.000 € και αθροιστικά φορολογήθηκε για το ποσό των 9.900 € (αφού αυτό είναι μεγαλύτερο του καθαρού εισοδήματος από ακίνητα).

Στη δήλωσή της, εφόσον φιλοξενείται σε εσάς ΔΕΝ έπρεπε να συμπληρώσει τον πίνακα 5, αλλά μόνο τον πίνακα 6(12). Δε γνωρίζω τι πράξατε στη δική σας δήλωση όσον αφορά την κατοικία των 130 τ.μ., δεδομένου ότι κανονικά εσείς συμπληρώνετε τον πίνακα 5 και σε εσάς καταλογίζεται το τεκμήριο των 6.900 €.

Πρέπει να υποβάλλει τροποποιητική, ηλεκτρονικά και εμπρόθεσμα (μέχρι 14/07/2014 όταν ανοίξει η σχετική εφαρμογή) και φυσικά χωρίς πρόστιμο.

Τελικώς θα φορολογηθεί για καθαρό εισόδημα από ακίνητα 4.484 € (=4.720 - 5%) με συντελεστή 10%, συμπληρωματικό φόρο 1,5% επί του ακαθαρίστου εισοδήματος και προκαταβολή φόρου επόμενου έτους 55% επί του αθροίσματος κύριου και συμπληρωματικού φόρου. Εάν υπάρχει όμως και προκαταβολή φόρου από το προηγούμενο έτος, ισόποσα θα μειωθεί ο φόρος της.

Κύριε,
Υποβάλλετε τροποποιητική δήλωση είναι κρίμα να πληρώνετε χωρίς λόγο. Στόχος του συστήματος είναι να περιπλεκόμαστε και να πληρώνουμε άσκοπα περισσότερους φόρους !
Τολμήστε το λοιπόν είμαι΄βέβαιος πως μπορείτε !

Προσθέστε τη δική σας απάντηση